Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

GYES után: karriertervezés és újrakezdés

2020.08.07. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Ha gyermekünk elérte azt a kort, hogy közösségbe menjen, akkor a szülőnek is vissza kell térnie egy másik életbe. Ennek az átmenetnek bizony akadnak nehézségei. Karriertervezés és újrakezdés, GYES után.


A munka világába való visszatérés, a karrier újrakezdése szempontjából fontos, hogy a visszatérési terv már akár várandóság alatt megfogalmazódjon bennünk. Gyakori tapasztalat, hogy a gyerekvállalás természetszerűleg felülír mindent, és magával ragadja az elképzeléseinket, gondolatainkat. Azonban, bár hosszú időnek tűnhet a szülési szabadság, ha nem foglalkozunk időben a munka világába történő visszatérés módjával, akkor jelentős hátrányba kerülhetünk, és komoly nehézségeink támadhatnak. Mi lesz a GYES után?


A tradicionális családkép, a korábbi propagandával együtt olyan társadalmi nyomást helyezett az anyákra, amelyek nagyban befolyásolták döntéseiket. Ki volt mondva: a gyereknek 3 éves koráig az anya mellett a helye, mert azelőtt a közösség negatív hatással van a fejlődésre. Ezt az általános vélekedést azonban megcáfolták a pszichológiai kutatások. Egy éves kor alatt valóban fontos az, hogy a gyerek lehetőség szerint egy állandó személlyel legyen (ez lehet akár a nagymama, vagy az apa is), de egy éves kor felett a közösségbe való szoktatás nem jár semmilyen hátránnyal a vizsgálatok szerint. A magyar anyák többsége átlagosan 3 évet (2 gyerekkel 5 évet) tölt otthon.


Na, de mi lesz a GYES után? Érdemes onnan közelíteni, hogy a GYES időszaka egyben arra is lehetőséget teremt, hogy akár új foglalkozást keressünk, újratervezzük karrierünket. Ha van mód rá, akár új végzettséget is szerezhetünk. A már meglévő végzettséghez is kapcsolódhat az irány, a lényeg az, hogy fejlődést, specializálódást jelentsen, szervesen, konkrétan illeszkedjen az új terveinkbe.


A visszatérés nehézségeit fontos tudatosítani, mert így mérsékelhetjük annak hatásait. A szülési szabadság alatt természetes valamiféle elszigetelődés, illetve kialakulhat a szakmai önbizalomhiány, mivel kimaradsz az esetleges munkahelyi, szakmabeli változásokból, leépül az információs és a kapcsolati tőke. A visszatéréskor olyan nehézségekkel kell szembenézni, mint a család és munka közötti zsonglőrködés, újfajta időbeosztás, új kollégák, új helyzetek, stressz, kétely, változás, munkahely részéről rugalmatlanság, ritkán elfogadó környezet. A kezdeti időszakban ott vannak a gyermek közösségbe szoktatásának problémái, a gyakori betegségek és az ezzel járó táppénz.


Bármennyire is érdektelennek tűnik a gyerekvállaláskor, kulcsfontosságú lehet a munkáltatóval, kollégákkal való minimális kapcsolattartás a GYES alatt is. A visszatérési terv megfogalmazása és egyeztetése a munkáltatóval, semmiképpen se zárjunk le minden kaput, ami a munka világával köt össze minket. Lehetőség szerint ápoljuk kapcsolatainkat.


A GYES utáni újrakezdés senkinek sem egyszerű, főleg hosszabb szülési szabadságot követően. A gyerekvállalás más dimenzióba repíti a nőket, de ha minimális tudatosságot sem mutatsz a visszatéréssel kapcsolatosan, akkor túl nagy szakadékot képzel, s ezáltal extra pszichés nyomás, terhelés alá kerülsz, így megnő a kudarc lehetősége.

További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom