Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Ezért nem felejtjük el az első szerelmet soha

2022.10.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az első szerelmet soha nem feledi az ember – ez nemcsak egy jól hangzó, üres mondás, hanem a legtöbb esetben bizony a valóság. Ezek közül számos esetben azt is hozzátehetjük, hogy sajnos, mert ez az első kapcsolat sokszor rányomja a bélyegét a továbbiakra.


Az első ereje


Minden elsőre jobban emlékszünk, mint a folytatásra. Ha vannak is kivételek, ez bizony sokszor nagyon is igaz, az első alkalom ugyanis hajlamos berögződni és emlékezetes maradni. Még akkor is, ha esetleg a következő alkalmak valamiért érdekesebbek, izgalmasabbak voltak. Érdekesség, hogy az első képes lepipálni későbbi „társait”, az agyunk valamiért úgy működik, hogy jobban, mélyebben megőrzi ezeket a példákat életünkben. Miért van ez így? Miért nem felejtjük el soha az első szerelmet?


Mert különleges, izgalmas és felkavaró élmény (volt)


Az előző kérdésekre a pontos válasz az, hogy nem tudjuk, sejtéseink ugyanakkor vannak. Az első dolog a már említett berögződés, de vajon miért rögzülnek bizonyos első dolgok jobban, mint más első dolgok? Erre is van magyarázat, még ha egyelőre tudományosan nem is bizonyított. Azt sejtjük, hogy az első szerelem néhány más első alkalomhoz hasonlóan különlegessége miatt rögzül. Azaz a különleges első alkalmak hajlamosak jobban memóriánkban maradni, aminek elsősorban az izgalmi faktor az oka. És minek lehet magasabb az izgalmi faktora, mint az első szerelemnek? Először is, ez a fiatalok tapasztalata, lévén, hogy az első szerelem az esetek 99 százalékában tinédzser korban, vagy a húszas éveink elején talál meg minket. A fiatalok viharos érzelmi, hormonális állapotban vannak, az első szerelem egyszerre felemelő, fantasztikus, szorongó és félelmet keltő. Összességében: kiemelkedően izgalmas élmény. Ezen az úton haladva nem csoda, hogy az első szerelmet nem feledjük sosem.


Rányomhatja bélyegét a későbbi kapcsolatokra


Na, de miért okoz ez problémát? A legtöbb esetben ez csak egy kellemes élmény, szép emlék, amely velünk van, de komolyabb jelentőséget nem tulajdonítunk neki. Azonban akadnak olyan esetek, amelyeknél ez a bizonyos első szerelem „bekavar”, rányomja a bélyegét a későbbi kapcsolatokra. Talán mindannyian ismerünk olyanokat, akik azt a bizonyos férfit, vagy nőt keresik, akit egyszer már megtaláltak, majd elveszítettek. Most már nem lelik, hiába igyekeznek, hiszen nincs még egy olyan. Mások boldog párkapcsolatban élnek hosszú évek óta, egy nehézség azonban felhozza a régi emlékeket és ezzel éket ver az egyébként jól működő kapcsolatba. Ez a régen minden jobb volt érzés, amellyel a legfőbb probléma az, hogy bizony jó eséllyel hamis.


Hajlamosak vagyunk idealizálni


Azért hamis, mert sokszor nem teszünk mást, mint idealizálunk. Idealizálunk egy személyt, egy helyzetet, egy élményt. Sőt, még magunkat is, szeretünk magunkra úgy visszagondolni, mint egy gondtalan, szabad, boldog emberre. Ez sokszor az agyunk játéka, a múlt megszépítése természetes dolog, hiszen a rossz dolgokon sem érdemes rágódni, viszont egy bizonyos szint felett kórosnak számít. Erre céloztunk akkor, amikor azt mondtuk, hogy a múlt rányomja a bélyegét a jelenre és a jövőre. A hamis nosztalgia károkat tud okozni, ha nem vagyunk tisztában a valósággal, ha nem zártuk le magunkban a múltat, saját dolgunkat nehezítjük meg. Az első szerelmet nem kell elfelejteni, nem baj, ha élénken él bennünk. Ugyanakkor a helyén kell kezelni, lehet belőle erőt meríteni és pozitívumokat találni, valóságként viszont nem élhetünk meg a jelenben egy elmúlt dolgot.


Felül lehet múlni az első szerelmet


Egyáltalán nem biztos, hogy az első szerelem tökéletes, vagy éppen jó volt. Mégis emlékszünk rá, és sokszor ahhoz mérjük az utána következőket. Pedig nem szabad mintának tekinteni, még akkor sem, ha az emlék élénken él. Hiszen az évek alatt sokat változunk, az esetek többségében sokkal stabilabb és kiegyensúlyozottabb párkapcsolatra vagyunk képesek. Ebből a szempontból képesek vagyunk felülmúlni az első szerelmet.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom