Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Félénkség vagy szociális szorongás: hogyan lehet megkülönböztetni?

2022.10.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Félénkség vagy szociális szorongás? Nem mindig könnyű megkülönböztetni a kettőt egymástól, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy valaki kicsit félénk, visszahúzódó, vagy konkrétan retteg, szorong valamitől.


Félénkség vagy szociális szorongás: honnan ismerjük fel?


A félénkség egy olyan állapot, amely meghatározza a viselkedést társas helyzetekben. A félénk személyiségű, természetű ember szeret a háttérben maradni, gátlásokkal küzd, nehezen oldódik társaságban. Főként akkor igaz ez, ha új helyre, új helyzetbe kerül. A legtöbb esetben, amint kiismeri magát, ezek az érzések enyhülnek, vagy akár el is tűnhetnek. A komfortérzéssel párhuzamossal nő az önbizalom és a bátorság. Ettől függetlenül a félénk személyiségjegy természetesen nem tűnik el, továbbra is meghatározza a személyiséget. Ami a szociális szorongást illeti: ez nagyon hasonló a félénkséghez, ám tünetei erőteljesebben jelentkeznek és nehezebben múlnak. A szorongó ember a legtöbb esetben konkrétan fél valamilyen esemény bekövetkeztétől, mondjuk például attól, hogy mások előtt beszéljen. A társasági élet így sokszor kínszenvedés, ezért igyekszik azt elkerülni, ha lehet, különösen az idegen, kiszámíthatatlan helyzeteket. A szociális szorongás többféle módon jelentkezhet egyszerre, és akár fizikai tüneteket (heves szívdobogás, pír, gyomorfájdalom, ájulás) is okozhat.


Ha tartósan áll fent a szorongó állapot


A félénkség és a szociális szorongás közti különbséget érdemes hangsúlyozni, hiszen utóbbi sok esetben kezelésre szorul. A félénkséget nem kell eltúlozni, a szociális szorongást nem szabad elbagatellizálni. A megkülönböztetés egyébként nem annyira bonyolult, hiszen a szorongó embert felismerni, és ő maga is könnyebben látja meg magában a szorongást. Hogyan? A legegyszerűbben talán úgy, hogy megvizsgáljuk, elmúlik-e akkor, ha a helyzet, a környezet, a társaság már nem új, hanem megszokott. Ha a szorongó állapot továbbra is fennáll, nem kérdés, hogy szociális szorongással van dolgunk.


Amikor a helyzet csak rosszabbodik


A szociális szorongás ráadásul idővel még súlyosabbá, mélyebbé is válhat, ezért is érdemes segítséget kérni és adni. A bizonyos helyzetek kényszeres elkerülése, a magány, az állandó félelem olyan atmoszférát teremt, amely örvényszerűen húz lejjebb és lejjebb. Aki „csak” félénk előbb, vagy utóbb legyőzi félelmeit és szorongásait, mások viszont képtelenek „démonaikkal” megbirkózni támogatás és segítség nélkül. Ha nem érkezik segítség, a helyzet egyre rosszabbá válhat, pedig nem szabad hagyni, hogy a szorongás kitöltse az egész életünket, mert annak következményei igen súlyosak lehetnek.


Az emberi kapcsolatok hiánya depresszióhoz vezethet


A normális élethez hozzátartoznak az emberi kapcsolatok. A félénk ember, ha nem is könnyen, de tud kapcsolatokat teremteni és fenntartani. Lehet, hogy ezért küzdenie kell, de képes sikereket elérni e téren. A szociálisan szorongónak viszont sokszor a legegyszerűbb kapcsolatok is megoldhatatlan feladatot jelentenek. Például bevásárlás közben, vagy a munkahelyen és akkor még nem is beszéltünk a családi és párkapcsolatokról. Emberi kapcsolatok nélkül pedig magányossá válunk és könnyen jelentkezik a depresszió. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy félénkség, vagy szociális szorongás. Utóbbi gyanúja esetén fontos, hogy szakember segítségét kérjük.

További blog bejegyzések
megfeleles

A másoknak való folyamatos megfelelés hatásai

2023.03.23.Nyilván minden kultúrában megvannak az alapvető viselkedési formák, melyeket kötelesek vagyunk betartani. Az is teljesen egészséges, hogy egy pá...
Elolvasom
flow-elmeny

Mi a flow-élmény, és hogyan hat ránk?

2023.03.16.A tárgyalt jelenség nem más, mint a Flow, azaz áramlat-élmény. A cikkben bemutatok néhány általános jellemzőt, illetve bepillantást nyerhetsz ab...
Elolvasom
energiavampirok

Így ismerheted fel az energiavámpírokat

2023.03.10.Kik azok az energiavámpírok? A fogalom széles körben ismert, olyan személyeket szoktunk ezzel a megnevezéssel illetni, akikkel való kapcsolat, b...
Elolvasom