Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az evészavarok kialakulása mögött rejlő családi okok

2021.07.09. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az evészavarok kialakulása gyakran vezethető vissza családi okokra. Belső feszültség, megoldatlan konfliktus, merev működési rendszer is állhat a hátterében. Ezért ahhoz, hogy egy tinédzser ilyen jellegű problémája megoldódjon, az egész családra szükség van.  


Ha egy serdülő visszautasítja a táplálékot, az egy komoly tünet, aminek számos oka lehet. Sok esetben a család működésére vezethető vissza. Ha a probléma olyan súlyossá válik, hogy kialakul az anorexia, akkor azzal komolyan kell foglalkozni. 


Nem azt állítjuk, hogy a család okolható a betegségért, de gyakran játszik komoly szerepet benne. Ezekben az években egyébként is sok mindennel kell megküzdenie egy tinédzsernek, figyelni kell arra, hogy mi történik vele, ha az anorexia jeleit látjuk, érdemes szakemberhez fordulni. De hogyan alakul ki?


Az evészavarok kialakulása – családi tünetek:


  • A serdülő elnyomása, autonómiájának ellehetetlenítése.
  • Túlféltés, a táplálkozás területén is.
  • Nem elég rugalmas rendszerek a családon belül.
  • Megoldatlan, lezáratlan konfliktusok.
  • Túl nagy felelősség a gyermek vállán.
  • A problémák elhallgatása.
  • A hibák beismerésének hiánya a felnőttek részéről.
  • A gyermek háttérbe szorítja saját vágyait, ez az önmegtagadás.
  • Mások érdekeinek önmaga elé helyezése a gyermek részéről.


Az ilyen, legtöbb esetben megoldatlan problémák, nem kimondott elvárások nagymértékben hatnak a gyermekek életére, döntéseikre. Legyen szó iskolaválasztásról, párkapcsolatról, a gyermekek képtelenek az önálló döntések meghozására. Nem vállalnak fel konfliktusokat, elmarad az autonómiára való törekvés. Elakad a kamaszkorban természetes saját identitásnak a kialakulása, nem függetlenedik a tinédzser megfelelő módon. Mindezek pedig egyértelmű kiváltó okai lehetnek az evészavaroknak. 


Csak a család segíthet


Ahhoz, hogy ez a probléma megoldódjon, a családnak is be kell szállnia a terápiába. Ez azonban sok esetben nehézkes, mert a családtagok nem ismerik be, hogy tehetnek a problémáról, nem értik, miért lennének okai a gondoknak, hiszen a gyermek szerető családban nőtt fel. Ez biztosan igaz is, ám ha valaki anorexiában szenved, komplexen kell vizsgálni a családi hátteret, az okokat vissza kell keresni, különben nem oldódik meg a probléma.


A szakemberek éppen ezért teljes családterápiát javasolnak ilyenkor, arra biztatják a családot, hogy maradjanak a közös úton, ne lépjenek le róla, próbálják meg együtt megoldani ezt a problémát is, mert egyedül nem fog neki sikerülni.

További blog bejegyzések
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom
onzes

Magunkkal törődni valóban önzés?

2023.04.11.Sokan azért gondolják így, mert összekeverik az én-időt az önzés fogalmával. Önzésnek egy részről az tekinthető, ha soha, semmilyen körülmények ...
Elolvasom
nagy-het

A Nagy-hét lényege

2023.04.04.Húsvét előtt a készülődés mindenki számára mást jelent. Vannak, akik már 40 nappal előtte tartják az úgy nevezett nagyböjtöt, ezzel készülve az ...
Elolvasom