Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoanalízis fejlődése II.: Freud iskolaalapító tanítványai

2021.05.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés: Freud tanítványai


Az előző cikkünkben a pszichoanalízis alapvető gondolatait és eszközeit jártuk körbe. Freud eredeti ötletei és személyisége már a korában is nagy hatással voltak mind a pszichológusokra (akkoriban tulajdonképpen az orvosokra, pszichiáterekre), mind sok egyéb gondolkodóra. Freud sok tanítványt fogadott magához, akik közül többen később összetűzésbe kerültek Freuddal, és saját iskolákat alapítottak. A mai cikkünkben azon iskola alapító analitikusokat fogjuk sorra venni, akiknek a módszereit a mai napig gyakorolják Magyarországon is: Jung, Adler és Stekel munkásságáról lesz tehát szó.


Carl Gustav Jung analitikus pszichológiája


Volt idő, amikor Freud Jungot tartotta legkiválóbb tanítványának, a pszichoanalízis örökösének. Ugyanakkor mint sokan mások, Jung is eltávolodott egy idő után a tanítójától. A kettejük gondolatrendszere közötti különbség talán az álom értelmezéssel kapcsolatos viszonyukban ragadható meg. Freud szerint az álmok az elfojtott tudattartalmak torzított megjelenési formái, melyeket értelmezés segítségével lehetséges visszafejteni az eredeti formájukba. Ezzel szemben Jung radikális újítása a kollektív tudattalan felfedezése volt. Szerinte ugyanis az álmokban megjelenő szimbólumok az emberiség évezredek során gyűjtött élettapasztalatának a szimbolikus megynilvánulásai. Jung szerint szó sincs torzításról vagy értelmezésről, hanem a terapeuta és a páciens közösen dolgozik azon, hogy a kollektív tudattalan hatalmas tudása hozzájárulhasson a páciens gyógyulásához. Ezért a jungi terápia rengeteget dolgozik a kollektív tudattalan megnyilvánulásaival, azaz álmokkal és szimbólumokkal, mely utóbbit a művészetterápia egyes irányzatai szintén előszeretettel használnak a jungi hagyomány mentén.


Alfred Adler individuálpszichológiája


Az individuálpszichológia szintén a freudi alapokra támaszkodik, elismerve a tudattalan szerepét az életünkben, ugyanakkor Junghoz hasonlóan Adler is kibővítette, átdolgozta ezeket az alapokat. Adler az egyén és a társadalom kölcsönhatására helyezte a hangsúlyt. Szerinte az ember alapélménye a kisebbségi komplexus (tőle ered ez a felkapott fogalom), hiszen csecsemőként magatehetetlenül jövünk a világra, majd gyerekként, serdülőként és felnőttként is nap mint nap találkozunk megoldhatatlan feladatokkal. Adler szerint minden ember a kisebbségi komplexust igyekszik kompenzálni, ellensúlyozni a közösséggé szerveződés segítségével. A társadalmi felelősségvállalás az az önmegvalósító folyamat, ami segít ellensúlyozni a kisebbségi komplexust. Gyakorlati szempontból Adler nevéhez fűződik a megelőző, mentálhigiénés munka és a nevelési tanácsadók alapjainak kidolgozása is.


Wilhelm Stekel aktív analízise


Stekel az eddigi szerzőkkel ellentétben nem alapított saját iskolát életében, és a pszichoanalízis elméleti hátterét sem módosította. Ehelyett munkássága a pszichoanalízis gyakorlati alkalmazására fókuszált. Eredetileg ugyanis az analitikus terapeutákra némi hideg távolságtartás volt jellemző. A páciensek tudattalan folyamatait a terapeuták igyekeztek minél kevésbé befolyásolni, a terapeuták semleges tükörként akartak megmaradni a terápiás folyamatban. Ezzel szemben Stekel úgy gondolta, hogy nem a módszer gyógyít, hanem az orvos. Szemlélete szerint maga a terapeuta, az ő személyisége aktív szerepet játszik a terápiás folyamat alakulásában, a gyógyulás elősegítésében. A hangsúly a páciens tudattalan folyamatairól a terápiás kapcsolatra került. Ez a szemlélet ma már minden pszichoterápiában alapvetőnek számít, Stekel viszont ezzel akkoriban messze megelőzte a korát. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom