Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Elvárások nélkül szeretni

2021.02.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Hogyan lehet elvárások nélkül szeretni egy párkapcsolatban, ha lehet egyáltalán? Ez lenne a boldog szerelem titka, vagy valami egészen más? Azonosuljunk, adjuk alább, vagy követeljünk? Egyáltalán kellenek ezek a felvetések, ha szeretünk valakit? Válaszolunk, legalábbis próbáljuk megfejteni ezeket a bonyolult kérdéseket.


Hogy viszonyulunk a másikhoz elvárások nélkül?


Sokan gondolják, hogy elvárások nélkül csak a minden befolyástól mentes gyermek tudja szeretni szüleit, nagyszüleit, testvéreit, családját. Valamilyen szinten jogos az a felvetés, hogy szerelemben ez a kifejezés tulajdonképpen okafogyott. Mire gondolunk? Valamennyi hasonló, érzelmi kapcsolatban működik két reflex, ami egész egyszerűen kódolva van az emberekben felnőttkorukra. Nevezzük ezeket azonosulásnak és elvárásnak. Azonosulás alatt azt értjük, hogy hasonlítani szeretnénk a másikra, olyanná akarunk válni, mint ő. Ha ez túlzott mértékű, akkor egy komoly alárendeltségi viszonyt teremthet. 


Az elvárás azt fejezi ki, hogy a másik legyen olyan, mint mi vagyunk, legalábbis hasonlítson ránk. Tehát olyan tulajdonságokat várunk el tőle, amilyenek nincsenek meg benne. Amit fontos tisztázni, hogy nincs két egyforma ember, még a mindenben összehangoltan működő párok között is rengeteg a különbözőség. Ha ezen valaki nem tud túllépni, az rengeteg problémát okozhat a párkapcsolatban. Ilyenkor tudat alatt elindul a folyamat, amely során meg akarjuk változtatni a másikat. 


Csak a gyerekek szerethetnek elvárások nélkül?


Ez a folyamat azt a célt szolgálja, hogy tűnjenek el a véleménykülönbségek, szűnjenek meg a viták, amik a különbözőségből fakadnak. Fontos tudni, hogy ezek ösztönös érzelmek, amiket azonban szükséges felismerni ahhoz, hogy ne „uralkodjunk” a másikon. 


Ahhoz, hogy felismerjük a másik megváltoztatására tett ösztönös kísérleteinket, nagymértékű önismeret szükséges. Tudnunk kell azt mondani magunknak, hogy ezt nem szabad csinálnunk, elvárások nélkül kell szeretnünk a másikat. Azaz nem azzal van a gond, ha valakinek elvárásai vannak a másikkal a szemben, mert mindenki rendelkezik ilyenekkel. A probléma az, amikor ezeket az elvárásokat nem tudjuk visszafogni, ha nem tudjuk a másikat a hibáival együtt szeretni, ha mindig azon mesterkedünk, hogy átformáljuk. Nem tehetünk mást, mint uralkodunk magunkon, és felismerjük azt, ha valaki velünk szemben támaszt lehetetlen elvárásokat. A másik, amit tehetünk, hogy irigykedve figyeljük a gyermekeket, akik tét és elvárások nélkül képesek bárkit szeretni.


További blog bejegyzések
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom
mentalis_egeszseg

Mentális egészség

2023.12.18.A mentális egészség A mentális egészség egy nagy gyűjtőfogalom, ami magában foglalja az érzelmi, pszichológiai és szociális jóllétet, ezáltal be...
Elolvasom