Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A vasárnap szindróma

2022.08.12. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Szombat után következik a vasárnap. Aztán eljön a vasárnap este is. És a vasárnap estével úgy száll el a szombati felszabadultságunk, mint napfényben a köd. De miért történik ez? És mit tehetünk ellene? Utánajártunk, hogy mi az a vasárnap szindróma, és hogyan vészelhetjük át. 


Jön a hétfő, és mi nem tudjuk megállítani – a vasárnap szindróma


A hétfőn esedékes feladataink terhet rakhatnak a vasárnapunkra, legyen szó iskolai kötelezettségről vagy munkahelyi feladatról. Szorongani kezdünk, szomorúak leszünk, és tehetetlenül várjuk, hogy hétfő legyen. A vasárnapi neurózis úgy ér el bennünket, mint egy csendes szélvihar. A hétvégi két pihenőnap után újra helyt kell majd állnunk, dolgozatot kell írnunk, határidőre be kell fejeznünk a feladatainkat. 


Mégis mit tehetünk, hogy elkerüljük a vasárnap szindrómát? Sajnos, nem sokat. A hétfő eljön, ha akarjuk, ha nem. Egyes szakértők a vasárnap szindrómát a gyásszal tartják egyenértékűnek. Meggyászoljuk, hogy véget ér a szabadságunk. És ez valóban nagyon szomorú dolog.


Van remény – harc a vasárnap szindróma ellen


Ha az utolsó munkanapunkon a héten, vagyis pénteken, mindent elintézünk, és nem maradnak elvarratlan szálak a rendkívüli fontosságú vállalati folyamatokban, akkor az ezekkel járó terhet ott hagyhatjuk, ahova valók: a munkahelyünkön. Ha nem marad nyitott feladat, sürgető határidő, a hétvégénk is jobban telik majd, hiszen nem azon fogunk gondolkodni, hogy mit kell még megcsinálnunk. A teljes figyelmünket a szeretteink felé fordíthatjuk. És így hétfőn, amikor megérkezünk az íróasztalunkhoz, nem káosz fogad majd bennünket, hanem rend és béke. Ráadásul a hétvégét már pénteken is elkezdhetjük, nem kell szombaton korán kelnünk, fennmaradhatunk későig, vagy ki is mozdulhatunk otthonról. Egy pohár sör a barátokkal jó indítása lehet a hétvégének. 


A tervezés fontossága


Ha nem tudunk mindent pénteken munkaidőben vagy iskolaidőben befejezni, akkor egy jó tervezés segíthet abban, hogy elkerüljük a vasárnap szindrómát. Elképzelhető, hogy kaptunk hétvégére házi feladatot az iskolában, vagy egy munkahelyi projekt lesz annyira sürgős, hogy hétvégén is foglalkoznunk kell vele. Nem célszerű mindent vasárnap estére halasztani, ahogy közeledik ugyanis a vasárnap este, a feszültség is egyenesen arányosan nőhet bennünk az el nem végzett feladatok miatt. Megtehetjük, hogy már szombaton elvégezzük a feladataink egy részét vagy akár az egészet is, így levéve a terhet a vasárnap estéről. Egy kis tervezéssel tehát, egy kis feladatátcsoportosítással, jót tehetünk magunknak, és persze a környezetünknek is, hiszen a vasárnapi feszültségünket másokra is átragaszthatjuk.  


Feküdjünk le korábban


Több szakértő is azt ajánlja, hogy vasárnap este feküdjünk le időben. Szerintük tudatos odafigyeléssel elkerülhető, hogy a pénteki és a szombati későn fekvést megismételjük, és így hétfő reggel kávéért imádkozó zombiként kezdjük a napunkat. Ma már számtalan eszköz, okosórák, okostelefonok segítenek bennünket a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásban. Van már olyan program, ami figyelmeztet bennünket, hogy ideje már lefeküdnünk. Használjuk a huszonegyedik század vívmányait. 


Ne vasárnap délután készüljünk a hétfőre


A vasárnap délután használjuk másra. Látogassunk meg egy rokonunkat. Tegyünk hosszú sétát az erdőben, vagy a hobbinkat is időzíthetjük vasárnap délutánra. De az is elég lehet, ha megfőzzük a család kedvenc ételét, vagy a strandról csak este jövünk haza. A lényeg, hogy a vasárnap este ne a feladatainkhoz kötődjön, hanem valamilyen kellemes, szabadidős tevékenységünkhöz. Az iskolatáskát se vasárnap este pakoljuk be. A vasárnap estét tegyük széppé. Ne rontsuk el a hétfő nem várt ígéreteivel. 


A vasárnap is lehet szép – tegyük azzá


Egyet ne feledjünk! Az, hogy milyen lesz a vasárnapunk, az csak tőlünk függ. A mi döntésünk. Széppé tehetjük magunknak, hiszen mi tudjuk a legjobban, hogy mi az, ami kikapcsol és feltölt bennünket. A saját hozzáállásunkon mi tudunk változtatni. Tegyük meg! Tegyük széppé a vasárnapunkat! Akár az is elég lehet, ha egy gyönyörű, színes virágcsokrot teszünk a nappali asztalán álló vázába. 


A vasárnap szindróma el akarja szívni a jókedvünket. Rajtunk múlik csak, hogy hagyjuk-e neki. A fenti ötletek csak irányt mutatnak. Nekünk kell kitalálnunk, hogy űzhetjük el a vasárnap rossz szellemét. Tegyük azzá a vasárnapot, ami: egy csodálatos, hétvégi nappá. 


A vasárnap elnevezés a vásárnap szóból alakult ki. Ezen a napon tartották a vásárokat, és ez volt az a nap is, amikor az emberek megpihentek, nem dolgoztak. Sokan ma is tartják ezt a szokást, és vasárnap nem végeznek munkát. Csatlakozzunk hozzájuk, és szebb lesz a napunk nekünk is. Egy igazi pihenőnap. Egy szép vasárnap. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom