Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az elfogadás, mint a stresszhelyzet kulcsa

2021.10.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az elfogadás az élet számos területén nyújthat támaszt annak, aki képes előhívni magából ezt az egyszerűnek hangzó, sokszor mégis elég bonyolult és összetett érzést. Érdemes elsajátítani az elfogadást annak, akinek egyébként a nehezére esik, mert annak segítségével sokat könnyíthetünk az élet nehézségein. Mutatjuk hogyan, és miért!


Az elfogadás fontossága az életben


Az elfogadás tág fogalom. Vonatkozhat magunkra, környezetünkre, olyan dolgokra, amelyek idegennek, furcsának tűnnek a számunkra, vagy esetleg egyenesen idegesítenek, feszültséget okoznak nekünk, veszélyt jelentenek ránk. Érdemes önkritikusnak lennünk, de tudjuk azt is, hogy fontos az önelfogadás. Ahogyan embertársaink, párunk, családtagjaink, munkatársaink elfogadása is az élet természetes része. A problémákkal való megküzdésben szintén sokat segíthet, hogy nem tagadjuk a gondokat, hanem szembeszállunk velük. Voltaképpen erről szól írásunk.


Az elfogadás egy lépés a stresszoldás irányába


A modern embert nap, mint nap számos stresszhelyzet éri az életben. Otthon, a munkahelyén, az autóban ülve, vagy akár a híreket olvasva. Nem beszélve a nagyobb problémákról, amelyeket sajnos időről-időre senki sem kerülhet el, gondolunk itt egy családon belüli balesetre, betegségre, anyagi helyzetromlásra, stb. Mi a teendő egy olyan helyzetben, amikor a stressz szintünk jóval meghaladja a normálisat. Elterelhetjük figyelmünket, gondolhatunk másra, leköthetjük magunkkal egyéb tevékenységekkel, de ezek a dolgok csak ideig-óráig jelentenek megoldást, vagy még addig sem. A legjobb, ha szembenézünk a problémával, elfogadjuk, hogy létezik, mert már maga az elfogadás is lépést jelent a feloldás irányába. Ha tagadunk, azzal csak halogatunk és ártunk. Legyen a gond kicsi, vagy nagyobb, ha elfogadjuk, máris oldhatjuk kicsit a feszültséget, a bennük felgyülemlő stresszt.


Vizsga az egyetemen, vizsga az életben


Gondoljunk egy iskolai dolgozatra, vagy egy egyetemi vizsgára! Mikor teljesítettünk jól? Természetesen, ha alaposan felkészültünk, de ezen kívül mi volt a titka a jó eredménynek? Az, ha nem izgultuk túl a dolgot, ha képesek voltunk kontrollálni érzéseinket, irányítottuk azokat és így megfelelően tudtunk a feladatra fókuszálni. Azaz itt is az elfogadás a kulcs. Elfogadtuk, hogy van ez a stresszhelyzet (a vizsga), ami nekünk pillanatnyilag rossz, de képesek vagyunk pozitívan kijönni belőle. Ez a fajta elfogadás még azokon is segíthet, akik mondjuk nem tanultak eleget arra a bizonyos vizsgára, de képesek voltak kihozni magukból a maximumot, azáltal, hogy nem a problémát, hanem a megoldást helyezték előtérbe. Elfogadták, hogy kevésbé felkészülten állnak a tanár elé, és igyekeztek ebből a helyzetből a legtöbbet kihozni. Ez az élet más területén is hasonlóan működik.


Ha nincs elfogadás, jön a „para”


Az elfogadás azért fontos lépés egy nehéz helyzet elején, mert ha tagadó/terelő üzemmódba kapcsolunk, akkor hamarosan olyan gondolatok kerülhetnek előtérbe, amelyek felnagyítják a stresszt. Az ember képes megnehezíteni saját maga dolgát, azaz egy adott problémát jóval nagyobbnak lát, mint amilyen az valójában. Olyan következményekkel foglalkozunk, amelyek abban a pillanatban nem valósak. Ahelyett, hogy az adott gondra koncentrálnánk. Ez az érzés bénítólag hathat és negatívan befolyásolja esélyeinket a küzdelemben. Nyilván érdemes alaposan átgondolni egy adott problémát, tudatosan és logikusan cselekedni egy stresszhelyzetben, ez azonban nem fog menni, ha „túlgondoljuk” a dolgot, mert ezzel feleslegesen helyezünk magunkra nagy terhet.


További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom