Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az alacsony önbecsülés öt leggyakoribb tünete

2021.03.29. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az alacsony önbecsülés számos ember problémája, ennek tudatában vannak, változtatni azonban nem képesek rajta. Az állandó bocsánatkérés, az önbizalom hiánya, a másoknak való megfelelési kényszer mind annak a jele, hogy többre kellene tartanunk saját magunkat. 


Az alacsony önbecsülés a legtöbb esetben azért alakul ki, mert gyermekkorban a szülők nem támogatták eléggé gyermeküket, kevés szeretetben részesítették őket. Ahhoz, hogy elnyerjék szeretetüket, mindig bizonyítaniuk, teljesíteniük kellett. Akár az iskolában, akár otthon. Ez pedig kihatott a felnőttkorukra is, így az alacsony önbecsülés napi szintű problémákat jelent. Miben nyilvánul meg ezek a tünetek?


1. Én csak a háttérben


Saját igényeiket, kívánságaikat a háttérbe szorítják, mindig másokat helyeznek önmaguk elé az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek. A másokról való gondoskodással nincs gond, de ha a saját álmaikat nem élik meg emiatt, az komoly problémát jelent, mert a boldogtalanság vezető úton járnak. 


2. Állandó önkritika


Ha folyton önmagunkat hibáztatjuk a rosszul sikerült dolgok miatt, az csak mélyíti az alacsony önbecsülés érzését. Ha még szidjuk is magunkat érte, akkor észrevétlenül nagyon rosszat teszünk saját magunknak. 


3. Nincs véleményünk


Az alacsony önbecsülés egyértelmű tünete, ha valaki egyszerűen nem alkot véleményt. Nem azért, mert nem érdekli egy adott téma, hanem mert nem meri hangosan kimondani, amit gondol. Fél, hogy mások kinevetik, lenézik miatta. Ez azért van, mert túlságosan tart attól, hogy mások mit gondolnak róla. Pedig tévedni nem tilos, de azt is be lehet vallani, hogy több információra van szükségünk ahhoz, hogy kijelentéseket tegyünk egy adott témában. 


4. Állandó bocsánatkérés


Ha akkor is mi kérünk bocsánatot, amikor nem vagyunk hibásak, az az önbecsülés hiányának egyértelmű jele. Tovább erősítjük magunkban azt az érzést, hogy mi vagyunk a felelősök egy adott negatív körülményért, ettől pedig rosszabbnak gondoljuk magunkat. Bocsánatot kérni szabad, sőt muszáj is. De csak akkor, ha tényleg hibát követtünk el. 


5. Félünk az újdonságoktól


Nem merünk újítani, a megszokottól eltérő dolgokat kipróbálni, mert rettegünk attól, hogy kudarc ér bennünket. Azokat sem próbáljuk ki, amivel előre léphetnénk, például egy új munkahelyet, mert azt érezzük, nem állnánk meg a helyünket. Nem újítunk az ízekben, nem utazunk, mert félünk attól, hogy mi milyen következménnyel jár majd.


Fontos lenne átlépni a saját határainkat, mert az alacsony önbecsülés depresszióhoz, a kapcsolataink megromlásához vezethet. Ha egyedül nem sikerül változtatni, bátran forduljunk szakemberhez.


További blog bejegyzések
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom
onzes

Magunkkal törődni valóban önzés?

2023.04.11.Sokan azért gondolják így, mert összekeverik az én-időt az önzés fogalmával. Önzésnek egy részről az tekinthető, ha soha, semmilyen körülmények ...
Elolvasom
nagy-het

A Nagy-hét lényege

2023.04.04.Húsvét előtt a készülődés mindenki számára mást jelent. Vannak, akik már 40 nappal előtte tartják az úgy nevezett nagyböjtöt, ezzel készülve az ...
Elolvasom