Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A népszerű témában egymás után jelennek meg az érdekesebbnél érdekesebb tanulmányok, írások, így egyre több ismerettel rendelkezünk a családi minták természetéről.


Miért vagyunk boldogok, vagy boldogtalanok?


Az említett téma rendkívül sokrétű, a családi minták sokféleképpen, számos területen és módon hathatnak az életünkre. Kik vagyunk, hová tartunk, miért érdekel minket az adott dolog, miért nem egy másik? Különböző kérdésekkel kutathatjuk a múltat, boncolgathatjuk a családi örökséget, környezetet. Az biztos, hogy az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a boldogsággal kapcsolatos. Miért vagyunk boldogok, vagy boldogtalanok? Mekkora szerepe van abban a nevelésünknek, a szüleinknek, a gyermekkorunknak? A családi minták sok mindenre megadhatják a választ.


Traumák, a múltbéli „kísértetek”


A boldogság sem egy könnyen megfogható fogalom, hiszen egyénenként mást és mást jelenthet boldognak, vagy boldogtalannak lenni. Ugyanakkor leszögezhetjük, hogy állapotunkat (legyünk azzal elégedettek, vagy sem) nagyban befolyásolhatják a gyermekkori tapasztalatok. Talán nem is kell külön hangsúlyozni, hogy milyen komoly hatásai lehetnek egy fiatalkori traumának. Ami, ha nincs feldolgozva, később is kísért, olyan „mellékhatásokat” okozva, mint hibás, negatív önértékelés. Egy trauma lehet fizikai és lelki, illetve természetesen ezek kombinációja, a bántalmazott pedig nehezen, csak nagyfokú tudatossággal szabadulhat meg a múltbéli „kísértetektől”.


Megtanulni megélni az örömöt


A családi minták meghatározóak lehetnek abban, hogyan definiáljuk a boldogságot. Ezt látjuk, tapasztaljuk, megtanuljuk, jó esetben helyesen. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy nevelésünk során torzítva sajátítjuk el azt, hogy mit jelent boldognak lenni. Túl nagyok lesznek az ezzel kapcsolatos elvárásaink, vagy épp ellenkezőleg. Túlzottan törekszünk a boldogságra, vagy amit annak hiszünk, esetleg nem merünk boldogok lenni. Előfordul, nem tanuljuk meg megélni az örömöt és ez komoly gát lehet későbbi életünk során.


A szülői példa ereje


A szülő egyszerre minta és egyszerre olyan személy, aki nevel. Mondani sem kell a családi minták lehetnek rendkívül károsak (például: alkoholizmus, erőszak, depresszió), mind magatartásban, mind nevelésben rombolhatják annak az esélyét, hogy valaki egészséges, boldog felnőtté váljon. Ha a szülő például nem jelent elegendő támogatást, nem építi az önbizalmat, akár tudat alatt tönkreteheti a gyermek fejlődő énképét. Nem beszélve arról, hogy számtalan rossz példát tud mutatni.


A családi minták mentén számos érzelmet, tulajdonságot, magatartást vissza tudunk vezetni. Érdekes és érdemes önvizsgálatot tartani, s ha a feldolgozás túlságosan bonyolult, szakember segítségét igénybe venni. A boldogságra mindenkinek megvan az esélye, még akkor is, ha a rossz tapasztalatok, sérülések, károsodások vannak. Aki képes észlelni ezeket, máris megtette az első lépést egy boldogabb élet felé.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom