Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hasznos tudnivalók a szezonális letargiáról

2021.08.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A szezonális affektív rendellenesség, avagy ismertebb nevén szezonális letargia egyfajta depresszió, amely az évszakok változásával függ össze. Évente körülbelül ugyanabban az időben kezdődik és ér véget. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ilyen betegségben szenvedő ember, a tüneteid ősszel kezdődnek, majd a téli hónapokban is folytatódva kiaknázzák energiamezőid teljes tartalékait, végül a kedvetlenség hálójába taszítanak. Ritkábban tavasszal vagy nyár elején okoz problémát, ezt a verziót nyári depressziónak nevezik. Most a szezonális letargiáról beszélünk egy kicsit, tarts velünk!


Mit kell tudni a szezonális letargiáról?


A legtöbb esetben a szezonális affektív rendellenesség tünetei késő ősszel vagy kora télen jelentkeznek, majd a tavaszi és nyári naposabb időszakra egyszerűen elmúlnak. Ritkábban, az ellenkező pórusú egyének esetében a tünetek tavasszal vagy nyáron kezdődnek. A kórisme mindkét variánsnál enyhébb formában indul, és fokozatosan súlyosbodik az aktuális évszak előrehaladtával. Az általános szimptómák a következők:


  • Depressziós érzés a nap nagy részében, szinte állandósult formában.
  • Motiváció és orientáció elvesztése.
  • Alacsony energiaszint.
  • Alvásproblémák.
  • Az étvágy és ebből következően a súly változása.
  • Koncentrációs problémák.
  • Letargikus attitűd.
  • Indokolatlan szorongás.
  • Reménytelenség, értéktelenség érzése.


Okok


A szezonális letargiáról diskurálva konkrét eredettel az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem áll módunkban beszámolni, de néhány valószínűsíthető tényezőt említhetünk, amelyek szóba jöhetnek az érintettség kapcsán:


  • A szervezet biológiai órájának, cirkadián ritmusának, vagyis élettani napszaki ütemének zavara. A csökkent napfényszintet gyakran hozzák összefüggésbe az ősszel és télen rajtoló téli szezonális letargiával, ennek értelmében a fényviszonyok drasztikus visszaesése megzavarhatja a test belső óráját, ami depressziós érzés kialakulásához vezethet.


  • Szerotoninszint csökkenése. A szerotonin, a hangulatot befolyásoló agyi vegyi anyag. A témával kapcsolatos tudásunk még hiányos, de úgy hisszük, hogy fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotoninszint minden bizonnyal közreműködik a depresszió, a migrén, a fülzúgás, a fibromyalgia, azaz a krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom, a bipoláris zavar, az OCD, valamint az idegi zavarok kialakulásában. A csökkent napfény pedig hozzájárul a szerotoninszint apadásához.


  • Az évszakváltozás megzavarhatja a szervezet melatoninszintjének egyensúlyát, amely abszolút mértékben illetékes az alvási és a hangulati komplikációk keletkezésében.
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom