Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoterápiák és közös hatótényezőik I. rész

2021.04.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Jelen írás egy két részes cikksorozat első eleme, amely során betekintést igyekszünk adni a pszichoterápiás módszerek világába, megismertetve a módszereket és azok alkalmazásának kompetenciáját. A sorozat második részében fogunk foglalkozni a módszerek közötti különbségekkel és hasonlóságokkal, valamint az indikációval. A második részt megtalálják a honlapunkon A pszichoterápiák és közös hatótényezőik II. rész címen.


Bevezetés a pszichoterápiás módszerek világába


A pszichológiát övező népszerűség napjainkban azzal az eredménnyel járt, hogy nagyon sok “kulisszatitok” napvilágra került. Manapság már mindenkinek van elképzelése a pszichoanalízisről (ami irodalomórák tananyaga), a hipnózis rengeteg film és sorozat központi mozzanata, és így tovább. Ennek áldásos hatása, hogy a köztudat kezd hozzászokni a pszichológushoz fordulás gondolatához, egyre hétköznapibb jelenséggé válik az ilyenfajta segítségkérés. Ugyanakkor árnyoldala ennek a folyamatnak a részinformációk és téves következtetések elterjedése a köztudatban. Ezért ebben a cikkben igyekszünk egy rövid áttekintést nyújtani a pszichoterápiás módszerekről, és különös tekintettel azok közös vonásairól.


A pszichoterápiás módszerek rövid felsorolása


A manapság Magyarországon használt legelterjedtebb módszerek a teljesség igénye nélkül a pszichoanalitikus terápiák, a kognitív viselkedésterápiák, a személyközpontú pszichoterápiák és a különböző módosult tudatállapotban végzett (hipnózis, relaxáció) pszichoterápiák. A fő irányzatok mellett egy-egy jellemző mentén több kisebb irányzattal is találkozhatunk. Az alkalmazási terület fényében beszélhetünk az egyéni felnőtt terápia mellett gyermekterápiáról, pár- és családterápiáról, illetve sokfajta csoportterápiás módszerről is. Az egyes fő irányzatokon belül pedig szintén több specifikus irányzat is megtalálható. A freudi pszichoanalízis mellett Freud tanítványai önálló iskolákat alapítottak, ezek közül Magyarországon is működik a jungi analitikus pszichológia, az adleri individuálpszichológia és a steckeli aktív analízis. A kognitív viselkedésterápia később a sématerápia és a mindfulness-alapú módszerekkel bővült. Módosult tudatállapotban klasszikus és integratív hipnoterápiával, valamint relaxációs- és szimbólumterápiával találkozhatunk. A személyközpontú pszichológia az eddigiekkel szemben egységes módszer, ami a specializáció helyett az általánosítás útján haladt: elemeit az összes többi módszer is alkalmazni kezdte. Minden jelenleg akkreditált módszer széleskörű, publikált hatékonyság vizsgálattal rendelkezik, mindegyik bizonyítottan hatékony. 


A módszerek alkalmazása, a kompetencia határai


Ezekkel a terápiás módszerekkel a különböző képzettségű szakemberek különböző szinteken dolgozhatnak az adott képzés elvégzése után. Módszerspecifikus pszichoterápiát ezekkel a módszerekkel a pszichoterapeuta címmel rendelkező pszichológusok végezhetnek, ahová 12 év képzésen keresztül vezet az út: 5 év egyetem, 3-4 év egészségügyi szakképzés, 2-3 év pszichoterapeuta képzés. Ezek a szakemberek vannak felvértezve a legsúlyosabb esetek szakszerű kezelésére. Ugyanakkor a különböző módszerspecifikus képzések már egyetem után (néha egyetem alatt is) elkezdhetők, és elvégzésükkel a kompetencia határokat betartva lehet dolgozni. Egy okleveles pszichológus, például a videopszichológus.hu szakemberei segítő beszélgetéseket, pszichés támogatást végezhetnek a klienseikkel, és ehhez felhasználhatják a pszichoterápiás módszerek egyes elemeit. Emellett minden pszichológus valamelyik módszer elméleti keretében gondolkodik az emberek, a problémák és a hatékony segítségnyújtás természetéről. Ezért ezek a módszerek relevánsak minden pszichológus számára.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom