Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Áldás, vagy átok az örökölt szakma?

2020.12.27. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nemcsak a régmúltban volt jellemző, hanem ma is élő hagyomány, hogy egy szakma szülőről gyerekre száll. Ezt jelenti az örökölt szakma kifejezés. Vajon teher, vagy lehetőség az ilyen helyzet?


Orvosoknál, ügyvédeknél gyakori


Az örökölt szakma egy olyan jelenség, amely ma is tetten érhető bizonyos családokban. Az apáról-fiúra szállás, a szülő-gyermek foglalkozás-azonosság gyakori az olyan hivatások körében, mint az orvos, vagy az ügyvéd, de más szakmákban is előfordul.


Ha górcső alá vesszük a jelenséget, láthatjuk, hogy bizonyos esetekben az örökölt szakma igenis jó lehetőséget jelent (akár több generációnak is). A pozitív oldalon ott van a rendkívül erős és nagyon jó hátteret jelentő családi támogatás, illetve a felhalmozott tapasztalatok, információk, valamint kapcsolati tőke átadása. Ugyanakkor észre kell venni, hogy sokszor nem idilli az ilyen helyzet, főképp akkor, ha az út, a már említett apáról-fiúra szállás erőltetett, nem kölcsönös beleegyezésen alapszik.


Pályaválasztás? Nehéz a szülő feladata


A fiatalok pályaválasztása bonyolult helyzet, hiszen a gyerek/fiatal felnőtt a legtöbb esetben nem tudja, milyen irányban induljon el. Tanácsra, útmutatásra van szüksége, de nem arra, hogy valaki megmondja neki, mit tegyen, mit (hol) tanuljon. Nem dönteni kell helyette, hanem segíteni a döntését. A kettő között vékony a mezsgye, így az egyik legnehezebb szülői feladat az, hogy helyt álljunk az ilyen helyzetben. Az örökölt szakma szellemiségét képviselők sokszor nem képesek megfelelni ennek az igénynek, és átlépik a határvonalat. A pályaválasztásnál kényszerítési eszközök jelennek meg, és itt most nem látványos, feltűnő dolgokra kell gondolni, hanem érzelmi manipulációra és zsarolásra.


Dehát én csak a javát akarom a gyerekemnek


Nagy kérdés, hogy a pályaválasztási terelgetések mögött a gyerek érdeke áll, vagy a szülőké. Ha utóbbi az igaz, akkor a felnőttek rejtett vágyai, esetleg meg nem valósított álmai elnyomják a gyerek bontakozó személyiségét, és a fiatal eszközzé válik. Ezt sokszor nem könnyű észrevenni, mert a kényszerítési eszközök, az elnyomó, önző elképzelések nem mindig olyan nyilvánvalóak, pedig iszonyú káros hatásaik lehetnek.


A szülő sokszor gondolja azt, hogy csak a javát akarja gyerekének, hiszen rengeteg energiát fektet a jövőjébe, törődik vele, gondoskodik róla, ami nem lehet rossz. De lehet. A személyiségfejlődés alapvető része, hogy mindenki megtalálja a saját identitását. A lehetőségek közötti keresgélés, majd elköteleződés fontos szakasz ezen az úton. Ha mindezt örököljük, kézhez, készen kapjuk, akkor kimarad ez a rész, a gyerek későbbi is függő maradhat érzelmi és más szempontból is, illetve képtelen lesz felelősséget vállalni saját tetteiért, döntéseiért. Ha a fiatal nem kap elég teret, mert eleve elrendeltetett, mi lesz belőle, annak kóros hatásai is lehetnek. A folyamat érzelmi megnyomorításhoz vezethet, a gyereknek nem tud kibontakozni a személyisége, nem lesz képes önazonos lenni.


A saját felelősség is megjelenik


A szülő és a család tehát (például az örökölt szakma szellemiséggel) sok esetben akarat nélkül olyan kényszerpályára teheti a fiatalt, amely komoly károkat okoz a személyiségfejlődésben. Ugyanakkor ez sokszor orvosolható, ha felismerjük, visszafordítható. Viszont ebben már az alanynak is felelőssége van, felnőtt korban képesnek kell lenni felismerni a kóros helyzetet és változtatni rajta. Csak néhány egyszerű kérdést kell feltenni magunknak. Boldogok vagyunk? Meg tudunk felelni az elvárásoknak? Tudunk nemet mondani? Ha úgy érezzük, valami félrecsúszott egykori pályaválasztásuknál, ami kihat az egész életünkre, de nem tudjuk megfogalmazni, mi az, nyugodtan kérjünk külső segítséget, akár egy pszichológus szakember személyében.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom