Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az eltűnt idő nyomában – avagy hogyan engedjük el a múltat

2022.02.17. | Szerző: Bálint Piroska

Teljesen a jelenben lenni, a jövőt tervezgetni, elképzelni...Egyesek számára ez bonyolult, mert nehezen hagyják abba a múlton való rágódást, a nosztalgiázást, akár a boldog pillanatokra emlékeznek, akár fájdalmas pillanatokon, be nem gyógyult sebeken elmélkednek. Hogy mi ezzel a probléma? Ez a - látszólagos vagy valós - képtelenség arra, hogy a múlttól megszabadulva éljünk, megakadályoz minket abban, hogy kibontakoztathassuk további vagy rejtett képességeinket, és előre lépjünk az életben.


Miért is van ez a „múltban élés” hajlam?


Lapozni a gyermekkor fényképalbumait, beszélgetni a középiskolai/egyetemi emlékekről a volt osztálytársakkal, emlékezni múltbeli szerelmeinkre, megannyi módja annak, hogy tudatosítsuk magunkban azt, akik voltunk, és akikké váltunk. A múltra való emlékezés lehetővé teszi, hogy újra elhelyezkedjünk a jelenben, és megtervezzük előre a jövőt. Bármilyen legyen is az, boldog vagy boldogtalan, a múlt mindig egy tér, amelyben felismerjük önmagunkat…egy megnyugtató buborék. Ezért szeretjük – többek között.


Az érzelmek megtagadása


A múltat elengedni annyit jelent, mint meggyászolni azt, és ez egy több szakaszból álló érzelmi folyamat. Először is a tagadás: az ember nem hajlandó elhinni, hogy ami volt, az többé nem lesz. Aztán jön a harag: neheztelni az időre, ami múlik, meg netán arra is, akit, vagy amit elvesztettünk. Aztán félünk: „Mi lesz most? Hogyan tovább?...”. És végül az elfogadás, ami az elengedéshez vezet. Azok az emberek, akik a múlthoz ragaszkodva élnek, nem tudják követni ezt a folyamatot, mert megtagadják az érzelmeiket. Ez a hozzáállás gyakran a gyerekkorunkban kapott nevelésnek köszönhető: a kislányoknak tilos haragudni, vagy a kisfiúknak sírni/félni. Nem mindenkinek volt/van lehetősége megtanulni az érzelmeit megfelelően felismerni, befogadni, illetve kifejezni, amikor azokat érezte/érzi. Az eredmény: az egyének „megrekednek” egy érzelemben - haragban például vagy szomorúságban - és képtelenek leküzdeni azt.


A felejtés megtagadása


Nagyon gyakran a múlt béklyójában való maradás a bizonyíték arra, hogy bizonyos dolgok nem oldódtak meg, egy traumát nem sikerült időben "megemészteni", feldolgozni. Ez visszahúz minket, és megakadályozza, hogy előre haladjunk. Ha a gyászmunkát nehéz elvégezni, annak az is lehet az oka, hogy a szeretett személy eltávozása esetén azt gondoljuk, hogy a gyászolás az "elfelejtést" jelenti, amit nem szeretnénk, hogy megtörténjen. Öntudatlanul ezért arra törekszünk, hogy a másik, az elvesztett személy életben maradjon azáltal, hogy „feléje fordulva” a múltban maradunk.


4 tanács, hogy elengedjük a múltat


1. Testi-fizikai jelenlét


A „carpe diem” szlogen az tulajdonképpen nem gondolat, hanem gyakorlat: a jelen pillanatban élni annyit jelent, mint fizikai-testi szinten benne lenni. Sportolás, séta, relaxációs gyakorlatok, légzésszabályozás, érzékszervek felébresztése…Mindezen tevékenységek lehetővé teszik, hogy visszataláljunk a testünkhöz, és teljes mértékben tudatosítsuk az itt és most létezést. 


2. Alkotás


A művészi alkotás lehetővé teszi azt, hogy nyomot hagyjunk, bármilyen kis időre is. Még ha csak egy étel erejéig is, amit kreatívan el szeretnénk készíteni. A tárgy, amelyet festünk vagy elkészítünk, a haladás jegyét viseli, amellyel tudatosíthatjuk saját fejlődésünket. Az alkotás az önbizalom visszaszerzésének is hatékony módja: felfedezzük, hogy tudunk valami újat alkotni.


3. A félelmek felsorolása


Lehetetlen előre látni és megvédeni magunkat minden kockázattal szemben, amely a tervek készítésekor felmerül. De ha felsoroljuk félelmeinket, még a legfölöslegesebbnek tűnőket is, tisztább és kevésbé nyomasztó jövőképet kaphatunk. Ez esetben már nem annyira az érzelmek, hanem az értelem hatása alatt tartjuk.


4. Szabadulás a múltból


A nosztalgia a múlt idealizálásának egyfajta természetes hajlama. A hely, a légkör, az emlékezéshez kapcsolódó érzések fel vannak nagyítva, túl vannak értékelve. Azoknak a helyeknek újra (meg)látogatása megszabadíthat bennünket attól az idilli képtől, amelyet megőriztünk róluk. Bizonyos esetekben lehetőség nyílik arra is, hogy leszámoljunk a múltból származó egyéb elemekkel, és lelkileg egészségesebb alapokon induljunk újra.


Tanácsok a környezetben élőknek


Ha olyan személy van a közelünkben, aki állandóan az emlékeiben él, hajlamosak vagyunk vagy túlzottan odafigyelni rájuk, és merengeni vele együtt a múlton, vagy hirtelen félbeszakítani őket. A helyes hozzáállás kétségtelenül e két véglet metszéspontjában található: tudni kell időt adni a másiknak, hogy a múltra tudjon hivatkozni és ott tájékozódni tudjon, de korlátozni is kell, nehogy elakadjon az emlékeiben. Néhány percnyi múltidézés sokszor elég a másik megnyugtatására. Ezután jöhet egy új téma elindítása, amely ösztönözheti arra az érintettet, hogy térjen vissza a jelenbe.


Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom