Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A pszichoterápiák és közös hatótényezőik I. rész

2021.04.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Jelen írás egy két részes cikksorozat első eleme, amely során betekintést igyekszünk adni a pszichoterápiás módszerek világába, megismertetve a módszereket és azok alkalmazásának kompetenciáját. A sorozat második részében fogunk foglalkozni a módszerek közötti különbségekkel és hasonlóságokkal, valamint az indikációval. A második részt megtalálják a honlapunkon A pszichoterápiák és közös hatótényezőik II. rész címen.


Bevezetés a pszichoterápiás módszerek világába


A pszichológiát övező népszerűség napjainkban azzal az eredménnyel járt, hogy nagyon sok “kulisszatitok” napvilágra került. Manapság már mindenkinek van elképzelése a pszichoanalízisről (ami irodalomórák tananyaga), a hipnózis rengeteg film és sorozat központi mozzanata, és így tovább. Ennek áldásos hatása, hogy a köztudat kezd hozzászokni a pszichológushoz fordulás gondolatához, egyre hétköznapibb jelenséggé válik az ilyenfajta segítségkérés. Ugyanakkor árnyoldala ennek a folyamatnak a részinformációk és téves következtetések elterjedése a köztudatban. Ezért ebben a cikkben igyekszünk egy rövid áttekintést nyújtani a pszichoterápiás módszerekről, és különös tekintettel azok közös vonásairól.


A pszichoterápiás módszerek rövid felsorolása


A manapság Magyarországon használt legelterjedtebb módszerek a teljesség igénye nélkül a pszichoanalitikus terápiák, a kognitív viselkedésterápiák, a személyközpontú pszichoterápiák és a különböző módosult tudatállapotban végzett (hipnózis, relaxáció) pszichoterápiák. A fő irányzatok mellett egy-egy jellemző mentén több kisebb irányzattal is találkozhatunk. Az alkalmazási terület fényében beszélhetünk az egyéni felnőtt terápia mellett gyermekterápiáról, pár- és családterápiáról, illetve sokfajta csoportterápiás módszerről is. Az egyes fő irányzatokon belül pedig szintén több specifikus irányzat is megtalálható. A freudi pszichoanalízis mellett Freud tanítványai önálló iskolákat alapítottak, ezek közül Magyarországon is működik a jungi analitikus pszichológia, az adleri individuálpszichológia és a steckeli aktív analízis. A kognitív viselkedésterápia később a sématerápia és a mindfulness-alapú módszerekkel bővült. Módosult tudatállapotban klasszikus és integratív hipnoterápiával, valamint relaxációs- és szimbólumterápiával találkozhatunk. A személyközpontú pszichológia az eddigiekkel szemben egységes módszer, ami a specializáció helyett az általánosítás útján haladt: elemeit az összes többi módszer is alkalmazni kezdte. Minden jelenleg akkreditált módszer széleskörű, publikált hatékonyság vizsgálattal rendelkezik, mindegyik bizonyítottan hatékony. 


A módszerek alkalmazása, a kompetencia határai


Ezekkel a terápiás módszerekkel a különböző képzettségű szakemberek különböző szinteken dolgozhatnak az adott képzés elvégzése után. Módszerspecifikus pszichoterápiát ezekkel a módszerekkel a pszichoterapeuta címmel rendelkező pszichológusok végezhetnek, ahová 12 év képzésen keresztül vezet az út: 5 év egyetem, 3-4 év egészségügyi szakképzés, 2-3 év pszichoterapeuta képzés. Ezek a szakemberek vannak felvértezve a legsúlyosabb esetek szakszerű kezelésére. Ugyanakkor a különböző módszerspecifikus képzések már egyetem után (néha egyetem alatt is) elkezdhetők, és elvégzésükkel a kompetencia határokat betartva lehet dolgozni. Egy okleveles pszichológus, például a videopszichológus.hu szakemberei segítő beszélgetéseket, pszichés támogatást végezhetnek a klienseikkel, és ehhez felhasználhatják a pszichoterápiás módszerek egyes elemeit. Emellett minden pszichológus valamelyik módszer elméleti keretében gondolkodik az emberek, a problémák és a hatékony segítségnyújtás természetéről. Ezért ezek a módszerek relevánsak minden pszichológus számára.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom