Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A kialvatlanság öt veszélye

2021.03.02. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Tompult agyműködés, balesetveszélyes vezetés, szívbetegségek kockázata, depresszió, libidócsökkenés. Csak néhány azok közül a problémák közül, amiket a kialvatlanság okozhat. Ezeket a gondokat járjuk körbe. 


Nem véletlenül egységes az orvostudomány álláspontja abban, hogy minden felnőtt embernek naponta legalább 7-8 óra pihentető alvásra van szüksége. Aki kevesebb alvásigényre hivatkozva tussolja el értékes szunyókálást, az nem mond igazat. 


1. Csökkenő agyműködés


Hihetetlenül fontos szerep jut az alvásnak, ha tanulásról, gondolkodásról van szó. Ha nem aludjuk ki magunkat, romlik valamennyi kognitív funkció, ez dekoncentráltságot, figyelemcsökkentést okoz, csökken a problémamegoldó képességünk. Az alvás során ráadásul az aznap magunkévá tett tudás is mélyül, „belünk ég”. Kialvatlanság esetén ez a folyamat tehát kevésbé eredményesen zajlik majd le.  


2. Fokozott balesetveszély


A kialvatlanság fokozott veszélyt jelent az utakon, aki úgy ül volán mögé, hogy a fáradtságtól nem képes megfelelően koncentrálni, az növeli a balesetek kockázatát. Ilyenkor azonban nemcsak magunkért, hanem az autóban velünk ülőkért és a többi autósért is felelősséggel tartozunk, tehát a határozott javaslatunk, hogy senki se vezessen kialvatlanul. Mindenki lehet fáradt, de érezni kell, hol van a saját határunk és hány kilométert tudunk biztonságban levezetni.  


3. Szívproblémák


Az alvási gondok növelik a szívvel kapcsolatos problémákat, ne szépítsük: megnő az esély a szívrohamara, a szívelégtelenségre. A kialvatlanság miatt nőhet a vérnyomás, szabálytalanabbá válhat a szívverés. Szinte minden inszomniás betegnél más egészségügyi probléma is előfordulnak. 


4. Libidócsökkenés


A kialvatlanság miatt jóval kevesebb energiánk marad. Ehhez adódig hozzá az álmosság, az egyre feszültebb idegállapot. Emiatt a legtöbb tartósan kialvatlan embernek csökken a szexuális étvágya. Az alvási apnoéban szenvedő betegeknek bizonyítottan kisebb a tesztoszeronszintje, alacsonyabb a libidója. 


5. depresszió


A tartós kialvatlanság és a depresszió kéz a kézben járnak. Gondoljunk csak bele, milyen nyűgösek, kedvetlenek tudunk lenni egy fáradt napon. Aki hetek, hónapok óta nem pihente ki magát, annak nem véletlenül alakul ki a depresszív, szorongó állapot, sok esetben pánikrohamokkal együtt. A hat óránál kevesebb napi alvás gyorsan depresszióhoz vezethet, nem véletlenül alakul ki ez az állapot gyakran az éjszakánként szoptató kismamák esetében is. 


Az öt veszélyen kívül még számos másikat is írhattunk volna, ezért rendkívül fontos az elegendő és minőségi alvás. Mit tehetünk a jó alvásért? Mozogjunk, étkezzünk megfelelően, ha szükséges végezzünk meditációs gyakorlatokat, tanuljuk meg kezelni a stresszt.


További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom