Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Gázlángolás: miből tudhatod, hogy áldozatául estél?

2022.09.23. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A gaslighting (gázlángolás) az érzelmi manipuláció egy magasabb, bár kevésbé ismert fokozata, ahol a bántalmazott fél már önmagában sem biztos, nem bízik a saját emlékeinek valóságában, sőt, abban sem hisz már magabiztosan, hogy az elméje ép. A gázlángolás során ugyanis a bántalmazó olyan erősen manipulálja érzelmileg a másik felet, hogy a gondolatok, az érzékelés, az ítélőképesség, de még a valóság észlelése is teljesen megváltozik számára. A bántalmazó kapcsolatnak számos formája van, ebben a cikkben a gázlángolás, vagyis a gaslighting jelenségről írunk részletesebben annak érdekében, hogy könnyebb legyen felismerni és tenni ellene. 


Mi az a gashlighting pontosan? 


A gashlighting a bántalmazás érzelmi alapú, pszichológiai formája, melyet, ha felismerünk és kezelünk, akkor akár önállóan is orvosolható két fél között. Erősebb gaslighting esetén azonban nagyon nehéz változtatni ezen az élethelyzeten, ugyanis a gaslighter, vagyis a bántalmazó kétségbe vonja a problémát, vagyis annak létezését, így tovább folytatja és mélyíti a gaslightingot, mint érzelmi bántalmazást. Ettől a bántalmazott érezheti magát még nagyobb elnyomásban, és tovább súlyosbodhat a rossz érzés és a számtalan kétség önmagában még tovább nőhet. Ahhoz, hogy a bántalmazott szakemberhez forduljon és segítséget kérjen, a felismerés és hatalmas akaraterő is szükséges. Gaslighting áldozatává válni leggyakrabban észrevétlenül, csendben lehet, a gaslighter csapdájába pillanatok alatt besétálhat az áldozat, aki folyamatosan behálózza, és szép lassan teszi tönkre, egyre mélyebbre elnyomva a bántalmazott önbizalmát és önrétékelését, valamint probléma,- és valóságérzékelő képességét. 


Mi a bántalmazó módszere a gaslighting során? 


A gaslighting során a bántalmazó olyan erősen próbálja elhitetni a másik féllel az általa felvázolt valóságot, hogy az áldozat hinni kezd benne. Nemcsak megváltozik a bántalmazott meggyőződése a történések, a saját tapasztalatok, emlékek felé, de még valóságnak is elfogadja azt – ezzel pedig érzelmileg teljesen kiszolgáltatottá válik, könnyen manipulálható és befolyásolható minden érzése. Sőt, ami a legrosszabb, hogy a gaslightinggal terhelt személy a bántalmazó függője, rabja lesz, kiszolgáltatottá válik neki, közben pedig saját magát elveszíti. 


Pszichológusok megállapították, hogy a gaslighting jelenség során az elkövető, vagyis a gaslighter kapcsolati hatalmi játszmát folytat, vagyis a "hatalmát" mások -elsősorban érzelmi - befolyásolására használja fel. A gaslighter gyakran a gaslightinggal szerez uralmat és irányítást a másik fél felett. Az így elnyomott, bántalmazott személy függővé válik a gaslightertől, a kiszolgáltatottja lesz. A gaslighting során a bántalmazott elveszíti a valóság észlelését, állandó megerősítésre vágyik, emiatt pedig kiszolgáltatottá válik. Nehezebben bántalmazható gaslightinggal az a személy, aki bízik önmagában, erős jellemmel bír és kisebb hajlama van a másoktól való függésre.


A gaslighting szakaszairól 


A folyamat ezután általában egyre súlyosbodik, a bántalmazott nem bízik önmagában és nem képes, illetve nincs bátorsága saját döntéseket hozni, rákényszerül a másik félre. Elviszíti önbizalmát, magyarázkodik a tettei miatt, nem látogatja a barátait és családtagjait, nincs kedve a társas eseményekhez, szorong, depressziós tüneteket produkál és kilátástalannak, reménytelennek érzi a helyzetét. Ezzel pedig a gaslighter el is érte a kitűzött célját. Önmaga függőjévé tette az áldozatot. 


Egyébként a gaslighting nem feltétlen csak párkapcsolatban fordul elő, hanem családtagok, kollégák is manipulálhatják egymást ilyen formán, ha az egyik fél gyengébb jellemű, érzelmileg kibillenthető, vagy egy nehezebb időszakon megy át és emiatt könnyebben lenyomható a kapcsolatban az egyensúly a két fél között.

 

Milyen jelek utalnak arra, hogy valaki gaslighting áldozata lett? 


Az egyik legnehezebb az érzelmi manipuláció során a felismerés, ugyanis a folyamat lassú, az áldozat fokozatosan sétál bele a csapdába és lehet, hogy fel sem fogja, hogy a valósággal való kapcsolata megváltozott, csak annyit érez, hogy az élet fonalai összekuszálódtak. Vannak azonban olyan egyértelműen gaslightingra jellemző tettek és kifejezések, amelyekkel akár egy kívülálló is felismerheti a jelenséget. Például, ha gyakran elhangzanak olyan kifejezések, amelyek a másik fél emlékezetét vonják kétségbe, vagy a túlérzékenységére utalnak, vagy egyértelműen őt okolják és hibáztatják valamilyen negatív esemény kapcsán, esetleg a bántalmazott humorérzékét, vagy valóságérzékelését vonják kétségbe, akkor jó eséllyel a gaslighting jelenséggel állunk szemben – persze nem törvényszerűen, de ha valaki szándékosan próbálja elbizonytalanítani vagy összezavarni a másikat, az bizony gaslighting. Ez kezdetben apróbb hazugságokból áll, ahol a gaslighter elbizonytalanítja a másik felet, majd egyre gyakrabban ismételgeti ezeket, hogy nyomatékossá tegye a másikban. Később már nagyobb valótlanságokkal is manipulálja az elnyomott felet és nemcsak megkérdőjelezi a józan ítélőképességét, de folyamatos bizonytalanságban is tartja őt, ennek hatására teljes függőség alakul ki. Ha odáig fajul a gaslighting, hogy a bántalmazott teljesen elveszíti az önuralmát, a partner irányítja és uralkodik felette, akkor komoly pszichológiai esetről, érzelmi manipulációról beszélünk. 


Hogyan lehet kiszabadulni a gaslightingból?


Ha a bántalmazott felismerte a gaslighting jeleit és még van olyan erős érzelmi szinten, hogy lépni tudjon, akkor az okos döntés a szakítás, vagy a baráti, kollegiális viszony befejezése. Ha családtag büntet egy rokont gaslightinggal, akkor nehezebb helyzetben van az áldozat és ha a beszélgetés nem vezetett eredményre, szakember segítségét kell kérni a manipulatív bánásmód kezeléséhez. Még az ön-gaslightingra is lehetnek példák, amikor valaki saját érzéseit is folyamatosan megkérdőjelezi, majd meggyőzi magát arról, hogy túlreagálta a szituációt. Az önirányú gázlángozás szintén pszichológiai jelenség, melyhez érdemes szakember segítségét kérni, a folyamatot mielőbb megállítása érdekében. 


Érdekesség a gaslighting kifejezés eredetéről 


A gaslighting fogalma egy házasságon belüli érzelmi manipulációt tökéletesen bemutató film, a Gaslight 1944-ben megjelent mozi óta ismert. Ebben a történetben a férj saját tetteit próbálja leplezni azzal, hogy a feleségét állítja be őrültnek. Ezt olyan jól csinálja, hogy az asszony valóban kételkedni kezd önmagában és teljesen elhiszi férjének, hogy az új otthonukban tapasztalt furcsa jelenség, a gázláng indokolatlan fényerőcsökkenése igazából nemlétező probléma és csak ő képzeli be magának. Egyébként a férj, azért alkalmazza feleségén a gaslightingot, hogy az asszony örökölt vagyonát megkaparintsa „megzavarodott” házastársa elől. Legaljasabb módszere, hogy látszólagos empátiával kíséri felesége folyamatos kétségét önmagában, ezzel pedig jó férjnek állítja be magát, míg a nő teljesen elveszíti a józan eszét. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom