Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Baloldal vagy jobboldal?

2021.10.21. | Szerző: Bálint Piroska

Még mielőtt bárki politikára gondolna, az alábbiakban az agyi működésünkről lesz szó. Mindannyian többet használjuk agyunk egyik részét, mint a másikat. Semmi komoly, kivéve, hogy figyelmen kívül hagyva "preferenciánkat", megfosztjuk magunkat a saját személyünkkel kapcsolatos fontos információktól.


A bal agy fénykora


Csak hogy tisztázzuk: nem két agyunk van, hanem egy, két féltekéből álló, amelyek folyamatosan kommunikálnak egymással, és mindkettő számunkra nélkülözhetetlen.


Mégis, ahogy az egyik kezünket könnyebben használjuk, mint a másikat, e féltekék egyikét vagy másikát is spontánabbul használjuk. Túlnyomó többségünk számára ez a baloldal. Ez eléggé evidensnek tűnik, hiszen a bal agyfélteke az egyik legalapvetőbb emberi sajátosságunk - a nyelv - székhelye, amint azt a francia Paul Broca, az egyik első neurológus bizonyította az 1860 -as években. Felfedezése után hamarosan arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a rész a logika, az érvelés, az intelligencia helye. Röviden az a rész, ami elválaszt bennünket az állattól, míg az ellenkezője, a másodlagos – majdhogynem haszontalan - az ösztönök, az érzelmek és más megérzések székhelye volt.


A bal agyfélteke a későbbiekben a fénykorát élte. Több mint egy évszázadig tartott, míg Roger W. Sperry, amerikai neurofiziológus 1981 - ben elnyerte az orvosi Nobel - díjat, mert bebizonyította, hogy a két agy ugyanolyan intelligens, egyik sem fontosabb és „magasabb rendű”, mint a másik, csak az értelmezésük volt más.


A jobb agy nehézkes „felemelkedése”


Bal agyféltekénkkel szekvenciálisan, elemzően, pontról pontra okoskodunk. A jobb viszont globálisan látja a dolgokat, holisztikusan kezeli az információkat. Egy nagyon egyszerű példa: lakás,- házvásárlásnál lehet megvizsgálni a földet, a falakat, vagy érezni az egésznek a hangulatát. Nem véletlenül kezdjük gyakran a hangulattal. Párválasztásnál is nagyban befolyásol az észérvek mellett vagy azokkal szemben a belső érzés, hogy hogyan érzi magát az ember a másikkal, úgy en-block.


Valójában a jobb agyfélteke irányítja – a globális rálátással, megközelítéssel - az újdonságokat és általában a tanulást, amint azt Elkhonon Goldberg, a New York -i Egyetem orvostudományi karának neurológia professzora kifejtette. Ezért minden új információ a jobb agyféltekén halad át, a bal oldalt pedig a tudásunk pontosabb és szisztematikusabb tárolására és rendszerezésére használjuk


Egyes szakértők úgy tartják, hogy a jövő "a jobb agyé" (Daniel Pink, 2007). A lineáris és racionális gondolkodás jól működik egy bizonyos világban, melyekkel megtervezhetjük a jövőnket; de egy olyan bizonytalan, összetett és mozgó világban, mint a miénk, vége. Ez a nagy különbség, és a kérdés az, hogy merünk-e nyitni az újdonságokra, a képzelet irányába, afelé hogy túllépjünk megszokott képességeink keretein, mielőtt visszatérnénk oda, hogy ésszerűen alkalmazzuk az új ötleteket - a bal agyféltekénknek köszönhetően.


Ha úgy is tűnik, hogy a „két” agyunkat a tudomány végre felismeri különbségeikben és kölcsönös függőségükben, akkor ez még mindig messze nem így van a társadalomban, amely továbbra is a bal agyféltekét részesíti előnyben. Iskolai tanterveink ezt bizonyítják azzal, hogy a tudás analitikus és logikus használatára vannak kitalálva és megtervezve, sokkal kevésbé – vagy egyáltalán nem - holisztikus, globális vagy kreatív módozatra. De az agyi preferenciánk elsősorban az oktatástól, az edukációtól függ. 


Ha mondjuk az Egyesült Államokban az iskolák kezdenek is a jobb agyfélteke működéshez igazított programokat kínálni, akkor minálunk még meglehetősen messze vagyunk ettől: az emberek többsége ráadásul figyelmen kívül hagyja ezt az agyfélteke - megkülönböztetést, és ezért nem gondol arra, hogy ennek tulajdonítsa az életbeni nehézségeit. Ugyanakkor rendszeresen lehet látni és találni olyan fiatalokat, gyerekeket, (és felnőtteket is) akik találékonyak, kreatívak, intelligensek, de a megszokott, logikus, keretezett - bal agyféltekés - rendszerből nagyon kilógnak.


Marad a kérdés: mi van, ha a szellemi, intellektuális környezethez való alkalmazkodás kis - vagy nagy - nehézségei a jobb agyfélteke korán elkezdett – vagy idő előtti - működéséből fakadnak?


Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom