Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Előítéletek és pszichés problémák

2021.10.28. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mindannyian hallottunk már az ismerőseinktől „régen nem így volt” kezdetű örök érvényűnek tűnő igazságokat. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy fenntartással kezeljük ezeket, hiszen ezek többnyire tévesek és rendszerint rombolóak is.


Rossz a gyerek, na meg persze neveletlen


A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyereket még ma is sokan rossz gyereknek nevezik. Ezek a mindannyiunk által ismert, izgő-mozgó, lábukkal doboló, állandóan közbeszóló gyerekek ma már segítséget kaphatnak. Régen nem voltak olyan modern képalkotó eljárások, amelyek az agyban világosan kimutatták működési eltéréseket, pedig ezek egyértelműen megmagyarázzák a tüneteket. A gyerek nem rossz. Néhány évtizede még rájuk sütötték a neveletlenség bélyegét. Ma már tudjuk, hogy az iskoláskorú gyermekek nagyjából tíz százalékát érinti az ADHD. A tünetek ráadásul az esetek felében felnőtt korban is fennmaradnak, bár már más formában jelentkeznek.


A skizofrénnek több személyisége van


Az amerikai filmeken szocializálódott menedékünk szilárd meggyőződése, hogy a skizofrénia többszörös személyiséget jelent. A filmet nagyon szeretők nem elégszenek meg kettővel, elmennek a személyiségek számában egészen tizenhétig. Ez ugyanúgy téves elképzelés, mint az, hogy rossz lenne az ADHD-s gyermek. A több személyiség egy emberben elképzelés a skizofrén beteg viselkedéséből adódik. A hallucináló, téveszmés, pszichotikus állapotban levő beteg viselkedése teljesen eltér attól, amikor látszólag egészen jól reagál a valóságra. A több személyiség egy emberben bizonyos mértékig igaz is, hiszen a realitáskontroll, vagyis a valóság megfelelő érzékelése a normális állapot, míg a pszichotikus állapotban levő beteg elveszti a kapcsolatot önmagával és a világgal is, így nem tudja, hogy mi zajlik a fejében és mi a külvilágban.


Az autisták Esőemberek


Tom Cruise és Dustin Hoffman jól odavágott az előítéleteknek az Esőember című filmjével. A mechanikus emlékezet ugyanis nem azonos a kiemelkedő intellektuális képességekkel. Az autisták bizonyos dolgokban nagyon jól teljesíthetnek, az élet egyéb területein ugyanakkor nem érik el az átlagot sem. Nem minden autista kivételes tehetségű zseni, és gyakran állandó felügyeletet és ápolást igényelnek.


Óvatosan tehát az előítéletekkel. A tudomány fejlődik, ami régen talán úgy volt, ma már egészen más megvilágításba kerülhet. Nem biztos, hogy a közszájon forgó, a szomszédok által szajkózott, igaznak tűnő állítások megállnák a helyüket egy tudományos vizsgálatnál. Információk és érvek oldhatják fel a valótlan állításokat. Legyünk szkeptikusak a sokszor hangoztatott vélemények befogadásakor, ezek ugyanis sokszor nem segítik a helyzet megoldását. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom