Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hasznos tudnivalók a szezonális letargiáról

2021.08.10. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A szezonális affektív rendellenesség, avagy ismertebb nevén szezonális letargia egyfajta depresszió, amely az évszakok változásával függ össze. Évente körülbelül ugyanabban az időben kezdődik és ér véget. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ilyen betegségben szenvedő ember, a tüneteid ősszel kezdődnek, majd a téli hónapokban is folytatódva kiaknázzák energiamezőid teljes tartalékait, végül a kedvetlenség hálójába taszítanak. Ritkábban tavasszal vagy nyár elején okoz problémát, ezt a verziót nyári depressziónak nevezik. Most a szezonális letargiáról beszélünk egy kicsit, tarts velünk!


Mit kell tudni a szezonális letargiáról?


A legtöbb esetben a szezonális affektív rendellenesség tünetei késő ősszel vagy kora télen jelentkeznek, majd a tavaszi és nyári naposabb időszakra egyszerűen elmúlnak. Ritkábban, az ellenkező pórusú egyének esetében a tünetek tavasszal vagy nyáron kezdődnek. A kórisme mindkét variánsnál enyhébb formában indul, és fokozatosan súlyosbodik az aktuális évszak előrehaladtával. Az általános szimptómák a következők:


  • Depressziós érzés a nap nagy részében, szinte állandósult formában.
  • Motiváció és orientáció elvesztése.
  • Alacsony energiaszint.
  • Alvásproblémák.
  • Az étvágy és ebből következően a súly változása.
  • Koncentrációs problémák.
  • Letargikus attitűd.
  • Indokolatlan szorongás.
  • Reménytelenség, értéktelenség érzése.


Okok


A szezonális letargiáról diskurálva konkrét eredettel az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem áll módunkban beszámolni, de néhány valószínűsíthető tényezőt említhetünk, amelyek szóba jöhetnek az érintettség kapcsán:


  • A szervezet biológiai órájának, cirkadián ritmusának, vagyis élettani napszaki ütemének zavara. A csökkent napfényszintet gyakran hozzák összefüggésbe az ősszel és télen rajtoló téli szezonális letargiával, ennek értelmében a fényviszonyok drasztikus visszaesése megzavarhatja a test belső óráját, ami depressziós érzés kialakulásához vezethet.


  • Szerotoninszint csökkenése. A szerotonin, a hangulatot befolyásoló agyi vegyi anyag. A témával kapcsolatos tudásunk még hiányos, de úgy hisszük, hogy fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotoninszint minden bizonnyal közreműködik a depresszió, a migrén, a fülzúgás, a fibromyalgia, azaz a krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom, a bipoláris zavar, az OCD, valamint az idegi zavarok kialakulásában. A csökkent napfény pedig hozzájárul a szerotoninszint apadásához.


  • Az évszakváltozás megzavarhatja a szervezet melatoninszintjének egyensúlyát, amely abszolút mértékben illetékes az alvási és a hangulati komplikációk keletkezésében.
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom