Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hatalmas kis bosszúságok

2022.06.16. | Szerző: Bálint Piroska

A mindennapi életünkben jelenlévő kisebb-nagyobb bosszúságaink hosszú távon – ha nem figyelünk oda – átalakulhatnak tartós stresszé, és krónikusan elégedetlenné, morgóssá „varázsolják” az embert. Általános életmódbeli és életviteli jelenség mai társadalmunkban, mindannyian tudunk nap, mint nap felsorolni ilyen-olyan „apróságokat”, amik kiborítanak és frusztrálnak. Mi áll ennek a hátterében és hogyan lehetne akár megelőzni azt, hogy megkeserítsék a hétköznapjainkat?


A bosszúság akkor jelentkezik, ha egy váratlan helyzetben eltérés mutatkozik az elvárásaink és a valóság között. Ez a kombináció frusztrációt kelt. 


Ez történik például abban a gyerekben, akitől megtagadnak egy újabb édességet. Az ő logikája szerint, ha már volt ilyen, akkor arra számít, hogy nem lesz probléma. Az elutasítás, amellyel szembesül, könnyeket és morgást vált ki. Ez az eltérés a gyermek elvárásai és a valóság között frusztrációérzést kelt benne, a bosszúság egyik fő elemét, amely szomorúság és harag keverékéből fakad. Ettől a robbanásveszélyes koktéltól bosszúság támad, amikor aztán azt elkezdi „etetni”, kérődzni a problémát okozó helyzeten, vagy hétköznapibb megfogalmazásban hisztizni.


Ez természetesen nem csak a gyerekekre vonatkozik, hanem ugyanúgy felnőttekre is, a mi mindennapjainknak is része. Egyesek erőteljesen, heves érzelmekkel reagálnak, dühvel, sírással, míg mások - az érzelmek túlzott kifejezésével szemben - elkerülő stratégiákat alkalmaznak, mint például (néha túlzott) alkohol-, dohány- vagy akár ételfogyasztással.


Ha nehezen kezeljük a bosszúságot, reakcióink olyan érzelmek megjelenését öltik, mint a harag vagy a szomorúság, de valójában azt tudattalan félelem vezérli. A félelem arra készteti az érzelmeket, hogy diszfunkcionális és nem megfelelő módon fejezzék ki magukat.


A félelmek gyakran arra irányulnak, ami minket foglalkoztat, vagy ami a jövőnket érinti, ami felett nincs hatalmunk. Például, aki előléptetést szeretne kapni a munkájában, ideges, ha ez nem történik meg. Először azért érez dühöt, mert nem érzi, hogy a valós értékét elismerik, de végül félelmet is érez, mert azon töpreng, hogy képes lesz-e valaha megszerezni ezt az előléptetést.


Hogyan kezeljük jobban a bosszúságokat?


1. Kerüljük el a várakozás csapdáját: Agyunk kiválóan képes előre látni az eseményeket, elképzelni a forgatókönyveket, néha nagyon kellemeseket. Például amikor lefoglaljuk a nyaralást, azonnal elképzeljük, hogy mit szeretnénk csinálni, mit szeretnénk látni, stb. Ennek a várakozási mechanizmusnak a tudatosítása és a gondolatok napi megfigyelésének megtanulása segít abban, hogy relativizáljuk a dolgokat a valósággal szemben (a prospektus fotóin a paradicsomi tengerpart valójában egy zajos autópálya mentén található…)


2. Legyünk tudatában az elvárásnak: Ez abból áll, hogy egy lépést vissza kell lépni az önmagunkkal szemben támasztott követelményekhez képest, amelyeket néha a valóság akadályoz. Ez az eltérés nagy bosszúság forrása lehet. Ilyenkor hasznos érzelmileg elszakadni a helyzettől azáltal, hogy megkérdezzük magunktól: „Mit akartam? ". Számba vesszük az elvárásainkat, és megértjük miért bosszant minket a helyzet, amit nem szerettünk volna. Csak egy egyszerű példa: „Autóval megyek dolgozni, 9-re beérkezem – ideális esetben. A forgalmi dugók akadályozzák az utazás zavartalan lebonyolítását, és azon kapom magam, hogy 15 percet kések. Eluralkodik rajtam a bosszúság: ingerültnek érzem magam, szorongok a gondolattól, hogy későn érkezek..." Az volt az elvárás, hogy időben érkezzek, de ez nem így van, tehát eltérés van a valóságtól.


3. Ismételjük magunkban: „Egyáltalán nem erre számítottam”… ezt a gyakorlatot akkor kell meggyőződéssel ismételgetni, amikor nincsenek bosszús pillanatok, hogy hatékony legyen azokban a helyzetekben, amikor szükség van rá.


Ismételjük meg: „Nem, erre egyáltalán nem számítottam” mondatot háromszor öt percig, figyelve a hangsúlyra és a jelentésére, három egymást követő napon. Az agyunk regisztrálja ezt a mondatot, hogy jobban elhiggye azokban a helyzetekben, amikor bosszúsággal néz szembe. Pl.: ha órákig főzök a barátaimnak, és nem szeretik az ételeimet, ideges, bosszús leszek. Amikor elemzem a helyzetet, azt látom, hogy arra számítottam, hogy minden jól fog sikerülni, mert időt és energiát fektettem ebbe a vacsorába. Meglepett a reakciójuk, és erre nem számítottam, szóval szakadék van az elvárásaim és a valóság között, és ezt elfogadom.


Ezek a kis odafigyelések, gyakorlatok lehetővé teszi számunkra, hogy ne tápláljuk elménket negatív gondolatokkal, és helyrehozzuk azt, ami az adott pillanatban történt, anélkül, hogy következtetéseket vonnánk le a jövőre nézve. Elfogadhatunk egy helyzetet, ha azt mondjuk magunknak, hogy útközben ezek a „balesetek” csak az életmód normális jelenségei. Ily módon a bosszúságok veszítenek értékükből és átütő erejükből.


Szerző: Bálint Piroska
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom