Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Felsőbbrendűségi és/vagy kisebbségi komplexus

2022.02.04. | Szerző: Bálint Piroska

Ha gyermekkorban gyökeret is eresztenek, a kisebbségi és felsőbbrendűségi komplexusok inkább serdülőkorban fejeződnek ki. Minél hamarabb észleljük őket, annál jobban meg lehet akadályozni, hogy ezektől az érzésektől szenvedő személy-gyerek rossz alapokra építse az életét. A felsőbbrendűségi és alsóbbrendűségi, vagy - ahogy a hétköznapokban használjuk - kisebbségi komplexusok közös jellemzője, hogy a gyermekkorból megmaradt emléknyomok alapján alakulnak és fejeződnek ki, annak ellenére, hogy az egyén már felnőtt és szembesült az élet valóságával, élve a mindennapi életét.


A felsőbbrendűségi komplexus abból a meggyőződésből fakad, hogy az ember a legjobb, és neki kell újra és újra a legjobbnak lennie ahhoz, hogy megőrizze szerettei szeretetét. A kisebbrendűségi komplexus pedig abból fakad, hogy a személy arra összpontosít, amit alapvető hibájának tart, és ami –őszerinte - megakadályozza, hogy szeretve legyen.


Mindkét esetben az a személy, akinél ilyen komplexus alakult ki, nem kellően érzékeny és nyitott a valóság „tesztelésére”. Az ellenpéldák ellenére, amelyek felmerülnek, vagy amelyeket a többiek mutatnak vagy mondanak neki, ő továbbra is meg van győződve arról, hogy igaza van. Így a felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő ember nem ismeri el, hogy objektíven vannak nála tehetségesebbek azon a területen, amelyet kedvenc „szakterületének” vagy területeinek tart. A kisebbrendűségi komplexusban szenvedő személy a maga részéről nem hallgat a szeretteire, szinte senkire, akik meg akarják nyugtatni értékeiről azon a területen vagy területeken, amely az ő (egész) elméjét foglalkoztatja.


Felismerni a felsőbbrendűségi komplexust 


  • az ember soha nem ismeri el, hogy tévedett, nem ismeri fel, hogy valaki jobb lehet nála.
  • teljes mértékben tagadja kudarcait, és külső tényezőket hibáztat kudarcai igazolása érdekében. Nem szándékosan, hanem azért, mert ez az ő szemlélete a valóságról.
  • rendkívül lenéző vagy lekezelő magatartást tanúsít másokkal szemben.

A kisebbségi komplexus felismerése


  • a személy a komplexusa köré szervezi életét, és kerül minden olyan helyzetet, amely „veszélyeztetheti”: kerül minden versenyhelyzetet a képességeivel kapcsolatos kételyekkel járó komplexus esetén, minden társadalmi élethelyzetet, ha komplexusa összefügg pl. a testével.
  • fizikai megjelenéssel kapcsolatos komplexus esetén az illető bő vagy hosszú ruhák viselésével próbálja elrejteni magát, még akkor is, ha éppen nincs szezonja (például a pattanásos tinédzser, aki nadrágba és hosszú ujjú ingbe, ill. pulóverbe öltözik a nyár derekán is)
  • nem képzeli, és nem tartja magát figyelemre méltónak, és társadalmilag elszigeteli magát. Nem érti meg, hogy az ember érdeklődhet iránta, szeretné megismerni, flörtölni vele: meg van győződve arról, hogy ez azért teszi, hogy utólag gúnyolódjon vele.

Serdülőkorban érvényesülő jellemvonás


Általában az a személy, aki felsőbbrendűségi vagy kisebbségi komplexusban szenved, serdülőkorban kezdi egyértelműen kifejezni ezt a jellemvonást, ahogy fentebb is említettem. A szülőknek és a körülöttük lévő felnőtteknek figyelniük kell(ene) azokra a jelzésekre, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy észre vegyék a tendenciát: minél korábban kap támogatást az illető, annál inkább reménykedhet abban, hogy megszabadul komplexusától, és felépíti vagy újjáépíti önbecsülését és kapcsolatait, egészséges alapokra helyezve.


Ugyanakkor a hozzátartozóknak is kellemesebb, akiknek vele kell élniük, hiszen például akiben felsőbbrendűségi komplexus alakult ki, gyorsan utálatossá válik a körülötte lévőkkel szemben, míg a kisebbrendűségi komplexusban szenvedő személynél szinte mindenben hiányzik a lelkesedés, és ez szintén frusztráló lehet a környezete számára.


Előfordulhat, hogy a serdülő „átcsusszan” ezeken az időszakon, és felnőtt korában alakul vagy fejeződik ki a két komplexus egyike. A felismerésük jelei ugyanazok, és itt is a mielőbbi cselekvésre kell törekedni: mivel az ember jellemhibái az idők során megszilárdulnak, a megszabadulás és az újjáépítés munkája tovább tarthat.


Hogyan kezelik a felsőbbrendűségi és a kisebbségi komplexust?


A kognitív és viselkedésterápiák a leghatékonyabbak és a leggyorsabban működnek. Valóban foglalkoznak az ilyen típusú problémákkal, és alkalmazkodnak mindennapi életünk valóságához. Bizonyos mértékig a tranzakciós elemzés is érdekes lehet. Megoldás lehet a pszichoanalízis is, de az egy hosszú távú munka.


Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom