Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoanalízis fejlődése III.: A pszichoanalízis Magyarországon

2021.05.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bevezetés: A Budapesti iskola


Freud úttörő munkássága, a pszichoanalízis kialakulása történelmileg a századforduló idejére tehető. Ebben az időszakban még létezett az Osztrák-Magyar Monarchia, így a Bécsben praktizáló Freud tanításai nagyon könnyen és gyorsan elterjedtek Magyarországon is. Ezért ebben a cikkben azokkal a kiemelkedő magyar pszichoanalitikusokkal fogunk foglalkozni, akiknek a munkássága a mai napig meghatározza a magyar pszichológusok képzését és praktizálását.


Ferenczi Sándor


A Budapesti iskola alapítója és vezetője Ferenczi Sándor volt, aki közvetlenül Freud tanítványaként hozta el Magyarországra a pszichoanalízist. Bár nagyon sokáig hűen követte Freud tanításait, végül több más tanítványhoz hasonlóan ő is összetűzésbe került Freuddal. A vitát a pszichoanalitikus trauma-elmélet szülte. Freud ugyanis úgy gondolta, hogy a páciensek által beszámolt kora gyermekkori traumák tulajdonképpen csak fantáziák, a pszichoszexuális fejlődés kivetüléseinek tekinthetők. Ferenczi ezzel szemben úgy gondolta, hogy a kora gyermekkori abúzusok valóságos, megtörtént események, amik mélyreható traumákat okoznak a gyermekekben. Technikai szempontból Ferenczi is sokat lendített a pszichoanalízis fejlődésén. Stekelhez hasonlóan (lásd a cikksorozat II. részét) aktív terapeutaként vett részt a terápiás folyamatban, valamint kiemelt figyelmet szentelt a pszichoterapeuták önismereti fejlődésének, ami a mai napig szerves része a képzésnek. 


A Budapesti iskola tanítványai


Ferenczi Sándor munkásságát a Budapesti iskola tanítványai folytatták. Bálint Mihály a kora gyermekkori kötődés és a személyiség szerveződési szintjeivel bővítette ki a pszichoanalízis elméletét. Gyakorlati szempontból pedig ő is az orvos-beteg kapcsolatot tartotta mérvadónak. Esetmegbeszélő csoportokat szervezett az orvosoknak, ahol az orvosok megoszthatták egymással az őket ért traumákat, nehézségeket. Ezeket ma Bálint-csoportnak nevezzük, és a mai napig hatékonyak az orvosok, pszichológusok és más egészségügyi dolgozók kiégésének a megelőzésében. Bálint Alice, Bálint Mihály felesége szintén kiváló pszichoanalitikus volt. Alice a fejlődéslélektan területén alkotott maradandót, az anya-gyermek szeretetkapcsolat alapjait kutatta, és nagy szerepet játszott a pszichoanalízis elveinek a nevelésben való alkalmazásában. A pszichoanalitikus szemléletű gyermekterápia neki is köszönhetően máig alkalmazott, elismert módszer. Hermann Imre pedig biológiai és evolúciós alapon közelítette meg a pszichoanalitikus ösztön-elméleteket. Elsőként írta le a megkapaszkodási ösztön létezését, ami már az emberszabású majmoknál is megfigyelhető, és kulcsfontosságú az anya-gyermek kötődés, és így a későbbi egyedfejlődés szempontjából.


Szondi Lipót sorsanalízise


Szondi Lipót pszichoanalitikus szemléletben képződött, később azonban teljesen önálló irányzatot dolgozott ki. Freud felfedezte a tudattalant, amit Jung a kollektív tudattalannal bővített ki, Szondi pedig ehhez tette hozzá a családi tudattalant. Szondi szerint a közvetlen és távoli felmenőink világképe, döntései és viselkedése az ösztöneink révén alakítják a mi életünket is, és bizonyos keretek között a sorsunkat is meghatározzák. Például egy alkoholista szülő gyermeke lehet, hogy szintén alkoholista lesz (ismétlés); lehet, hogy teljesen absztinens lesz (elutasítás); de ezeknél valószínűtlenebb, hogy semlegesen áll az alkohol kérdéséhez. Ezt az elméletet Szondi az akkoriban kifejlődő génelméletre alapozta, ami mára meghaladotttnak tűnik, ugyanakkor egyes személyiségvonások (azaz a temperamentum) valóban genetikailag meghatározottak. Szondi talán legnagyobb hozzájárulása a klinikai gyakorlathoz a róla elnevezett személyiségteszt volt, amit máig alkalmaznak a pszichiátriai gyakorlatban. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom