Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Lépések a pozitív gondolkodás felé

2022.02.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A pozitív gondolkodást gyakran értelmezzük félre. Tévhitek vezethetnek tévútra bennünket. A pozitív gondolkodást azonban lehet jól is csinálni. Megmutatjuk, hogyan. Íme, a helyes lépések a pozitív gondolkodás felé. 


Ahogy nem érdemes pozitívan gondolkodni


Ne dőljünk be a tévhiteknek. A pozitív gondolkodás körül pedig van elég. A kéretlenül kapott tanácsok gyakran arról szólnak, hogy legyünk mindig pozitívak. Azt azonban elég nehéz elképzelni, hogy ha épp elvesztettük a munkánkat, vagy pocsolyába léptünk, és átázott az új cipőnk, hogy akkor másra sem gondolunk, mint hogy milyen jó nekünk. Ha belül dühöt vagy csalódottságot érzünk, hiába bizonygatjuk a környezetünknek és önmagunknak, hogy ebben is a jót keressük, és csak a pozitív oldalát látjuk a történteknek. Ilyenkor nem teszünk mást, mint elfojtjuk az érzéseinket, a problémáról pedig nem veszünk tudomást. Az azonban változatlanul ott marad.


Attól, hogy azt mondogatjuk másoknak, hogy mennyire pozitívak vagyunk, attól még nem leszünk azok. Ez nem így működik. Ha valódi békét érzünk, és azt nem csak hangoztatjuk, és szavak ismételgetése helyett teszünk is valamit, akkor már közelebb járunk ahhoz, hogy valóban pozitívan gondolkodjunk. 


A szavak nem sokat érnek – de akkor mi a pozitív gondolkodás?


A valódi pozitív gondolkodás nem történik meg varázsütésre, de addig se játsszuk el, hogy mi mennyire de nagyon pozitívak vagyunk. Időnként dühösek leszünk vagy szomorúak, haragudhatunk valakire, és lehetünk csalódottak is egy eredményünk miatt. Ezt tudomásul kell vennünk, és el kell fogadnunk. Az érzelmeink letagadása nem vezet el bennünket a pozitív gondolkodáshoz. Szembe kell néznünk a helyzetünkkel, el kell fogadnunk, és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy most hogyan tovább. Ha tudjuk, hogy rossz helyzetben vagyunk, változtathatunk rajta. Mutatjuk, hogyan. 


Hogyan sajátítsuk el a valódi pozitív gondolkodást?


Ha úgy érezzük, hogy pozitívan gondolkodunk, de az életünk nem változik pozitív irányba, akkor valamit rosszul csinálunk. Pozitív gondolatok ismételgetése helyett az első legfontosabb, hogy tudjuk, mi zajlik bennünk. Ha ezt elfogadtuk, akkor már kereshetünk másik nézőpontot. Százszor is elmondhatjuk magunknak, hogy jól vagyunk, ha ez nem így van. Nyitottságra és kíváncsiságra lesz szükségünk ahhoz, hogy kételkedéssel kimondott pozitív gondolatinkból valóság legyen. 


Azt kell megértenünk, hogy bár pozitív gondolkodásról beszélünk, valójában nem gondolkodásról beszélünk. Ahhoz ugyanis hogy az elképzelt dolgok meg is történjenek, cselekednünk is kell. 


Ismételgetés helyett cselekvés


Amit elképzelünk, az nem valósul meg magától. Hallhatunk olyat, nem is ritkán, hogy amit elképzelünk, amire gondolunk, az meg is valósul. Erre a nagymamám azt mondaná, hogy nem fog a sült galamb a szánkba repülni. Őseink bölcs tanácsai ma is érvényesek. Tegyünk valamit, ha valóban el szeretnénk érni egy célt, és nem csak a tükör előtt mondogassuk, hogy jól vagyok, jól vagyok, és ez biztos sikerülni fog. Sikerülhet, ha teszünk is érte. 


Fontos lesz a tudatosság


Meg kell figyelnünk önmagunkat. Megfigyeljük, hogy milyen gondolataink, érzéseink, reakcióink lesznek, ha történik velünk valami. Nem cselekedhetünk ösztönösen, fel kell ismernünk, hogy mikor tesszük azt, amit mindig is szoktunk. Aztán változatunk ezen. Tudatosan. Ez nem lesz könnyű. Beleeshetünk a saját csapdánkba, és csinálhatjuk azt, amit szoktunk. A régi, berögződött mintáink bennünk vannak. Haladjuk lépésről lépésre. Tartsunk ki mindaddig, amíg változtatni nem tudunk. 


Lesznek hullámvölgyek, ne számítsunk azonnali sikerre. Ne hibáztassuk magunkat ezért. Csak menjünk előre a célunk felé. A célunk lebegjen a szemünk előtt, és meg fog változni az életünk.


Ér valamit a pozitív gondolkodás egyáltalán?


Mindenképpen. Ne tekintsünk rá divatos hóbortként. A pozitív gondolkodás, ha helyesen alkalmazzunk, sokat tehet hozzá az életünkhöz. Felejtsük a hamisan hangzó mantrákat, ismerjük meg önmagunkat, fogadjuk el, hogy milyenek vagyunk, és cselekedjünk. 


Ha a pozitív gondolkodást megfelelően alkalmazzuk, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Fejlődhetünk, előre juthatunk az életünkben. És éppen ez az, amit akarunk. Ezért vagyunk itt a Földön. 


A pozitív gondolkodástól jobbá válhat a párkapcsolatunk, előléptethetnek a munkahelyünkön, és elérhetjük bármelyik célunkat. Gondolkodjunk pozitívan. De helyesen tegyük azt. Hagyjuk az álságos ismételgetést, ha az nem a szívünk mélyéről jön. Jönni fog majd onnan is. Lesz olyan, amikor azt mondjuk magunknak, hogy jól érezzük magunkat, és az úgy is lesz. Csak helyesen kell alkalmaznunk a pozitív gondolkodást


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom