Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A segítségkérés pszichológiája

2021.03.19. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A segítségkérés mint döntés, és az ehhez kapcsolódó érzelmek, gondolatok és motivációk nagyon fontosak a pszichológiai munkában. Kevés kivételtől eltekintve enélkül nem is kezdődhet meg maga a munka. Illetve ha még pontosabban nézzük, a kliensek részéről a pszichológiai munka már jóval azelőtt elkezdődik, hogy felkeresnének egy pszichológust. A következőkben ennek a döntési folyamatnak a részleteit fogom elemezni.


Segítségkérés, mint problémamegoldás


A segítségkérés első sorban kommunikáció egy problémáról vagy negatív életeseményről. Támogatás, tanács, segítség igényének megfogalmazása a probléma okozta distressz leküzdése érdekében. Más szempontból a segítségkérés az egyéni megküzdési eszköztár kiegészítése. Általában ugyanis elmondható, hogy az összes magunktól eszünkbe jutó, egyedül kivitelezhető megoldási kísérletet végig próbálgatjuk, mielőtt valaki máshoz fordulnánk segítségért. Ettől függetlenül maga a segítségkérés még az egyén eszköze marad, konstruktív problémamegoldó lépés. Emellett a segítségkérés egyben önfeltárás is, hiszen beismerjük egy probléma létezését valakinek, aki nem érintett benne. Ez az önfeltárás, ami részben személyiségvonásnak, részben pedig egy viselkedéses folyamatnak tekinthető, később a terápia vagy segítő folyamat sikerességének is egy fontos prediktora.


A segítségkérés nehézségei


Pszichológusként amikor egy kliens bejelentkezik hozzánk, szinte már örülhetünk is, hiszen a munka egy jelentős részét már el is végezte, ami egy előzetes indikációja a kliens motivációjának. Miért is olyan nehéz tehát segítséget kérni? Alapvetően ugyanis elmondható, hogy a segítség szükségessége és maga a segítségkérés nem mindig szokott arányban lenni egymással. Általában bár szükségünk lenne rá, mégsem kérünk segítséget; de az ellenkezője is előfordul, amikor akkor is kérünk segítséget, amikor ez nem lenne számunkra feltétlenül muszáj. A segítségkérésnek ugyanis vélt vagy valós ára van. Egyrészt személyes szempontból negatívan érinti az énképet és az önbecsülést. Másrészt társas, társadalmi szempontból hatással lehet a kapcsolatokra, és a külső megítélésünkre is. Sajnos a mai napig van egy stigma a segítségkérés körül, van, aki gyengeségnek látja, az előző bekezdésben levezetett konstruktív problémamegoldás ellenére. Ez különösen a férfiak segítségkérő magatartását érinti negatívan, akiknél a hagyományos nemi szerep és az érzelmek kimutatásának nehézsége okoz hátrányt. (Olyannyira, hogy a férfiak még az egészségügyi szolgáltatásokat is kevésbé veszik igénybe, nem beszélve a pszichológusról.) 


A segítségkérés lépései


A segítségkérés folyamata gyakorlatilag a probléma születésével kezdődik. Ha nem lenne probléma, nem igazán lenne okunk segítséget kérni, különösen a fent említett nehézségek tükrében. Ténylegesen ugyanakkor az első lépés a probléma létezésének észlelése, illetve a probléma definiálása, meghatározása. Második lépésként a segítség szükségét kell észrevennünk. A kettő között történik a probléma egyéni eszközökkel történő megoldási kísérlete, ennek a kudarca feltételezi a további lépéseket. Harmadik lépésként amikor már érzékeljük, hogy itt külső segítségre van szükség, eljön az ideje ténylegesen meghozni azt a döntést, hogy segítséget fogunk kérni. Ez egy nagyon fontos mozzanat, hiszen egy aktív elhatározásról van szó, ami sokkal konstruktívabb, mint az alternatívák: beletörődés, tagadás, figyelmen kívül hagyás. Ezután már „csak” a kivitelezés van hátra: a potenciális segítők felmérése (például pszichológus vagy pszichiáter tudna inkább kompetensen segíteni), majd a megkeresés stratégiájának megválasztása. Az utolsó lépés a segítségkérés folyamatának kognitív kiértékelése: azaz hogyan élem meg azt, hogy segítséget kértem. Ez nem mindig tudatosan történik, mégis megkerülhetetlen, hiszen ahhoz, hogy a kért segítséget ténylegesen igénybe vegyük, meg kell védenünk a döntést annak negatívumaival szemben. El kell „döntenünk”, hogy szégyent, vagy büszkeséget érzünk ezzel kapcsolatban. Reményeim szerint ezzel a cikkel sikerül egy kicsit az utóbbi felé billenteni a mérleget.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom