Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A mértékletesség

2022.05.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A mértékletesség voltaképpen a szélsőségek elkerülését jelenti, egy olyan erény, amelyet nem könnyű követni, s talán még nehezebb elsajátítani. Érdekesség, mai világunkban még inkább felértékelődik a szerepe.


A mértékletesség felértékelődése a mai világban


Miként legyünk mértékletesek a mai, fogyasztást ösztönző, életet gyorsító világunkban? Bizony, nem könnyű a feladat, mert környezetünk nap, mint nap arra sarkall minket, hogy legyünk harsányak, túlzóak, tegyünk meg bármit, lehetőleg minél előbb. Mert ez jár nekünk. Mert ki kell tűnni a hangos tömegből. Mert ki kell próbálni mindent. Mert habzsolni kell az élvezeteket, stb. Nehéz, de nemes feladat eme csapdából való kilépés, nagy fokú tudatosság és elhatározás szükséges hozzá. A mértékletesség gyakorlása mindenképpen jótékony hatással bír, akárcsak az odavezető út.


Nem tiltásról van szó


A mértékletesség fogalmát is fontos tisztázni. A mértékletesség nem azt jelenti, hogy az élet nem adhat élményeket, nem lehetnek vágyaink, nem vezethetnek az ösztöneink. Erről nincs szó, nagy butaság magunkba fojtani azt, ami az élet természetes velejárója. A célokat, az élvezeteket, a rajongást, stb… A mértékletesség szóban benn van minden, ha egy kicsit ízlelgetjük a szót, rájövünk, nem tiltásról, inkább visszafogottságról van szó. Jön a következő kérdés: miként ismerjük fel a határokat?


A mértékletesség mértékegysége


A mértékletesség erénye magában foglalja azt, hogy ismerjük magunkat, és a minket érő benyomásokat, tapasztalatokat elemezve meg tudjuk állapítani, hogy bármi amit teszünk, az káros, káros szintű, vagy még a fentebb említett határon belül van. Ha valaki mohó mondjuk az étkezésben, arra ráfér a mértékletesség, ugyanakkor a másik véglet is lehet káros. Érdemes kerülni ezeket a végleteket, szélsőségeket. Elképzelhető, hogy elsőre nem ismerjük fel, hogy az adott cselekedet a szélsőséges kategóriába tartozik, de idővel – akár különböző összehasonlítási alapok felhasználásával és egyéb tapasztalatokkal – rájöhetünk a változás szükségszerűségére. Jellemző, hogy fiatalabb korban az ember nem találja a mértékletesség mértékegységét, később pedig jobban boldogul. Ugyanakkor felnőtt lét önmagában sajnos még nem vezet eredményre, könnyű benne maradni, vagy belecsúszni a helytelen életmódba.


A jóból is márt a sok, (vagy a kevés)


Érdekesség, hogy a jónak tartott tulajdonságokból is lehet túl sok. A mértékletességet nemcsak a káros szenvedélyekre kell érteni, más területeken is elvethetjük a sulykot, olyannyira, hogy azzal ártunk magunknak, vagy másoknak. Például nem mindegy, hogy bátrak vagyunk, vagy vakmerőek, óvatosak, vagy gyávák. Szeretünk valakit, vagy belebetegszünk, esetleg üldözünk, megfojtunk szerelmünkkel, rajongásunkkal? Nagylelkűek vagyunk, szeretünk adni? Bizony azt is túlzásba lehet vinni, lehet többet ártunk vele, mint használunk. Érdemes ezeket a dolgokat is számba venni a mértékletességgel kapcsolatban.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom