Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Élet borderline személyiségzavarral

2021.11.09. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Borderline személyiségzavarral többen küzdenek, mint gondolnánk. Ez a fiatal felnőtteknél kialakuló mentális betegség főleg a nőket érinti. Hogy ismerhető fel a borderline személyiségzavar? Hogy viselkedjünk egy borderline beteggel? Nehéz válaszok egy nehéz helyzetre.


Mi a borderline szindróma?


A borderline szindróma (borderline personality disorder) egy összetett, különböző mentális tüneteket produkáló, rendkívül súlyos személyiségzavar. A borderline személyiségzavar a népesség alig három százalékát érinti, és a nőknél sokkal gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál. A borderline szindrómában szenvedő betegekre a pszichotikus, a neurotikus és hétköznapi epizódok váltakozása jellemző. Az állapotuk hullámzó, nem állandó. A borderline beteg szélsőséges formákban fejezi ki érzelmeit. Depresszióját heves és ellenséges érzelmek kimutatása kíséri, és a beteg agresszív is lehet. Ezt aztán rövid pszichotikus időszak követi. A beteg lételeme az élvezethajhászás és az önpusztítás. A borderline személyiség identitászavarban is szenved, a személyisége időnként szétesik, emberi kapcsolataiban a manipulatív viselkedés, a felületesség és a függőség dominál. 


A borderline szindróma tünetei:


  • túlérzékeny
  • kisebbrendűségi érzései vannak
  • belső lelki problémák jellemzik (ezért a külvilágot hibáztatja)
  • merev
  • üresnek érzi magát
  • identitászavara van
  • nárcisztikus
  • mazochizmusra hajlamos
  • a valóság érzékelésének nehézségével küzd
  • kritikákra depresszióval, szorongással vagy agresszióval reagál 

Mitől lesz valakinek borderline személyiségzavara?


A személyiségzavarokhoz hasonlóan a borderline szindróma kialakulására is több fizikai és érzelmi tényező hat. A borderline szindróma oka legtöbbször egy korai trauma vagy a gyerekkorban tapasztalt családi minta. A borderline szindróma örökölhető is, genetikailag hajlamosak lehetünk rá. 


A külső kép – nem az látszik, ami van


A borderline beteg hajszolja az élvezeteket. Gyakori az alkoholizmus, a nagyszámú alkalmi szexuális kapcsolat, és a drog mértéktelen használata. A borderline önpusztító, veszélyesen vezet, gyakran túl sokat eszik, és az élet minden területén a túlzások jellemzik. Ezzel az érzelmi reakcióit csillapítaná, de ez az életmód hosszú távon nem segíti, csak fokozza a problémát, és tovább torzítja a személyiséget. 


A borderline szindrómában szenvedő ugyanakkor tudatosan épít képet magáról. A külvilág felé határozottságot sugároz, ami gyakran túlzott önbizalom és nárcisztikus vonások formájában is megjelenik. Egyedi külső megjelenést alakít ki, hogy emlékezetes legyen mások számára. Ez számára rendkívül fontos. Ez a külső azonban egy bizonytalan belsőt takar: a borderline személy valójában céltalan, nincsenek tervei, és irreális, állandóan változó elképzelései vannak saját magával kapcsolatban. Kritikára gyakran reagál szélsőséges érzelmi reakcióval, egy sértő megjegyzés ugyanis felborítja a belső egyensúlyát. 


Nehéz élet ez, ezért fontos, hogy borderline ismerősünkkel mindig legyünk figyelmesek, különösen akkor, ha az érzelmi problémáiról beszél. 

További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom