Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A szülői túlvédés okai és hatása a gyermekre

2021.02.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Sokan nem is gondolnák, hogy a szülői túlvédés mennyi veszéllyel járhat a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Ennek egészségtelen mértéke zárkózottsághoz, önbizalomhiányhoz, agresszióhoz is vezethet.


Mi is a szülői túlvédés?


Nem férhet hozzá kétség, mennyire fontos a gyermek testi és lelki védelme a szülők részéről. Van azonban ennek egészséges mértéke és van, amikor kárt okozhatunk vele gyermekünk fejlődése szempontjából. A védés tehát természetes, extrém változata azonban mindenki számára egészségtelen.


A kelleténél jobban óvó szülő túlreagálja a gyerek szükségleteit, éretlenebbként kezeli őt az életkoránál. Mint minden neveléssel foglalkozó téma, ez is rendkívül nehéz és hozzá kell tennünk: minden gyermek más, minden családi helyzet egyedi. Ezért egy mindenki számára hasznos receptet nem tudunk kiállítani arra vonatkozóan, hogyan ne „féltse túl” a gyermekét, általánosságban, a tapasztalatainkra alapozva azonban merünk nyilatkozni. 


A szakértő szerint a jóléti társadalmakban jellemző ez a fajta szülői magatartás, „észrevétlen kórnak” szokás nevezni, aminek sokszor felnőttkorban vannak szembetűnő hatásai. A túlvédett gyermek felnőttként is túlságosan függ a szüleitől, képtelen egyedül döntést hozni, a leghétköznapibb választási helyzetek is gondot jelentenek neki. Van, akinél úgy jelentkezik, hogy túlságosan nagy ambíciókkal rendelkezik, azt várja, hogy a világ az érdekeit szolgálja.  


Mit tehetünk a szülői túlvédés ellen?


A szülői túlvédés háttere gyakran a szereptévesztés, a szorongás, a hatalomvágy kiélése, amit mind háttérbe kell szorítani ahhoz, hogy a gyermek egészséges önbizalommal rendelkezzen később. Ezt az állapotot az aggódás táplálja: háttere a tapasztalat hiánya, a nehéz születési, fogantatási körülmények, a szülő alacsony érzelmi intelligenciája. Ennél is gyakoribb, ha a szülőt is „túlféltették” a saját szülei. 


Milyen az ideális viselkedés, hogy kerülhető el a szülői túlvédés? Az egészséges mértékben féltő szülő jól méri fel a környezetet, a gyermeke fejlettségi állapotát. A legfontosabb lépés, hogy a szülő saját magában is bízzon: el kell hinnie, hogy „elég jó” szülő, aki megfelelően tud nevelni. El kell hinni, hogy az a tudás, amit átadunk a gyermekünknek, képessé teszi őt az önálló viselkedésre, a döntések meghozatalára. 


Egészen kicsi korától adjunk neki lehetőséget a kibontakozásra: hagyjuk egyedül enni, még akkor is, ha koszos lesz tőle a ruhája. Természetesen kellő óvintézkedéssekkel, de hagyjunk neki lehetőséget, hogy önállóan menjen fel a lépcsőn, maga vegye fel a ruháit, megpróbálja a fogmosást, a mosakodást. A sort hosszan lehet folytatni az életkori sajátosságoknak megfelelően. A lényeg, hogy ne intézzünk el mindent helyette, fokozatosan szoktassuk rá a választás lehetőségére, az önálló cselekvésre.


További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom