Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit tegyek, ha számítógépfüggő a gyermekem?

2021.06.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A nap 24 órájában a számítógépe előtt ülve nyomkodja a gombokat és az egeret, mert játszik? Mikortól számít függőnek a gyermekem? Mit tehetek ellene, vagyis inkább hogyan tudok neki segíteni? Mutatjuk a válaszokat.


A számítógépfüggő gyermek


A számítógépfüggő alatt ebben a cikkben valójában a játékfüggőt értjük, azaz, az olyan gyermekeket, akik nem tudnak elszakadni a monitor elől, mert folyamatosan játszanak. Ez egyébként közel sem csak gyermekekre jellemző. Ezek a személyek nem tudnak határt szabi a szenvedélyüknek, minden mást háttérbe szorítanak, még akkor is, ha ez tudomásuk szerint is negatív hatással van az életükre. Diagnózis ezekről az emberekről egy év elteltével állítható fel. Akkor, ha ez a viselkedés bizonyítottan hatással volt az emberi kapcsolataikra, az iskolában, munkahelyen nyújtott teljesítményre. A számítógépes függőség nem egyenlő sem az internetfüggőséggel, sem a telefonfüggőséggel, sem pedig a szerencsejáték- ezeknek más a kórképük. 


Aki számítógépfüggő, annál számításba kell venni minden esetben azt is, hogy nagy valószínűséggel valamilyen egyéb pszichológiai probléma is húzódik a háttérben. Szorongás, depresszió, magány – ezek mind jellemzők lehetnek egy függőre, de egyszerre is jelentkezhetnek ezek a gondok. Érdemes tehát megállapítani, hogy „csak” játékfüggő a gyermekünk, esetleg nincs-e valamilyen mélyebben gyökerező probléma is a háttérben. 


Mit tehetünk?


Azt kimondani, hogy a gyermekünk számítógépfüggő, csak szakember tudja megállapítani 100 százalékos biztonsággal, azaz egy addiktológus. Természetesen rendkívül bosszantó lehet a szülőknek, ha azt látják, hogy gyermekük egész nap a gép előtt ül, semmi más nem érdekli, csak a játék, de a veszekedés, kiabálás itt sem vezethet eredményre.

 

A jelek az eddigi taglaltak alapján általában egyértelműek, így aztán tenni is tudunk a tünetek ellen. A legjobb, ami tehetünk (mint minden velük kapcsolatos gond esetén), ha leülünk beszélgetni. Kérdezzük a játékról: miért szereti annyira, miért fontos, hogy ennyit játsszon. Virtuális barátokat szerzett, újabb rejtélyeket fejthet meg, győzelmet arathat? Ha megvannak a válaszok, az nagy mértékben segíthet megtalálni és megfejteni más problémás területeket. Ha parancsba adjuk, hogy nem játszhat, ha büntetjük, alázzuk, azzal semmit sem érünk el. Inkább biztassuk egyéb tevékenységre, például mozgásra, sportolásra, ahova magunk is elkísérhetjük. Ha megkérjük, hogy hagyja abba a játékot, akkor készüljünk fel valamilyen más lehetőséggel, programmal. Hagyjuk, hogy befejezze a kört, ha online játékról van szó, akkor engedjük, hogy elköszönjön a társaktól. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom