Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az introvertált személyiség előnyei

2022.02.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az introvertált személyiségek nem igyekeznek harsányan felhívni magukra a figyelmet. Csendes megfigyelőként ülnek egy baráti társaságban. De probléma-e ez befelé fordulás? A szakemberek szerint egyáltalán nem. Mutatjuk, hogy mik az introvertált személyiség előnyei. 


Az extrovertáltak és az introvertáltak – a kategóriák nem mindig jók


A szakemberek óva intenek attól, hogy az ismerőseinket kategóriákba soroljuk. Mint mondják, nehezen húzható rá bárkire is egy séma. Mi azonban könnyen nevezünk valakit introvertáltnak, ha az érdeklődése befelé irányul, és belső tényezők motiválják. Ahogy extrovertáltnak nevezzük azokat a barátainkat, akik külső ingerekre reagálnak, csak azok mozgatják őket. Ők könnyen és gyorsan ismerkednek, és be nem áll a szájuk. A dolgok azonban ritkán feketék vagy fehérek. És a kategorizáláshoz társuló előítéletek félrevezethetnek bennünket. Az introvertáltakról például azt gondoljuk, hogy nem társasági emberek. De vajon így van ez? Megnéztük, mik az introvertált személyiség előnyei. 


Visszafogott társasági emberek – az introvertáltak


Bár az introvertáltak társas helyzetben visszahúzódnak, egyáltalán nem antiszociálisak. Kerülik ugyan a társadalmi interakciókat, amik elveszik az energiájukat, de a közösség életében ugyanúgy részt vesznek. Csak a boldogságot keresik máshol. Őket nem érdeklik a visszajelzések, a belső dolgokra figyelnek. Ez egy kiemelkedően jó tulajdonság, ami rettegésben tartja a felszínes csillogókat. 


Csak csendesen – ilyenek az introvertáltak


Szerethetjük vagy utálhatjuk az extrovertáltak energikusságát, harsányságát, véget nem érő mondanivalóját. Az extrovertáltak sokkal többet beszélnek, és határozottan érvelnek. Az extrovertáltak előnye azonban nem születésüktől fogva adott, csak megtanulták az évek alatt, hogyan kommunikáljanak sikeresen. A hatékony kommunikáció egy olyan része az életünknek, amit az introvertáltként érdemes megtanulnunk, ha már ez nem természetes számunkra.


Megfigyelnek és tanulnak


Az introvertáltak előbb megfigyelnek, aztán cselekszenek. Így tanulnak. Megfigyeléssel. Az extrovertáltak bármibe belekezdenek, és közben elsajátítják a szükséges tudást. Az introvertáltak addig néznek másokat egy tevékenység végzése közben, amíg ők meg nem tanulják azt, szinte tökéletesen. Egyedül tesztelik és fejlesztik képességeiket, és nem a nyilvánosság előtt. Ha mi is inkább hosszú időn át megfigyelünk, és így sajátítunk el új képességeket, ahelyett hogy azonnal próbálkoznák, akkor valószínűleg introvertált személyiségek vagyunk. De ahogy már fent írtuk, óvatosan a kategorizálással!


Az introvertált személyiség előnyei


Az introvertáltak egyik szuperképessége egy szakember szerint éppen a megfigyelés maga. De azt is tudnunk kell az introvertáltakról, hogy kiválóan tanulnak. A szakértők szerint többféle tanulási stratégiát használnak, ezét kiemelkedőek az eredményeik, például a nyelvtanulás területén. Az introvertáltak célorientáltak, tudatosak, és kitartóan tanulnak. Jóval mélyebb tudást képesek szereznie egy adott témában a társaiknál. 


Az introvertáltak különleges módon képesek kikapcsolódni. Nincs szükségük ugyanis külső ingerekre ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A magányos tevékenységek is feltöltik őket. Emiatt az önismeretük is erős, mindent tudnak magukról, és jól eligazodnak az életben. 


Az introvertált emberek nem szégyenlősek, bár annak tűnhetnek. Az introvertáltak élvezik a hozzájuk közel álló emberek társaságát. Egy introvertált fárasztónak és feleslegesnek találja a csevegést a semmiről, de nagyon is értékeli és élvezi a mély beszélgetéseket. Az introvertáltak végiggondolják a hallottakat, mielőtt véleményt mondanának. A lényeg: a szégyenlős fél a társadalmi interakcióktól, az introvertált csupán nem szereti azokat.


Meg kell változnunk, ha introvertáltak vagyunk?


Nem kell. Még véletlenül sem. Az introvertáltak nélkül kevesebb lenne a világ. Az introvertáltság ugyanis személyiségünk egyik alappillére, aminek a kialakulásában a környezeti hatások ugyanúgy szerepet játszhatnak, mint a genetikai mintázatunk. Egy az agy funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatával foglalkozó kutatás azt mutatta ki, hogy az introvertáltak és az extrovertáltak az agyuk más-más részeit használják, ez pedig introvertáltak és extrovertáltak közötti biológiai eltérésre is utalhat.


Mindettől függetlenül introvertáltként képesek vagyunk megtanulni extrovertált képességeket. Lehetünk jó szónokok, és válhatunk a társaság középpontjává is egy kis gyakorlással. Többen állítják, hogy ők olyan introvertáltak, aki megtanultak extrovertáltként viselkedni különböző szituációkban. A tanult extrovertált viselkedés persze nem könnyű egy introvertáltnak, de így új embereket ismerhetünk meg, és érdekes élményekben lehet részünk. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom