Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogadás Elutasítás

GYES után: karriertervezés és újrakezdés

2020.08.07.

Ha gyermekünk elérte azt a kort, hogy közösségbe menjen, akkor a szülőnek is vissza kell térnie egy másik életbe. Ennek az átmenetnek bizony akadnak nehézségei. Karriertervezés és újrakezdés, GYES után.


A munka világába való visszatérés, a karrier újrakezdése szempontjából fontos, hogy a visszatérési terv már akár várandóság alatt megfogalmazódjon bennünk. Gyakori tapasztalat, hogy a gyerekvállalás természetszerűleg felülír mindent, és magával ragadja az elképzeléseinket, gondolatainkat. Azonban, bár hosszú időnek tűnhet a szülési szabadság, ha nem foglalkozunk időben a munka világába történő visszatérés módjával, akkor jelentős hátrányba kerülhetünk, és komoly nehézségeink támadhatnak. Mi lesz a GYES után?


A tradicionális családkép, a korábbi propagandával együtt olyan társadalmi nyomást helyezett az anyákra, amelyek nagyban befolyásolták döntéseiket. Ki volt mondva: a gyereknek 3 éves koráig az anya mellett a helye, mert azelőtt a közösség negatív hatással van a fejlődésre. Ezt az általános vélekedést azonban megcáfolták a pszichológiai kutatások. Egy éves kor alatt valóban fontos az, hogy a gyerek lehetőség szerint egy állandó személlyel legyen (ez lehet akár a nagymama, vagy az apa is), de egy éves kor felett a közösségbe való szoktatás nem jár semmilyen hátránnyal a vizsgálatok szerint. A magyar anyák többsége átlagosan 3 évet (2 gyerekkel 5 évet) tölt otthon.


Na, de mi lesz a GYES után? Érdemes onnan közelíteni, hogy a GYES időszaka egyben arra is lehetőséget teremt, hogy akár új foglalkozást keressünk, újratervezzük karrierünket. Ha van mód rá, akár új végzettséget is szerezhetünk. A már meglévő végzettséghez is kapcsolódhat az irány, a lényeg az, hogy fejlődést, specializálódást jelentsen, szervesen, konkrétan illeszkedjen az új terveinkbe.


A visszatérés nehézségeit fontos tudatosítani, mert így mérsékelhetjük annak hatásait. A szülési szabadság alatt természetes valamiféle elszigetelődés, illetve kialakulhat a szakmai önbizalomhiány, mivel kimaradsz az esetleges munkahelyi, szakmabeli változásokból, leépül az információs és a kapcsolati tőke. A visszatéréskor olyan nehézségekkel kell szembenézni, mint a család és munka közötti zsonglőrködés, újfajta időbeosztás, új kollégák, új helyzetek, stressz, kétely, változás, munkahely részéről rugalmatlanság, ritkán elfogadó környezet. A kezdeti időszakban ott vannak a gyermek közösségbe szoktatásának problémái, a gyakori betegségek és az ezzel járó táppénz.


Bármennyire is érdektelennek tűnik a gyerekvállaláskor, kulcsfontosságú lehet a munkáltatóval, kollégákkal való minimális kapcsolattartás a GYES alatt is. A visszatérési terv megfogalmazása és egyeztetése a munkáltatóval, semmiképpen se zárjunk le minden kaput, ami a munka világával köt össze minket. Lehetőség szerint ápoljuk kapcsolatainkat.


A GYES utáni újrakezdés senkinek sem egyszerű, főleg hosszabb szülési szabadságot követően. A gyerekvállalás más dimenzióba repíti a nőket, de ha minimális tudatosságot sem mutatsz a visszatéréssel kapcsolatosan, akkor túl nagy szakadékot képzel, s ezáltal extra pszichés nyomás, terhelés alá kerülsz, így megnő a kudarc lehetősége.

További blog bejegyzések
vezetok hatasa

Vezetők hatása a kollégákra

2021.09.24.Ábránd lenne azt gondolni (bár szép ábránd), hogy egy cég legfőbb prioritása a dolgozók jólléte. A cégek legfőbb célja a profit. De hol vannak e...
Elolvasom
Csaladi mintak

Családi minták: boldogság, vagy boldogtalanság

2021.09.22.Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés: mit hoztunk magunkkal, mit kaptunk őseinktől és ez milyen hatással van a jelenlegi életünkre? A n...
Elolvasom
megfelelesi kenyszert

Hagyd magad mögött a megfelelési kényszert!

2021.09.20.A megfelelési kényszert nem könnyű legyőzni, pláne akkor, amikor minden összedőlni látszik. Amikor az élet bonyolult, nehézkes, igazságtalan, és...
Elolvasom