Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Káros szenvedélyek és megoldásaik

2021.10.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A hétköznapokban a függőség szót negatív értelemben használjuk. Leggyakrabban dohányosokra, túlzott alkoholfogyasztókra, pszichoaktív szereket használókra gondolunk, de használunk olyan szavakat is, mint a munkamánia, játék vagy számítógép függőség, a témában jártasabbak pedig tudják, hogy a testedzést is túlzásba lehet vinni, ahogy az étkezésünkben is lehet zavar.


Mitől káros a káros szenvedély?


Az érintett életminősége romolhat, a szociális kapcsolatai sérülhetnek. A függő a kényszeres viselkedés mintáit, amik a viselkedését meghatározzák, nem tudja irányítani vagy abbahagyni. Egy a hétköznapokban még elfogadottnak számító minta válik ilyenkor dominánssá. 


A függőség károsíthatja az egészségünket, és a dohányzás elhagyása vagy a mérsékelt alkoholfogyasztás a pénztárcánkra pozitív hatással lesz, a szeretteink pedig boldogabbá válnak, ha a munkamánia helyett a környezetünkre koncentrálunk. A káros szenvedélyek hatásaival sok függő tisztában van, mégsem változtatnak, gondoljunk csak a dohányzásra, amivel a mellettünk élőket passzív dohányzásra kényszeríthetjük, a dohányzás okozta betegségekről nem is beszélve, hiszen számos betegséget nagyobb eséllyel kaphatunk meg. Erről számos tanulmány készült már, az orvosok pedig nem győzik hangsúlyozni a leszokás fontosságát.


Mit tehetünk?


Az első a szilárd elhatározás, hogy megszabadulunk a káros szenvedélyünktől. A fenti példánál maradva, a dohányzást tiltó táblákon a jogszabályi előírásoknak megfelelően, szerepel egy telefonszám, ahol szakértő segítséget kaphatunk a leszokáshoz. A segítség kérése fontos lépés, hiszen egy szakember objektíven lát bennünket, és a leghatékonyabb terápiát írhatja elő nekünk. 


Tehetünk persze önmagunkért is, relaxálhatunk például (ami nem összekeverendő a meditációval), csökkenthetjük az alkohol naponta elfogyasztott mennyiségét vagy a cigaretták számát. A környezetünk is segíthet, önsegítő csoportok is szerveződnek, és ha ezeket nem érezzük eredményesnek, pszichológus vagy pszichiáter segítségét is kérhetjük.


Covid alatt még nehezebb


Számos tanulmány látott napvilágot arról, hogy a vírus első hulláma alatt világszinten jelentősen megnőtt az alkoholfogyasztás. Az orvosok már arra figyelmeztetnek, hogy ez egy újabb komoly társadalmi problémához vezethet. A bezárás hatása negatívan hathat ránk, felerősítheti a problémákat, hiszen a függőségünkkel gyakran stresszhelyzetre reagálunk.


Ha változtatni szeretnél, és jobbá tennéd az életedet, kérj segítséget. 


Van segítség.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom