Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A mikroszundikálás fejleszti a kreativitást

2021.12.13. | Szerző: Bálint Piroska

Az Inserm és a Sorbonne egyetem kutatóiból álló csapat kimutatta, hogy a rövidebb alvás kedvez a kreativitásnak. Íme, egy jó kis érv az egész napos szundikálás mellett. Nem találjuk választ egy problémára? Ahelyett, hogy sokat rágódnánk és görcsösen keresnénk a megoldást, szundítsunk egyet. Nem fogjuk az időnket vesztegetni!


Mindenesetre ez derül ki abból a tanulmányból, amit Delphine Oudiette (Inserm) és Célia Lacaux (Brain Institute) irányításával a kutatócsoport végzett.


Kreatívak vagyunk, mielőtt Hüpnosz karjaiba esnénk


Ahhoz, hogy erre a megállapításra juthassanak, a kutatók alaposan megvizsgálták az alvás első fázisát, az elalvást. 103 önkéntesnek javasoltak matematikai feladatokat, amelyek megoldása ugyanazon - a résztvevők számára ismeretlen - szabály szerint működött. Azokat, akik a megadott idő lejártáig nem találták meg a megoldást, arra kérték, hogy aludjanak körülbelül 20 percet, mielőtt ismét a kérdésekre térnének. Majd jött a meglepetés: sok résztvevő megtalálta a választ!


„Ha legalább 15 másodperc eltelt az elalvás utáni legelső alvási fázisban, megháromszorozta annak esélyét, hogy megtalálják ezt a rejtett szabályt, a híres heuréka-effektusnak köszönhetően” – magyarázza Célia Lacaux, a tanulmány első szerzője. A kutatók szerint a heuréka-effektusnak vagy „Aha!” élménynek a felbukkanása, létrejötte az elalvás folyamatában gyökerezik. Az ébrenlét és az alvás közötti időszakot még mindig kevesen vizsgálják az idegtudományban. De ez egy összetett folyamat, amely során jelentős agyi aktivitás zajlik. 


„Az alvási fázist eddig viszonylag figyelmen kívül hagyta a kognitív idegtudomány. Ez a felfedezés rendkívüli új terepet nyit a jövőbeli tanulmányok számára, különös tekintettel a kreativitás agyi mechanizmusaira” – közli lelkesen Delphine Oudiette, az Inserm kutatója és a tanulmány második szerzője.


Nem az alvás hossza a lényeg


A mikroszieszta, amelynek előnyei már a nap közepén is felerősödnek, ezért még nagyobb jelentést nyer azáltal, hogy a kreatívok és a megoldandó problémával szembesülő emberek szövetségesévé válik. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem az alvás hossza számít, ellenkezőleg: kísérletükben azt figyelték meg, hogy a heuréka-effektus megszűnt, amikor az önkéntesek mélyebben elaludtak.


A lényeg az, hogy el tudjuk engedni magunkat és elaludni, ez a folyamat akár 20 percig is eltarthat. Annak érdekében, hogy időben felébredjünk, tegyünk úgy, mint Edison, Einstein és Dali: aludjunk el egy tárggyal a kezünkben. Ahogy elszundítunk, az leesik, és a zaj felébreszt álmunkból.

Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom
onzes

Magunkkal törődni valóban önzés?

2023.04.11.Sokan azért gondolják így, mert összekeverik az én-időt az önzés fogalmával. Önzésnek egy részről az tekinthető, ha soha, semmilyen körülmények ...
Elolvasom
nagy-het

A Nagy-hét lényege

2023.04.04.Húsvét előtt a készülődés mindenki számára mást jelent. Vannak, akik már 40 nappal előtte tartják az úgy nevezett nagyböjtöt, ezzel készülve az ...
Elolvasom