Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A tudatalatti hatása életünkre

2022.07.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A tudatalatti hatása életünkre egy olyan terület, amelynek nagyságát, erejét, lényegét még csak kapizsgáljuk. Számos kutatás témája az, hogy mi irányítja voltaképpen az embereket, cselekedeteinket, életünket. Mit jelent az, hogy tudatosság és mi a tudatalattink szerepe?


Bonyolult automata rendszer


A kutatások jelentős részének egybehangzó állítása, hogy az úgynevezett tudatalatti hatása életünkre jóval nagyobb, mint az, amit tudatos cselekvésnek mondunk. De mit is jelent pontosan az, hogy tudatalatti? A tudatalatti egy összefoglaló elnevezés, a pszichológia azt mondja, hogy olyan lélektani folyamatokról van szó, amelyeknek az adott pillanatban nem vagyunk tudatában. Ezek a „hátsó” folyamatok ugyanakkor aktívan hatnak életünkre, cselekedeteinkre. Például egy korábbi ismeret, vagy tapasztalat úgy hat az épp a figyelem központjában lévő döntésünkre, tevékenységünkre, hogy mi arról nem veszünk tudomást. Ha úgy tetszik, ez egy önműködő, automata rendszer, amely bonyolult és nehezen befolyásolható.


Millió és millió gondolat


Az ember fejében millió és millió gondolat kering, tele vagyunk tapasztalatokkal, élményekkel, érzésekkel, amelyek hol előtérbe kerülnek, hol háttérbe szorulnak, miközben bőszen raktározunk. Természetesnek tűnik, hogy elménk nem tud minden egyes gondolattal azonos időben és azonos súllyal foglalkozni, rangsorolni, súlyozni kényszerül, különben sosem jutnánk egyről a kettőre az élet egyetlen területén sem. Ezt a tudatos gondolkodást segíti a tudatalatti a háttérből, illetve emellett még „csinál” egy sor már dolgot is.


Több szintű a tudatalatti hatása


A tudatalatti hatása, hogy élünk. Részletesebben fogalmazva, testünk működésének irányítása jelentős részt tudatalatti folyamatok eredménye. Légzésünk, szívverésünk, emésztésünk, immunrendszerünk „magától működik”, azaz nem kell rá folyamatos figyelmet fordítanunk, tudati gondolkodásunkat más célok felé fordíthatjuk. A tudatalatti hatása tehát több szinten is megjelenik életünkben.


Voltaképpen ki cselekszik?


Ahogy korábban írtuk, a rendszer működése bonyolult és nehéz megérteni. Azt viszont tudjuk, hogy a tudat és a tudatalatti összedolgozik. Előbbi dönt, utóbbi viszont rengeteg információval segíti ezt a döntést. Olyan sokkal, hogy olykor nehéz eldönteni, hogy ki a cselekvő, azaz tudatos-e az adott döntés, vagy a tudatalatti információi már korábban eldöntötték az adott kérdést.


Testünk, lelkünk és elménk egyaránt támaszkodik rá


A tudatalattiról számos ismerettel rendelkezünk, sok minden viszont még homályos. Úgy tűnik, hogy a tudatalatti egyfajta védelmi mechanizmusként működik, ugyanakkor adott esetben boldogulási akadályt is képez az adott embernél. A különböző genetikailag hozott dolgokon és megélt élményeken alapuló információs bázis mélyen beépül és olyan alapot képez, amelyre később építkezünk. Ha azonban hibás az alap, az építkezés sem sikerülhet. A tudatos gondolkodás sokszor csak azt érzékeli, hogy valami nem stimmel, nem sikerült, ennek okát viszont nem könnyű felderíteni, pedig ott van a tudatalattinkban. Összességében tehát a tudatalatti hatása mindenképpen óriási életünkre, hiszen testünk, lelkünk és elménk egyaránt támaszkodik rá, mindennapi döntéseinket alapvetően befolyásolja.


A tudatalatti megismerése


A tudatalattink megismerése igencsak fontos lehet, hiszen ezáltal jobban megismerhetjük magunkat, megérthetjük a sokszor csak spontán és meglepő módon felszínre törő érzelmeinket, félelmeinket. Ha sikerül tudatalattink közelébe férkőzni, tudatosítani bizonyos dolgokat (például pszichoterápia segítségével), azzal olyan problémákhoz is megoldó kulcsot kaphatunk, amelyek már régóta kínoznak minket.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom