Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Gyakori tévhitek a pozitív gondolkodásról

2022.03.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az ezoterikusak a pozitív gondolkodás szlogennel a zászlajukon masíroznak a felvonulásokon. De jó dolog a pozitív gondolkodás? Vagy semmit nem ér? Hogy lehet jól csinálni? Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy lehet ez jó, és megmutatjuk, hogy mik a gyakori tévhitek a pozitív gondolkodásról


Pozitív gondolkodás vagy elfojtás?


A pozitív gondolkodást többféleképpen értelmezzük. Ha szó szerint vesszük, akkor azt jelenti, hogy kerüljük a negatív gondolatokat, és ha mégis ilyenek bukkannának fel a fejünkben, akkor azokat pozitívra cseréljük. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha ez a fajta gondolkodásmód csak azt a célt szolgálja, hogy elkerüljük a szembenézést a problémáinkkal, akkor csak elfojtjuk azokat, de azok változatlanul, és persze megoldatlanul ott maradnak. 


Csodaváró üzemmódban – a pozitív gondolkodásról


A pozitív gondolkodás egyik velejárója lehet a passzivitás is. Ha csak arra törekszünk, hogy pozitívan gondolkodjunk, de közben nem teszünk semmit, akkor az csak a felszínen, a külvilág felé jelenik meg. És bár a gondolatink pozitívak lehetnek, ha nem teszünk azért, hogy a negatív helyzet megváltozzon, akkor az értelmetlen és álszent is lehet. A pozitív gondolkodástól ugyanis a helyzet nem fog megváltozni, hiába várjuk a csodát. Nem biztos, hogy elég lesz pozitívan szemlélni a dolgokat, és közben azt várni, hogy azok jóra forduljanak.


Boldognak lenni vagy boldognak látszani?


A pozitív gondolkodás, ha nem őszinte, nem mélyről jön, akkor csak egy álarc lesz rajtunk. Mosolyoghatunk az emberekre, de ha belül nem ezt érezzük, ez hamis lehet, ahogy hamis lehet a boldogságérzetünk is. Mondogathatjuk magunknak, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, ha ezt nem érezzük át, vagy épp az ellenkezőjét gondoljuk. Műmosollyal talán megtéveszthetünk másokat, de magunkat semmiképpen sem. A boldogságnak belülről kell fakadnia, belőlünk kell áradnia. A műboldogság csak egy makett, nem pedig egy erős bástya. 


Amikor a tükör előtt állva ismételgetjük, hogy jól vagyunk, nincs semmi baj, az egyes szakemberek szerint még jó is lehet. Vannak olyan ismert terápiás módszerek, amik alkalmazzák ezt a technikát. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy mondani valamit vagy érezni valamit, az két különböző dolog. A pozitív gondolkodás egyik megközelítése szerint az érzés az, ami energiát ad annak a folyamatnak, az javíthat az életünkön. Lehet ezzel vitatkozni, vagy el is lehet fogadni ezt, de az érzéseink jóval erősebbek lehetnek a gondolatainknál. 


A pozitív gondolkodás és a pesszimizmus


Gyakran a pozitív gondolkodást a pesszimizmus ellentéteként definiálják. Aki optimista, az pozitívan gondolkodik. Ez jól hangzik, de azt kell tudnunk, hogy az optimista embert nem az különbözteti meg a pesszimistától, hogy kevesebb problémával kell szembenéznie. Az optimista beállítottságú embert is érik kelletlenségek, lehetnek szomorúak vagy dühösek. Nem kell mindig mosolyogni. És nem is lehet. Aki mindig mosolyog, az gyanús, mondta egy barátom. Még ha ez erősen leegyszerűsíti is a helyzetet, azért valóban elgondolkodtató lehet az, ha valaki egy rossz élmény után mosolyogva megy tovább. 


Ahogy a pozitív gondolkodás működhet – cselekedjünk


Sok a tévhit a pozitív gondolkodással kapcsolatban. Azt gondolhatjuk, hogy elég néhány gondolat, és minden jó lesz vagy jó marad. A pozitív gondolkodás azonban a szakemberek szerint egy attitűd, ami cselekvésre sarkall bennünket a nehéz helyzetekben is. A pozitívan gondolkodók felállnak a padlóról egy kudarc után, és keresik a megoldást a helyzetükre. Ha ilyen módon értelmezzük a pozitív gondolkodást, az előre visz bennünket az életben, mert nem otthon ülve várjuk, hogy a problémánk magától megoldódjon. 


A helyesen értelmezett és használt pozitív gondolkodás valóban pozitív lehet a számunkra. Csak ne feledkezzünk meg arról, hogy tennünk is kell valamit. 


A pozitív gondolkodás körül kialakult félreértések leggyakoribb oka, hogy a sokféle értelmezésből mindenki a magának tetszőt fogadja el. Ne hagyjuk, hogy a kényelmünk visszatartson bennünket, tegyünk magunkért. Az őseink nem hallottak még a pozitív gondolkodásról, de azt jól tudták, hogy ha segítünk magunkon, Isten is megsegít. Lépjünk egyet előre, és az élet kettőt lép felénk. 


Ahogy láthatjuk, a pozitív gondolkodásban kételkedőknek és az azt elfogadóknak is igazuk lehet. Nem mindegy, hogy használjuk, hogyan értelmezzük ezt a kifejezést. Ha tartalommal töltjük meg, és a felszín alá nézünk, megláthatjuk a megoldást. Mosolyogjunk, ha tudunk, de ne erőltessünk jó kedvet magunkra, ha belül nem ezt érezzük. És a lényeget se felejtsük el. Cselekedni, cselekedni, cselekedni. 


A pozitív gondolkodás, olyan, mint egy szép ékszer. Ne hordjunk hamisítványt. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom