Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A személyiségfejlődésünk nyolc szakasza

Az egyik fontos fejlődésmodell szerint életünk során személyiségfejlődésünk nyolc szakaszán esünk át. Az ezekben való helytállás, a feladatokkal való megküzdés pedig alapvetően befolyásolja életünket, mindennapjainkat.

2023.01.25. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Erikson pszichoszociális fejlődésmodellje


Erik H. Erikson fejlődéspszichológus alkotta meg azt a pszichoszociális fejlődésmodellt, amely nyolc különböző szakaszra bontja az egészséges fejlődésmenetű ember személyiségfejlődését csecsemőkortól egészen idős korig. Személyiségfejlődésünk nyolc szakasza mind-mind egy-egy próba, vagy kihívás. Ha sikerül megfelelnünk ezeknek a kihívásoknak, akkor személyiségünk tovább fejlődik. Ha nem, akkor is tovább lépünk a következő szakaszba, ám a megoldatlan próbák okozta hatások később is éreztetni fogják magukat. Lássuk ezeket az időszakokat! Személyiségfejlődésünk nyolc szakasza ugyanis Erikson elmélete szerint egy-egy, viszonylag pontosan meghatározható életkorhoz kötődik.


1. Bizalom, vagy bizalmatlanság


Személyiségfejlődésünk nyolc szakasza közül az első rögtön születésünk után kezdődik. A csecsemőkorban, körülbelül két éves korig, az elmélet szerint kialakul egyfajta ősbizalom, vagy bizalmatlanság. Attól függ, hogy a csecsemő alapvető szükségletei – úgy, mint a táplálék és a kényelmes, biztonságos környezet – ki vannak-e elégítve. A csecsemő megfelelő gondozás mellett megtanul bízni, először elsődleges gondozójában, ha viszont ez nem adott, akkor bizalmatlanság alakul ki, amely később önbizalomhiányhoz, frusztrációhoz vezethet.


2. Önállóság, autonómia, vagy kétely


A csecsemőkor után a kisgyermek elindul felfedezni a világot, és ebben a világban egyre több mindenre képes. Még mindig a gondozók irányítanak és biztosítják a biztonságos környezetet, ám már megjelenik az önállóság és a saját akarat. Amennyiben a környezet ezt megfelelően támogatja, akkor az autonómia érzése megjelenik. Ha támogatás helyett túl sok korlátozást, vagy túl nagy szabadságot kap a gyermek, az nem tesz jó az én erejének, kétely, vagy szégyen érzését idézheti elő.


3. Kezdeményezés, vagy bűntudat


Négy-öt éves korban a gyerekek már nem csak felfedezni, hanem a maguk módján alakítani is akarják a világot. Ez azt jelenti, hogy már céllal, szándékkal cselekednek. Ha cél elérése nem sikerül, akkor azt fel kell dolgozni. A környezet, a család és az óvoda megfelelő támogatásával, a gyermek eljuthat oda, hogy független kezdeményezőképességet alakítson ki. A negatív oldal a bűntudat érzése, ami akkor jöhet létre, ha a környezet nem támogatja, lenézi ezeket a függetlenedő cselekvéseket.


4. Teljesítmény, vagy kisebbrendűség


A közvetlenül az iskola előtt lévő, vagy már iskolába kerülő gyermek egyre inkább látja és megérti az összefüggéseket. Abban az értelemben szemléli a világot, hogy annak szerves része és cselekedetei, eredményei több szempontból is számítanak. Ennek megfelelően ezen cselekedetek egyre felelősségteljesebbek és összetettebbek. A gyermek azt érzi, hogy megbecsült, értékes tagja a világnak, mert hozzá tud annak működéséhez tenni eredményekkel, együttműködéssel, vagy osztozkodással. Ehhez azonban külső megerősítés szükséges, ha ez hiányzik, akkor alakulhat ki a kisebbrendűség érzete.


5. Identitás, vagy szerepzavar


A 13 éves kor környékén kezdődő serdülőkor, egészen 18-19 éves korig, a kísérletezés korszaka, egyben az identitás kialakulásának kora. Ki vagyok én? Merre tartok? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben táplálkozunk a már meglévő tapasztalatokból és számba vesszük azokat az elvárásokat is, amelyek felnőtt korban érhetnek majd minket. Képesek vagyunk megtalálni a válaszokat az említett kérdésekre, amíg viszont ez nem történik meg, akár komolyabb szerepzavar is kialakulhat.


6. Intimitás, vagy izoláció


A fiatal felnőtteknek meg kell tanulniuk, hogyan egyeztessék identitásukat (az egót) a mélyebb társas kapcsolatokkal, barátsággal, szerelemmel, együttéléssel, házassággal. Az egészséges ego képes lesz szeretni és kompromisszumokat hozni, míg a nem elég fejlett identitás elszigetelődéshez vezethet ebben a szakaszban.


7. Generativitás, vagy stagnálás


A felnőtt kor egyik legnagyobb kihívása, hogy hosszabb távon mennyire érezzük hasznosnak az életünket. Alkotunk-e valamit, hagyunk-e valamit a következő generációknak. Új értelmet nyer a hasznosság és gondoskodás érzése. Aki ehhez nem tud csatlakozni, az viszont a stagnálás, megrekedés időszakába kerülhet. Ilyen lehet például az életközepi válság is.


8. Integritás, vagy kétségbeesés


Idősebb korban egyre inkább előtérbe kerül a visszatekintés, eredményeink összegzése, értékelése. Ha úgy látjuk, hogy hasznosan, jól illeszkedtünk a társadalomba, megfelelően integrálódtunk életünk során, akkor teljesnek érezzük az eltelt éveket. Ugyanakkor kétségbeejtő lehet az, ha úgy érezzük, nem sikerült elérni céljainkat.


Ez személyiségfejlődésünk nyolc szakasza Erikson szerint, persze ezen írásban egyszerűsítettük és rövidítettük a megállapításokat. Fontos megjegyezni, hogy az említett szakaszok nem feltétlenül vannak életkorhoz kötve, viszont az említett korszakokban következnek be a legjellemzőbb módon. A fejlődésmodellt persze nem mindenki fogadja el, azonban kiindulópontnak nagyon is jó, hiszen gondolkodásra késztet azzal kapcsolatban, hogy hol és hová tart az életünk, illetve mi történt velünk a múltban.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom