Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoanalízis fejlődése III.: A pszichoanalízis Magyarországon

2021.05.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés: A Budapesti iskola


Freud úttörő munkássága, a pszichoanalízis kialakulása történelmileg a századforduló idejére tehető. Ebben az időszakban még létezett az Osztrák-Magyar Monarchia, így a Bécsben praktizáló Freud tanításai nagyon könnyen és gyorsan elterjedtek Magyarországon is. Ezért ebben a cikkben azokkal a kiemelkedő magyar pszichoanalitikusokkal fogunk foglalkozni, akiknek a munkássága a mai napig meghatározza a magyar pszichológusok képzését és praktizálását.


Ferenczi Sándor


A Budapesti iskola alapítója és vezetője Ferenczi Sándor volt, aki közvetlenül Freud tanítványaként hozta el Magyarországra a pszichoanalízist. Bár nagyon sokáig hűen követte Freud tanításait, végül több más tanítványhoz hasonlóan ő is összetűzésbe került Freuddal. A vitát a pszichoanalitikus trauma-elmélet szülte. Freud ugyanis úgy gondolta, hogy a páciensek által beszámolt kora gyermekkori traumák tulajdonképpen csak fantáziák, a pszichoszexuális fejlődés kivetüléseinek tekinthetők. Ferenczi ezzel szemben úgy gondolta, hogy a kora gyermekkori abúzusok valóságos, megtörtént események, amik mélyreható traumákat okoznak a gyermekekben. Technikai szempontból Ferenczi is sokat lendített a pszichoanalízis fejlődésén. Stekelhez hasonlóan (lásd a cikksorozat II. részét) aktív terapeutaként vett részt a terápiás folyamatban, valamint kiemelt figyelmet szentelt a pszichoterapeuták önismereti fejlődésének, ami a mai napig szerves része a képzésnek. 


A Budapesti iskola tanítványai


Ferenczi Sándor munkásságát a Budapesti iskola tanítványai folytatták. Bálint Mihály a kora gyermekkori kötődés és a személyiség szerveződési szintjeivel bővítette ki a pszichoanalízis elméletét. Gyakorlati szempontból pedig ő is az orvos-beteg kapcsolatot tartotta mérvadónak. Esetmegbeszélő csoportokat szervezett az orvosoknak, ahol az orvosok megoszthatták egymással az őket ért traumákat, nehézségeket. Ezeket ma Bálint-csoportnak nevezzük, és a mai napig hatékonyak az orvosok, pszichológusok és más egészségügyi dolgozók kiégésének a megelőzésében. Bálint Alice, Bálint Mihály felesége szintén kiváló pszichoanalitikus volt. Alice a fejlődéslélektan területén alkotott maradandót, az anya-gyermek szeretetkapcsolat alapjait kutatta, és nagy szerepet játszott a pszichoanalízis elveinek a nevelésben való alkalmazásában. A pszichoanalitikus szemléletű gyermekterápia neki is köszönhetően máig alkalmazott, elismert módszer. Hermann Imre pedig biológiai és evolúciós alapon közelítette meg a pszichoanalitikus ösztön-elméleteket. Elsőként írta le a megkapaszkodási ösztön létezését, ami már az emberszabású majmoknál is megfigyelhető, és kulcsfontosságú az anya-gyermek kötődés, és így a későbbi egyedfejlődés szempontjából.


Szondi Lipót sorsanalízise


Szondi Lipót pszichoanalitikus szemléletben képződött, később azonban teljesen önálló irányzatot dolgozott ki. Freud felfedezte a tudattalant, amit Jung a kollektív tudattalannal bővített ki, Szondi pedig ehhez tette hozzá a családi tudattalant. Szondi szerint a közvetlen és távoli felmenőink világképe, döntései és viselkedése az ösztöneink révén alakítják a mi életünket is, és bizonyos keretek között a sorsunkat is meghatározzák. Például egy alkoholista szülő gyermeke lehet, hogy szintén alkoholista lesz (ismétlés); lehet, hogy teljesen absztinens lesz (elutasítás); de ezeknél valószínűtlenebb, hogy semlegesen áll az alkohol kérdéséhez. Ezt az elméletet Szondi az akkoriban kifejlődő génelméletre alapozta, ami mára meghaladotttnak tűnik, ugyanakkor egyes személyiségvonások (azaz a temperamentum) valóban genetikailag meghatározottak. Szondi talán legnagyobb hozzájárulása a klinikai gyakorlathoz a róla elnevezett személyiségteszt volt, amit máig alkalmaznak a pszichiátriai gyakorlatban. 


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom