Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az elvárások fogságában

2021.11.24. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Akár mi várunk el, akár tőlünk várnak el, az elvárások befolyásolják a viselkedésünket és a kapcsolatainkat. Miért rossz ez, mi a túl sok, és hogyan lehet feltétel nélkül szeretni? Mindannyiunkat érintő kérdések.


Elvárások a mindennapokban


Az elvárások részei a hétköznapjainknak. Azt akarjuk, hogy a kenyér, amit megveszünk, friss legyen, és kiváló alapanyagokból készüljön. Az elvárások olyan természetesek, mint a mindennapi kenyerünk. Elvárást támasztunk a gyermekünkkel szemben, és ezzel irányt mutatunk neki, motiváljuk őt, és keretek közé szorítva az életét, biztonságot nyújtunk neki. Az elvárások azonban lehetnek irreálisak, teljesíthetetlenek, és lehetnek ellentmondóak is, ez pedig már rombolóan hathat, hiszen bármit is teszünk, nem tudunk megfelelni ezeknek.


Mikor szeretnek bennünket? 


Az egész életünkre negatívan hat, ha gyermekként azt tanuljuk meg, hogy csak akkor vagyunk szerethetőek, ha teljesítjük az elvárásokat. Az élet minden területén találkozni fogunk ugyanis elvárásokkal. A munkahelyünkön, a párkapcsolatunkban, még a családunkban is. Tudnunk kellene, hogy kudarcaink ellenére is szeretnek és elfogadnak bennünket. Az életünk enélkül kétségbeesett küzdelemmé válhat.


Másnak látni önmagunkat


Ha a mindenáron való megfelelés hamis tükrében látjuk magunkat, szégyent, dühöt és szorongást érezhetünk kudarc esetén. Tévesen ítéljük meg önmagunkat. El kellene engednünk az elvárásokat, ezt azonban nem tudjuk megtenni. Hajlamosak leszünk csak a negatív dolgokra fókuszálni, figyelmen kívül hagyva a nyilvánvalóan jó eredményeket, még akkor is, ha azok vannak túlsúlyban. Magunkat minősítjük a cselekedeteink helyett. Pedig nem leszünk rosszak attól, hogy elrontottunk valamit. Olyan általános következtetéseket is levonhatunk, amik messze nem reálisak. Egy tettünk azonban nem határoz meg bennünket. Ahogy a dolgok sem feketék vagy fehérek. Egy kis hibától még nem válik minden rosszá.


Elvárások – amiket mi támasztunk


Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mi is állunk a másik oldalon. Mi is támasztunk elvárásokat mások felé. Vannak persze jogos és ésszerű elvárások. Probléma akkor van, ha a másik felet nem önmagában fogadjuk le, hanem csak akkor, ha teljesíti az elvárásainkat. Amelyeket talán nem is közöltünk vele világosan. A másik fél ilyenkor védekezni kezd, hogy szabaduljon az elvárások fogságából, mi pedig egyre mélyebbre süllyedünk a magány mocsarában.


Van megoldás


Feltétel nélküli szeretet és elfogadás. Nincs elvárás. Megengedjük a másiknak és persze magunknak is, hogy hibázzunk, rosszul döntsünk vagy tévedjünk. Nem kell bizonyítanunk, hogy jók vagyunk. Mert eleve jók vagyunk. Bármit is teszünk. Már nem a félelem irányít bennünket. 


Ehhez csak feltétel nélkül kell szeretnünk. 


Nem lesz könnyű.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom