Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A média hatása a testképre

2021.08.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A testünkre, az étkezési szokásainkra vonatkozóan egyre több szociokulturális elvárás születik, nem véletlen, hogy egyre több a probléma ezekkel kapcsolatban. A média egyértelműen élen jár a testkép kialakulásával kapcsolatos súlyos pszichológia gondok kialakításában, nőknél és férfiaknál egyaránt. 


Hogyan értelmezhető a média hatása?


A pszichológiával foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a média mesterséges szépségideált alakított ki a nők és a férfiak körében egyaránt. Természetesen nem lehet csak a médiát okolni a testképzavar kialakulásában, de hogy komoly okozója, abban mindenki biztos. 


Az evészavarok kialakulásának hátterében sok biológiai, pszichológiai és szociális tényező játszik szerepet. A családi kapcsolatok, a szülők hozzáállása mind komoly befolyással bírnak, de a média hatása is jelentős. Ha három tényezőre szűkítjük az okokat, akkor a genetika, az étellel kapcsolatos empirikus tapasztalatok és a szociokultúra, azaz a média sorolható ide. 


A média szívesen alkalmaz hírességeket az étellel kapcsolatos reklámokra. Sportolók, énekesek, színészek, azaz celebek beszélnek arról, milyen ételeket, italokat érdemes fogyasztani. A média kettős képet alakít ki az átlag fogyasztóban: egyrészt azt üzeni, hogy fogyasszunk, halmozzunk fel mindent, legyen minél több áru a birtokunkban. Ugyanakkor azt is üzenik: legyünk minél soványabbak. Természetesen erre is megtalálja a megfelelő termékeket, ebből profitálnak a fogyókúrás cégek. 


A reklámok szerepe a testképünkben


A reklámok első körben elmondják, milyen az ideális testkép, majd azt közvetítik, hogy csak a sovány emberek szépek, ők lehetnek sikeresek, ismertek és népszerűek. Ezután következik a lelkiismeret-furdalás fázisa, amikor bűntudatot ébresztenek a fogyasztóban. A média hatása ezután válik egyértelművé: olyan termékeket árul, amivel ellensúlyozni lehet a negatív testképet és az ideálisra lehet törekedni. A legtöbb reklámból a motivációs fázis kimarad, hiszen a nők tudatában már mélyen ott van, hogy fogyni kell, amennyit csak lehet. Bár néhány terméknél elindult az etikusabb reklámozás, de a legtöbb reklám még mindig a sovány nőideált állítja a középpontba, ami sokaknál vezet testképzavarhoz. Ebből pedig súlyos betegségek is kialakulhatnak, mint például az anorexia nervosa vagy a bulimia nervosa. 


Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a média hatása nemcsak a nők, hanem a férfiak testére is erősen kiterjed. Náluk nem a soványság az elérendő cél, hanem a minél nagyobb izomzat, a férfias megjelenés. Az ő betegségüket izomdiszmorfiának nevezzük, ez leginkább a túlságosan kigyúrt testépítőkre vonatkozik. Megoldás a média részéről az lehetne, ha a nő- és férfialakok természetesebb spektrumát mutatnák, nem pedig egy elérhetetlen vágyálmot.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom