Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A média hatása a testképre

2021.08.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A testünkre, az étkezési szokásainkra vonatkozóan egyre több szociokulturális elvárás születik, nem véletlen, hogy egyre több a probléma ezekkel kapcsolatban. A média egyértelműen élen jár a testkép kialakulásával kapcsolatos súlyos pszichológia gondok kialakításában, nőknél és férfiaknál egyaránt. 


Hogyan értelmezhető a média hatása?


A pszichológiával foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a média mesterséges szépségideált alakított ki a nők és a férfiak körében egyaránt. Természetesen nem lehet csak a médiát okolni a testképzavar kialakulásában, de hogy komoly okozója, abban mindenki biztos. 


Az evészavarok kialakulásának hátterében sok biológiai, pszichológiai és szociális tényező játszik szerepet. A családi kapcsolatok, a szülők hozzáállása mind komoly befolyással bírnak, de a média hatása is jelentős. Ha három tényezőre szűkítjük az okokat, akkor a genetika, az étellel kapcsolatos empirikus tapasztalatok és a szociokultúra, azaz a média sorolható ide. 


A média szívesen alkalmaz hírességeket az étellel kapcsolatos reklámokra. Sportolók, énekesek, színészek, azaz celebek beszélnek arról, milyen ételeket, italokat érdemes fogyasztani. A média kettős képet alakít ki az átlag fogyasztóban: egyrészt azt üzeni, hogy fogyasszunk, halmozzunk fel mindent, legyen minél több áru a birtokunkban. Ugyanakkor azt is üzenik: legyünk minél soványabbak. Természetesen erre is megtalálja a megfelelő termékeket, ebből profitálnak a fogyókúrás cégek. 


A reklámok szerepe a testképünkben


A reklámok első körben elmondják, milyen az ideális testkép, majd azt közvetítik, hogy csak a sovány emberek szépek, ők lehetnek sikeresek, ismertek és népszerűek. Ezután következik a lelkiismeret-furdalás fázisa, amikor bűntudatot ébresztenek a fogyasztóban. A média hatása ezután válik egyértelművé: olyan termékeket árul, amivel ellensúlyozni lehet a negatív testképet és az ideálisra lehet törekedni. A legtöbb reklámból a motivációs fázis kimarad, hiszen a nők tudatában már mélyen ott van, hogy fogyni kell, amennyit csak lehet. Bár néhány terméknél elindult az etikusabb reklámozás, de a legtöbb reklám még mindig a sovány nőideált állítja a középpontba, ami sokaknál vezet testképzavarhoz. Ebből pedig súlyos betegségek is kialakulhatnak, mint például az anorexia nervosa vagy a bulimia nervosa. 


Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a média hatása nemcsak a nők, hanem a férfiak testére is erősen kiterjed. Náluk nem a soványság az elérendő cél, hanem a minél nagyobb izomzat, a férfias megjelenés. Az ő betegségüket izomdiszmorfiának nevezzük, ez leginkább a túlságosan kigyúrt testépítőkre vonatkozik. Megoldás a média részéről az lehetne, ha a nő- és férfialakok természetesebb spektrumát mutatnák, nem pedig egy elérhetetlen vágyálmot.

További blog bejegyzések
honnan jottel

Ne feledd, honnan jöttél!

2022.12.01.Minden munkaterületre igaz, hogy nagyon sikeresek lehetünk, s néha ez a népszerűség bizony túl gyorsan jön, még csak felfogni sincs időnk. Renge...
Elolvasom
menekulsz az erzeseid elol

6 jel, hogy menekülsz az érzéseid elől

2022.11.29.Ha menekülsz az érzéseid elől, akkor nem vagy képes megérteni, megismerni őket, pedig erre szükség van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élj. ...
Elolvasom
h-vitamin

Hogyan segít a H-vitamin?

2022.11.25.Bizonyára felmerül benned a kérdés, mire gondolhatok itt. A kifejezést valójában egy podcast-ban hallottam, egy pszichológus kollegám kliensétől...
Elolvasom