Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A Tik Tok hatása a fiatalokra

2021.11.22. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A Tik tok mindössze öt év alatt jutott el ötszázmillió felhasználóig, és ért fel a közösségi oldalak dobogójára. A Z generáció kedvence, töretlen a népszerűsége, — néhány szülőben azonban kérdések merültek fel. A napi több órás telefon nyomkodás probléma lehet, és ez probléma mentális és testi szinten is jelentkezhet a gyakran kiskorú felhasználóknál.


A Tik Tok hatása


A bullying, az online bántalmazás nem kerülhető el. Hiába vannak szigorú irányelvek, a moderátorok lehetőségei végesek. Ha egy közösségi oldalon aktívak vagyunk, biztos, hogy találkozunk vele. Hatásai az enyhe bosszúságtól a maradandó mentális sérülésig terjedhetnek. Fel kell készülnünk rá, legfőképpen pedig a gyermekeinket kell felkészíteni rá.


Ez nem lesz egyszerű, mert az oldaltól való függőség gyorsan kialakulhat, ami lehetetlenné teszi a teljes távolmaradást, vagy akár a részleges korlátozást is. A függőség értékes dolgoktól vesz el időt, leszokhatunk a kritikus gondolkodásról, és egy tökéletesnek tűnő világba találjuk magunkat, ahol talán csak mi nem vagyunk híresek, tehetségesek, gazdagok, vékonyak, sportosak és bátrak.


Már nem is alszunk. Állandóan készenlétben állunk, hajnalig. Aztán jön a krónikus fáradtság és a stressz. A mentális zavarok testi következményei egy rosszul elsült poszt, egy troll, vagy egy kritikus komment után azonnal jelentkezhetnek. Emelkedik a vérnyomás, dopamin szabadul fel az agyunkban, cukor árasztja el a vérünket, ami hosszú távon szívbetegségekhez és cukorbetegséghez vezethet. Egy hamis világban, hamis minták rombolhatják le gyermekeink önbizalmát. 


Mit tehetünk?


Sokat. Szerencsére. Általános szabályként elmondható, hogy mint mindenben, ebben is érdemes kerülni a szélsőségeket. Korlátozhatjuk magunkat (vagy a gyermekünket) abban, hogy mennyi időt Tik Tokozik, vagy tölt egyéb közösségi oldalon. Ne hagyjuk, hogy a figyelmünket elvonja a valós emberi kapcsolatainkról. Szűrhetjük a tartalmakat és az ismerősöket is. Meg kell tanulnunk és tanítanunk a felelős intenethasználatot. Egy kamasz jobb, ha nem beszél kényes témákról a 15 másodperces videókban. Van, mai nem tartozik a világra. Egyáltalán nem. Óvatosan a kitárulkozással. Visszaélhetnek vele, amivel előidézhetnek vagy fokozhatnak mentális zavarokat. Nem kellenek a zaklatók.


A teljes tiltás talán nem megoldás. A Tik Tok hatása, befolyása a fiatalok életére, azonban jobb, ha egy ellenőrizhető, kezelhető mederben marad. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom