Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan hatnak a videójátékok a gyerekekre?

2021.01.27. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A videójáték egy olyan digitális szabad cselekvést lehetővé tevő konzol, ami a felhasználó folyamatos interaktív jelzéseire reagálva valós idejű, vizuális visszacsatolást realizál a megjelenítő eszközön, miközben érzékszerveinkre is hat. Az 1980-as évektől kezdődően óriási népszerűségnek örvend, valóságos kultusz övezi, így nem csoda, hogy közkedvelt kutatási topik. Nézzünk utána, vajon hogyan is hatnak a videójátékok a gyerekekre.


Gondoljuk át, miként gyakorolnak negatív impulzusokat a videójátékok a gyerekekre


Nyilvánvaló, hogy a filmekhez hasonlóan a videójátékok is emocionális azonosulást eredményeznek, de amíg egy filmnek csupán passzív résztvevői vagyunk, addig a játéknál – mivel mi koordináljuk a főhőst, mi irányítjuk a cselekményt – szinte teljes a beleérzés, így az okozott függőség is jóval nagyobb lehet. Az addikció melletti másik borúlátó vetület a játékok kapcsán, hogy agresszív, durva viselkedésmintákat és erőszakos reakciókat rögzíthetnek a lurkókban, amelyek egyértelműen nem kívánatosak a szociális kommunikációban. Az alábbi pesszimista aspektus pedig már inkább a felhasználói módhoz köthető: kísérletekkel igazolták, hogy hosszú távon és túlzott mértékben összpontosítás szempontjából is károsan hathatnak a videójátékok a gyerekekre.


Mik lehetnek a videójátékok pozitív hatásai a nebulók fejlődésére?


Magától értetődő, hogy szülőként elsősorban a potenciális rizikófaktorokra fókuszálunk, viszont neves kutatások szakemberei bizonyították, hogy a videójátékok a gyerekekre pozitív impressziókkal is bírhatnak. Fontos megemlíteni, hogy a kedvező folyomány kizárólag egészséges mennyiségű felhasználás mellett érvényesülhet, illetve a lehetséges durva tartalmak miatt a korhatárt is ajánlatos figyelemmel kísérni. Magától értetődő, hogy a játék tematikája meghatározza a fejlesztési orientációt, de átfogóan állítható a videójátékokról, hogy gyorsabb, mégis pontos döntéshozatalra késztetnek, erősítik a problémamegoldó kvalitást, edzik a kreativitást és az empátiát, fejlesztik a logikai készséget, a memóriát, a kéz-szem koordinációt, így az ügyességet, könnyíthetik a szocializációt, mindemellett javítják a reflexeket, nem utolsó sorban pedig szórakoztatnak. Az edukációban betöltött szerep vonatkozásában fontos megemlíteni a nyelvgyakorlási opciót, illetve tananyagba integrálva jelentősen növelhetik a gyerkőcök kíváncsiságát és érdeklődési szintjét is. A sportjátékok segíthetik a fizikai aktivitást, ösztönzően hathatnak egy sportág kipróbálására is, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy izgalmas, közös játékkal jelentősen javíthatjuk a gyermek-szülő viszonyt, míg az együttes élmény kimagasló örömfaktorként is szolgálhat.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom