Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan hatnak a videójátékok a gyerekekre?

2021.01.27. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A videójáték egy olyan digitális szabad cselekvést lehetővé tevő konzol, ami a felhasználó folyamatos interaktív jelzéseire reagálva valós idejű, vizuális visszacsatolást realizál a megjelenítő eszközön, miközben érzékszerveinkre is hat. Az 1980-as évektől kezdődően óriási népszerűségnek örvend, valóságos kultusz övezi, így nem csoda, hogy közkedvelt kutatási topik. Nézzünk utána, vajon hogyan is hatnak a videójátékok a gyerekekre.


Gondoljuk át, miként gyakorolnak negatív impulzusokat a videójátékok a gyerekekre


Nyilvánvaló, hogy a filmekhez hasonlóan a videójátékok is emocionális azonosulást eredményeznek, de amíg egy filmnek csupán passzív résztvevői vagyunk, addig a játéknál – mivel mi koordináljuk a főhőst, mi irányítjuk a cselekményt – szinte teljes a beleérzés, így az okozott függőség is jóval nagyobb lehet. Az addikció melletti másik borúlátó vetület a játékok kapcsán, hogy agresszív, durva viselkedésmintákat és erőszakos reakciókat rögzíthetnek a lurkókban, amelyek egyértelműen nem kívánatosak a szociális kommunikációban. Az alábbi pesszimista aspektus pedig már inkább a felhasználói módhoz köthető: kísérletekkel igazolták, hogy hosszú távon és túlzott mértékben összpontosítás szempontjából is károsan hathatnak a videójátékok a gyerekekre.


Mik lehetnek a videójátékok pozitív hatásai a nebulók fejlődésére?


Magától értetődő, hogy szülőként elsősorban a potenciális rizikófaktorokra fókuszálunk, viszont neves kutatások szakemberei bizonyították, hogy a videójátékok a gyerekekre pozitív impressziókkal is bírhatnak. Fontos megemlíteni, hogy a kedvező folyomány kizárólag egészséges mennyiségű felhasználás mellett érvényesülhet, illetve a lehetséges durva tartalmak miatt a korhatárt is ajánlatos figyelemmel kísérni. Magától értetődő, hogy a játék tematikája meghatározza a fejlesztési orientációt, de átfogóan állítható a videójátékokról, hogy gyorsabb, mégis pontos döntéshozatalra késztetnek, erősítik a problémamegoldó kvalitást, edzik a kreativitást és az empátiát, fejlesztik a logikai készséget, a memóriát, a kéz-szem koordinációt, így az ügyességet, könnyíthetik a szocializációt, mindemellett javítják a reflexeket, nem utolsó sorban pedig szórakoztatnak. Az edukációban betöltött szerep vonatkozásában fontos megemlíteni a nyelvgyakorlási opciót, illetve tananyagba integrálva jelentősen növelhetik a gyerkőcök kíváncsiságát és érdeklődési szintjét is. A sportjátékok segíthetik a fizikai aktivitást, ösztönzően hathatnak egy sportág kipróbálására is, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy izgalmas, közös játékkal jelentősen javíthatjuk a gyermek-szülő viszonyt, míg az együttes élmény kimagasló örömfaktorként is szolgálhat.

További blog bejegyzések
megfeleles

A másoknak való folyamatos megfelelés hatásai

2023.03.23.Nyilván minden kultúrában megvannak az alapvető viselkedési formák, melyeket kötelesek vagyunk betartani. Az is teljesen egészséges, hogy egy pá...
Elolvasom
flow-elmeny

Mi a flow-élmény, és hogyan hat ránk?

2023.03.16.A tárgyalt jelenség nem más, mint a Flow, azaz áramlat-élmény. A cikkben bemutatok néhány általános jellemzőt, illetve bepillantást nyerhetsz ab...
Elolvasom
energiavampirok

Így ismerheted fel az energiavámpírokat

2023.03.10.Kik azok az energiavámpírok? A fogalom széles körben ismert, olyan személyeket szoktunk ezzel a megnevezéssel illetni, akikkel való kapcsolat, b...
Elolvasom