Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A párkapcsolat fejlődésének szakaszai

2021.01.13. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Egybeolvadás, leválasztódás, válság, egoizmus, elmélyülés. A párkapcsolat fejlődésének jól megfigyelhető szakaszai vannak, aminek több nevet is adhatunk. Mi most öt részre és öt megnevezésre bontjuk ezeket az élethelyzeteket. Hangsúlyozzuk, minden kapcsolat más és más, meglátásaink általánosságban érvényesek. 


1. Egybeolvadás


A párkapcsolat fejlődésének első szakaszát nevezhetjük szimbiózisnak is. Az egymásra találás, a szerelembe esés időszaka ez, amikor a pár minden percet együtt akar tölteni. A „rózsaszín köd” hetei, hónapjai. Ilyenkor a különbségek, ellentétek fel sem tűnnek, háttérbe szorulnak. 


2. Leválasztódás


Nem a legszebb szó, de talán kifejezi a lényegét ennek az időszaknak. Kicsivel objektívebben látjuk a másikat, feltűnnek a negatív tulajdonságok, nem feltétlenül akarunk minden percet együtt tölteni. Sokak számára ez egy kisebb hatalmi harc kezdete, ahol kialakul a kapcsolat dinamikája, megszületik a döntéshozó szerepe. A „harc” nem feltétlenül egymás ellen zajlik, lehet közös út is, a vége azonban az identitás kidolgozása. Továbblépést, esetleg szakítást eredményez. 


3. Válság


A párkapcsolat fejlődésének e szakasza tulajdonképpen elkerülhetetlen. Drámainak, sokszor megoldhatatlannak tűnik, sokaknak valóban nem sikerül innen továbbjutni. Végleg lezárul az egybeolvadás korszaka, a hétköznapi problémák kisebb vagy nagyobb veszekedésekhez vezetnek. Gyakori velejárója a nagyobb hatalmi harc, amikor mindkét fél úgy érzi, ő tesz többet a szerelmükért. Fontos tudni, hogy természetes időszak, gyakorlatilag elkerülhetetlen, de a kapcsolat csak erősödik tőle.


4. Egoizmus


Nehéz szakasz, és nem is mindenkinél következik be feltétlenül, de azért gyakori. Ilyenkor a pár tagjai a saját érdekeiket fontosabbnak tartják, mint a másikét, ehhez viszonyítják kettejük kapcsolatát és az egész életüket. Ilyenkor egy kicsit nagyobb távolság szükséges érzelmileg, ha van rá mód, akár fizikailag is. Foglalkozniuk kell saját magukkal, igényeikkel, céljaikkal. Hagyni kell időt a másiknak, ez az egyik legkomolyabb támogatás, amit adhatunk szerelmünknek. Ez hosszú távon igen erőssé teszi köteléket. 


5. Béke


A párkapcsolat fejlődésének utolsó, legszebb szakasza. Ekkorra mélyül el tökéletesen a kapcsolat: a pár képes elfogadni a másikat olyannak, amilyen. Támogatják egymást, örülnek a másik céljainak, sikereinek, minden érzésüket felvállalják a másik előtt. Jól működnek együtt, és felkészülnek a továbblépésre, akár a család bővítésére is. Az ehhez szükséges idő változó, ahogy arra sincs egységes recept, hogy az idáig felmerülő gondok, problémák hogyan kezelhetők, ugyanis minden pár és minden kapcsolat teljesen más.

További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom