Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Gyakori tévhitek a pszichológiai tanácsadással kapcsolatban

2020.12.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Életünk során különböző életszerepekben, szituációkban kell helyt állni, és az egyén akkor érzi magát jól a bőrében, ha ezek egyensúlyban vannak. Ha bármelyik életterületen nehézségeket tapasztal, a balansz felborul, és ez testi és lelki nehézségekhez vezet. Ilyen esetekben a közvetlen környezet, a rokonok és a barátok támogatása gyakran kevésnek, vagy nem megfelelőnek bizonyul. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni és objektív, ugyanakkor személyre szabott segítséget kérni – a pszichológiai tanácsadás épp erre szolgál.


A jó pszichológusi munka a test-lélek-szellem összhangját építi. A tanácsadás/terápia a kliens életében az egyensúly megteremtésére, illetve a saját magával, belső énjével való kapcsolat kialakítására irányul. Önismeretről, önmaga hosszútávú és folyamatos változásáról, az egészséges énkép kialakításáról, személyiség fejlesztéséről szól.


Nézzük a leggyakoribb tévhiteket a pszichológiai tanácsadással kapcsoltban!


A pszichológusnak röntgenszeme van és belelát az emberbe


Ez az egyik olyan tévhit, amellyel a leggyakrabban, és legkorábban találkoznak a pszichológusok. Bár a szakember jól ismeri a psziché működését, ön- és emberismerete átlagon felüli, ettől függetlenül ugyanolyan ember, és ugyanolyan életet él, mint mindenki más. Egy, a munkájához érett hozzáállást tanúsító pszichológus nem diagnosztizálja és nem kezelgeti ismerőseit, a magánéletében nem a lélekgyógyász szerepét játssza.


A pszichológus tanácsokat ad, amiket megfogadva a páciens élete rendbe jön.


A pszichológus feladata nem az, hogy megmondja kliensének, hogy mit csináljon, hanem hogy rávezesse a megoldásra. A személynek magának kell felismernie, hogy egy-egy nehéz élethelyzetből mi lehet a kiút. Csak így érhető el, hogy a páciens a későbbiekben is megfelelő módon tudja irányítani saját életét.


Elég eljárni a foglalkozásokra és attól meggyógyul az ember


Nagyon fontos tudni, hogy mindig a segítséget kérő személy teheti a legtöbbet saját állapotának javítása érdekében, a szakember csak támogatja, utat mutat neki. Ebből következik, hogy a pszichológus csak azokon a páciensein tud segíteni, akik maguk is igazán akarják a változást, és hajlandóak felelősséget vállalni önmagukért, az életükért.


A pszichológus „kikezeli” pácienséből a rossz hajlamokat


A különböző hajlamok, rossz beidegződések és lelki gubancok nem véletlenül vannak az emberben, azok valahogyan kialakultak. Kivenni, kikezelni ezeket nem lehet egy emberből, mint egy rosszul működő csavart. Feloldani őket magában csak a beteg tudja a szakember segítségével. Az, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a helyes és mi a helytelen, gyakran csak hozzáállásunk határozza meg, így az önelfogadással sok- sok korábban zavarónak tartott hajlamunkat és beidegződésünket harmonikusan élhetjük meg.


Pszichológusra csak a beteg embereknek van szükségük


Ez a „csak a bolondok járnak pszichológushoz” mára szerencsére részben meghaladottnak tekinthető. Ennek ellenére még mindig igen gyakoriak ezzel kapcsolatban a félreértések. Szakember segítségére bárkinek szüksége lehet élete valamely szakaszában, amikor elakad, megtorpan, nem látja egy adott helyzetből a kiutat. Ez minden egészséges emberrel előfordul időnként.


A pszichológus befolyásolja kliensét, így az kiszolgáltatott neki


Elsősorban a hipnózishoz kötődik a tévhit, de felmerülhet különböző relaxációs, vagy imaginációs technikák esetében is. Az igazság azonban az, hogy a kliens a legmélyebb hipnózisban is megőriz a tudatos mérlegelés képességéből annyit, hogy nem vehető rá olyan dolgokra, amelyeket nem akar.


Ha néhány alkalom alatt nem oldódik meg a probléma, akkor nem megfelelő a pszichológus szaktudása


Mint ahogy korábban írtuk, a változás elsősorban a páciensen múlik, csak másodsorban a szakemberen. Ráadásul, a legtöbb probléma, amivel a pszichológust felkeresik, hosszú évek során alakult ki, tehát nem várható el, hogy egy-két hét alatt megoldódjon. Egy pszichológiai tanácsadás, kezelés mindig hónapokon át tart, de vannak évekig tartó terápiák is. Kisebb-nagyobb pozitív változást azonban már 3-4 foglalkozás után is érezhet a beteg.


Meghallgatni a problémákat és tanácsot adni a barátok is tudnak, nem kell ehhez pszichológus


A szakember-kliens kapcsolatnak speciális dinamikája van, amely megkülönbözteti más jellegű kapcsolatoktól. A lelki segítő szakértői szemmel és a kívülálló elfogulatlanságával tud ránézni a problémákra, így teljesen másféle támaszt nyújt, mint egy barát. Ráadásul, a pszichológus nem része oly módon az életünknek, és titoktartási kötelezettsége értelmében olyan dolgokat is megbeszélhetünk vele, amelyeket személyes ismerőseinkkel nem szeretnénk. Bár még mindig igen sok tévhit tartja magát a köztudatban, az utóbbi időben határozottan javult annak a megítélése, ha valaki szakember segítségét kéri.


Lassan eljutunk odáig, hogy már nem ciki, ha valaki felkeres egy pszichológust.


Pszichológiai tanácsadásra egyre növekvő igény van világszerte, hiszen ahogy az életünk egyre stresszesebbé válik, úgy lesz egyre személytelenebb is, és nagyon sok ember szenved attól, hogy a problémáit nem tudja megbeszélni másokkal.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom