Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan ismerhetők fel a pszichopaták?

2022.08.16. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Találkozunk egy elbűvölő emberrel. Aztán becsapnak és manipulálnak bennünket. A kezdeti örömünket a kétség váltja fel. Jogosan. Megmutatjuk, hogyan ismerhetők fel a pszichopaták.


Manipuláció és megtévesztés felső fokon


A pszichopaták csalnak és hazudnak, méghozzá lelkiismeret furdalás nélkül. Manipulálnak, az igazságot pedig sajátosan értelmezik. Az igazság az, amit ők gondolnak. Semmiféle társadalmi normát nem ismernek el, csak azt, ami előnyös a számukra. Ez a fajta személyiségzavarnak tűnő viselkedés abból adódik, hogy képtelenek kapcsolatokat fenntartani. Nem tudnak kötődni, az önértékelésük pedig téves. Az alapgondolatuk az, hogy nekik kell a legjobbnak lenniük. És azért, hogy ezt elérjék, vagy legalábbis ezt gondolják magukról, mindenre képesek. Bármit hajlandóak megtenni ezért. Semmi és senki nem számít. Csábítás és hazugság. Erre számíthatunk, ha egy pszichopatával találkozunk. 


Valami nem fog stimmelni


Azt fogjuk érezni, hogy mesterkélt az egész. Nem őszinte. És nem is az. A pszichopata nem akar barátokat szerezni, nem akar kapcsolatot senkivel. Csak le akar igázni, és ehhez minden eszközt fel fog használni. A pszichopaták gátlástalanul hazudnak. Ezt szó szerint érthetjük, ugyanis nincs bennük semmiféle gátlás. A másik ember nem érdekli őket. Eszközök vagyunk csupán számukra a zavaros játszmáikban. 


Mégsem könnyű felismerni őket. Kedvesek tudnak lenni, ha az érdekük azt kívánja. Csevegnek a Forma-1-ről, megkérdezik, hogy vagyunk. De nem fogja érdekelni őket. A pszichopatákat csak önmaguk érdekli. Semmi más. A közömbösségük azonban elárulja őket. Az önzésük előbb-utóbb mindig felszínre tör. És akkor egy pillanatra megláthatjuk az igazi arcukat.


Bungee jumping még reggeli előtt


A pszichopaták érzelmi sekélyessége megnyilvánulhat veszélykeresésben is. A pszichopaták nem bírják az unalmat, újabb és újabb ingereket keresnek. Kell nekik az izgalom. Az újdonság. Gyakran kockáztatnak, és most nem kell feltétlenül valamilyen extrém sportra gondolni. Akár az üzleti életben is vállalnak extra kockázatot, és ezzel nem ritkán kivívják mások valódi elismerését. A kockázatvállalásuk azonban túlzó, nincs tekintettel a várható negatív következményekre. 


Hazudni könnyű, érezni nehéz – ilyenek a pszichopaták


Mivel a pszichopaták megtévesztően viselkednek, nem könnyű felismerni őket. A modoruk sima, és ügyesen hazudnak. Érezni viszont nem tudnak. Képtelenek a mély, tiszta szeretetre. Ehhez ugyanis kellene egyfajta önzetlenség, és mi sem áll távolabb a pszichopatáktól, mint ez. Ők csak önmagukra gondolnak, önmagukkal vannak elfoglalva. Ettől függetlenül szimpatikusnak találhatjuk őket, és egy ideig érzékeny embernek is tűnhetnek. A pszichopaták egyébként leggyakrabban férfiak. A nők sokszor jellemzik őket bájos emberként. Pedig nem azok. Nagyon nem. A társaságába kerülő embereket eszköznek tekintik, és használják őket. Eszükbe sem jut barátságot kötni, és erre nem is képes. 


A felfuvalkodott hólyag


Ez a kifejezés tökéletesen jellemzi a pszichopatákat. Felfújt hólyagok. A dicséretet örömmel elfogadják, olyan nekik egy dicsérő szó, mint fuldoklónak a levegő. Szükségük van rá. A dicséret megerősíti a torz önképüket, jól érzik magukat tőle, imádják, ha megdicsérik őket. Ez nem csak szimpla nagyképűség. Fontos számukra, hogy a többi embert leértékeljék. Számukra mindenki versenytárs. Folyamatosan rivalizálnak. Nincs pihenő számukra, háborúban állnak a világgal. Győzni akarnak, uralkodni a másikon. és ehhez minden eszközt bevetnek. Nem számít mi az ára a győzelemnek. Attól sem riadnak vissza, hogy erőszakot alkalmazzanak. Mindent megtesznek a győzelemért. Mindent. 


Jobb messziről elkerülni a pszichopatákat


A fentiek után nem lehet meglepő, hogy úgy gondoljuk, jobb messziről elkerülni a pszichopatákat. A rombolásban ugyanis bármeddig elmennek, a sorozatgyilkosok között például számtalan pszichopatát találunk. De az élet minden területén feltűnnek. Lehetnek politikusok, csúcsvezetők vagy színészek is. Bárhol találkozhatunk pszichopatával, és ha felismerjük a fenti jellemvonásokat, jobb, ha egyet hátralépünk. Ne hagyjuk, hogy átgázoljanak rajtunk. 


Bár nehéz beazonosítani őket, ha felmerül bennünk a gyanú, hogy pszichopatával van dolgunk, legyünk óvatosak. Rátelepedhetnek az életünkre, kihasználhatnak, becsaphatnak, megkárosíthatnak bennünket. Keressük inkább mélyen érző, empatikus emberek társaságát. Olyanokét, akiknek az érdeklődése valódi, tudnak és akarnak is szeretni, és akivel kölcsönösen tisztelni lehet a másikat. Igaz emberekkel barátkozzunk, kerüljük a hamisakat. Ha megszólal a fejünkben a vészcsengő, hogy valami nincs rendben, hallgassunk a megérzésünkre, hogy elkerülhessük a pszichopatákat. Jó messziről. 

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom