Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A testvérek hatása a személyiségre

2022.08.26. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Családi örökségeink vizsgálata hosszú évek-évtizedek óta tartó, egyre népszerűbb kutatási- és beszédtémát ad az emberiségnek. Nem lóg ki e sorból az sem, hogy a milyen a testvérek hatása a személyiségre.


Családi örökségek tudat felett és alatt


Sokkal több mindent hozunk, mint azt képzelnénk – ezt megállapíthatjuk, ha a családi örökségekről beszélünk. Sokszor csak később, felnőtt korban jövünk rá bizonyos dolgok eredetére, olyan felismerések fordulhatnak elő, amelyekre rábukkanva az az érzésünk, hogy valami nagyon mély és régről öröklött dologról van szó. Nyilván rengeteg minden nem is jut el a tudati szintre, viszont gyakran érezzük, hogy kell lennie valaminek a (családi) háttérben. A testvérek szerepe, hatása ezen belül nagyon érdekes téma.


Még a különbözőségek is összekötnek


Milyen a testvérek hatása a személyiségre? Ezzel a kérdéssel már számos kutatás foglalkozott az elmúlt időszakban és a megállapítások érdekesek. A családban elfoglalt helyünk, szerepünk, a születésünk sorrendje, a szüleinkkel való kapcsolatunk akár egy életre meghatározhatják világszemléletünket és döntéseinket, nagyban befolyásolva sorsunkat. A testvérek különleges kapcsolatban vannak egymással, együtt felnőve sok mindent egymással és egymáson tapasztalva tanulnak meg az életről. A gyermekkori élmények, beleértve a szülőkkel való kapcsolat milyenségét, fontos szerepet játszanak személyiségünk alapjaiban. A testvérek sok mindenben lehet azonosak, vagy hasonlóak, ugyanakkor a különbözőségek és azok magyarázata is összekötheti őket.


Nem mindegy a születés sorrendje


A testvérek hatása a személyiségre témakör egyik legizgalmasabb része a születés sorrendje. Kutatók már korábban megállapították, hogy a személyiségünk alakulása szempontjából fontos lehet, hogy első-, vagy másodszülöttek vagyunk. Egykén éljük le életünket, esetleg középső, vagy legkisebb gyermekek voltunk. Vizsgálták a szülők magatartását, akik rendre az elsőszülöttet, illetve a legkisebbet tartják a figyelem központjában, ennek a figyelemnek ugyanakkor „ára” van, mert például a legidősebb gyermek találkozik általában a legnagyobb elvárásokkal. A testvérek egymással való vetélkedése - a szülői figyelemért és szeretetért – szintén sok mindent meghatároz személyiségünk kialakulásában.


Rivalizálás és együttműködés


A testvérek rivalizálnak egymással – ez mindenütt könnyedén megfigyelhető, ennek módja és intenzitása más és más. Sokak szerint ennek evolúciós oka van, voltaképpen az életben maradásért folytatott harcot szemlélteti. Megfigyelhető, hogy a rivalizálás - ami akár felnőtt korban is folytatódik – gyakran vált át összefogásra, a különböző célok érdekében való együttműködésre és együtt gondolkodásra.


A szülők magatartása, figyelme és energiája


A szülők eltérő magatartása és nevelési stílusa különböző személyiségjegyekkel „látja el” a gyermekeket aszerint, hogy ki, hányadiknak születik. Ahogy említettük, a legnagyobb figyelem általában a legidősebbé, ugyanakkor a legnagyobb nyomás is, amit el kell viselni. A másodszülöttek szélsőségesebb, kevésbé szabálykövető volta abból ered, hogy ők folyton versenyeznek egy náluk idősebbel és a szülők figyelméből is kevesebbet kapnak. Papíron a középső gyermek előtt áll a legnehezebb út, hiszen a másodszülöttek kihívásai mellett fiatalabb testvére születésével trónfosztással is szembe kell néznie. A legkisebb gyermekek helyzete megint csak speciális. Valószínűleg rájuk jut a legkevesebb szülői energia, ez azonban általában nem zavarja őket, szabadon, kreatívan, kitartóan élik életüket. Persze elképzelhető, hogy az idősebbek való versengés nem sül el jól. Mindezek persze csak példák, jó őket megfogalmazni, hiszen remekül mutatják meg a jelenségeket és folyamatokat, de a valóság sokkal összetettebb és bonyolultabb.


Fontos a kapcsolat ápolása egy életen át


A testvérkapcsolatok az esetek nagy részében egy életen át kitartanak és ezért is nagyon fontosak. A testvérek hatása a személyiségre meghatározó, nem biztos, hogy pontosan vissza tudjuk fejteni, mi, mért történt és történik, azonban a kapcsolat ápolása nagyon fontos. Ha más nem, a vér és a közös gyermekkor összeköt bennünket, még akkor is nagyon különbözőek vagyunk. Amennyiben akadnak kibeszéletlen ellentétek, feldolgozatlan történések, mindenképpen érdemes figyelmet fordítani rájuk. Hiszen a személyiségekre, azok életen át történő alakulására való kölcsönhatás folyamatosan él a testvérek között, és ezt a különleges kapcsolatot még erővel sem dobhatjuk sutba.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom