Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A szülői túlvédés okai és hatása a gyermekre

2021.02.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Sokan nem is gondolnák, hogy a szülői túlvédés mennyi veszéllyel járhat a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Ennek egészségtelen mértéke zárkózottsághoz, önbizalomhiányhoz, agresszióhoz is vezethet.


Mi is a szülői túlvédés?


Nem férhet hozzá kétség, mennyire fontos a gyermek testi és lelki védelme a szülők részéről. Van azonban ennek egészséges mértéke és van, amikor kárt okozhatunk vele gyermekünk fejlődése szempontjából. A védés tehát természetes, extrém változata azonban mindenki számára egészségtelen.


A kelleténél jobban óvó szülő túlreagálja a gyerek szükségleteit, éretlenebbként kezeli őt az életkoránál. Mint minden neveléssel foglalkozó téma, ez is rendkívül nehéz és hozzá kell tennünk: minden gyermek más, minden családi helyzet egyedi. Ezért egy mindenki számára hasznos receptet nem tudunk kiállítani arra vonatkozóan, hogyan ne „féltse túl” a gyermekét, általánosságban, a tapasztalatainkra alapozva azonban merünk nyilatkozni. 


A szakértő szerint a jóléti társadalmakban jellemző ez a fajta szülői magatartás, „észrevétlen kórnak” szokás nevezni, aminek sokszor felnőttkorban vannak szembetűnő hatásai. A túlvédett gyermek felnőttként is túlságosan függ a szüleitől, képtelen egyedül döntést hozni, a leghétköznapibb választási helyzetek is gondot jelentenek neki. Van, akinél úgy jelentkezik, hogy túlságosan nagy ambíciókkal rendelkezik, azt várja, hogy a világ az érdekeit szolgálja.  


Mit tehetünk a szülői túlvédés ellen?


A szülői túlvédés háttere gyakran a szereptévesztés, a szorongás, a hatalomvágy kiélése, amit mind háttérbe kell szorítani ahhoz, hogy a gyermek egészséges önbizalommal rendelkezzen később. Ezt az állapotot az aggódás táplálja: háttere a tapasztalat hiánya, a nehéz születési, fogantatási körülmények, a szülő alacsony érzelmi intelligenciája. Ennél is gyakoribb, ha a szülőt is „túlféltették” a saját szülei. 


Milyen az ideális viselkedés, hogy kerülhető el a szülői túlvédés? Az egészséges mértékben féltő szülő jól méri fel a környezetet, a gyermeke fejlettségi állapotát. A legfontosabb lépés, hogy a szülő saját magában is bízzon: el kell hinnie, hogy „elég jó” szülő, aki megfelelően tud nevelni. El kell hinni, hogy az a tudás, amit átadunk a gyermekünknek, képessé teszi őt az önálló viselkedésre, a döntések meghozatalára. 


Egészen kicsi korától adjunk neki lehetőséget a kibontakozásra: hagyjuk egyedül enni, még akkor is, ha koszos lesz tőle a ruhája. Természetesen kellő óvintézkedéssekkel, de hagyjunk neki lehetőséget, hogy önállóan menjen fel a lépcsőn, maga vegye fel a ruháit, megpróbálja a fogmosást, a mosakodást. A sort hosszan lehet folytatni az életkori sajátosságoknak megfelelően. A lényeg, hogy ne intézzünk el mindent helyette, fokozatosan szoktassuk rá a választás lehetőségére, az önálló cselekvésre.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom