Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hatékony célkitűzés a SMART-módszerrel

2021.07.12. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A hatékony célkitűzés egy bevett életvezetési módszer, aminek több mint három évtizedes múltja van. Azoknak az embereknek találták ki, akik úgy érzik, rengeteg tervük van, de semmit sem tudnak ezekből megvalósítani. A SMART-módszer nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Mutatjuk, hogy miért!


Te sem tudod beosztani az idődet?


Kitartóan, akadályt nem ismerve dolgozol a céljaid érdekében, de úgy érzed, mégsem haladsz előre? Évek óta tervezel valamit, de úgy látod, egész egyszerűen nem sikerül? Erre lehet megoldás a SMART-módszer, aminek lényeg a hatékony célkitűzésben rejlik. A titka, hogy egyszerű és hatékony. 


Van, aki állandóan munkahelyet vált, aki egyik párkapcsolatból a másikba menekül. Sokan minden percüket beosztják előre, de mégis úgy tűnik, mintha soha nem érnének a napjuk végére, mintha állandóan maguk előtt görgetnék a teendőiket. Pedig valószínűleg egy apró változtatás elég lenne ahhoz, hogy elmúljon ez az érzés, és ne azt érezzék, hogy az élet egy állandó küzdelem, és hogy ne azt érezzék, nem tudják utolérni magukat. 


Hatékony SMART-célok, avagy hatékony célkitűzés


Ismerős ez a helyzet? Próbáltál már megoldást találni rá? Mégsem működött elég jól? Ha így érzed, akkor nincs ok, amiért ne próbáld ki a SMART-módszert. Röviden azt jelenti, hogy az idődet és az erődet hatékonyan oszd be. A módszer 30 éves múltra tekint vissza, egy amerikai pszichológus, Robert Rubin vezette be. A SMART egy mozaikszó, vegyük sorra, mit is jelent pontosan. 


S: Az angol specific szó specifikust jelent, tehát azt, hogy pontosan körül kell írni és meghatározni. Ha ez kimarad, nem fogod tudni, miért is indultál el az úton. 

M: A measurable mérhetőt jelent, de többletjelentést is hordoz: motiváló vagy meaningful, azaz értelmes. 

A: Nagyon fontos, hogy a célodat meg is tudd valósítani, el tudd érni. Ez az achievable szó fejezi ki angolul. 

R: Fontos, hogy a célod relevant, azaz releváns legyen, passzoljon az adott élethelyzetedhez. 

T: Természetesen nem másodlagos, hogy a céljaid mikor valósulhatnak meg, milyen az időzítése, mikorra szeretnél elkészülni vele. Angolul time-bound ez a kifejezés, ami tehát az időben behatárolható minőséget jelenti. 


A hatékony célkitűzés kiegészült néhány betűvel az angol nyelvben. Sokan SMARTER-ként használják azt a módszert, azaz kiegészült egy E és még egy R betűvel. Az „e” az evaluated, magyarul az értékelt kifejezést jelenti. Az „r” pedig a revised szót rövidíti, ami azt jelenti, hogy időnként felül kell vizsgálni a saját céljaidat.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom