Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan keletkeznek az álmok?

2021.07.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Talán nincs még egy olyan összetett és annyit kutatott területe az emberi tudatnak és tudatalattinak, mint az álmok. Számtalan megfejtés és ok-okozati összefüggés található ezzel kapcsolatosan az interneten, azonban még a legösszetettebb szakirodalom sem tud mindenre magyarázatot adni. 


Álmok – amit a fiziológiáról tudunk


NREM-1, NREM-2, NREM-3, NREM-4, REM. Nem egy titkos kódról van szó, csupán az alvás egyes fázisait jelölik ezekkel. Bár több, a mai napig nem megmagyarázható fizikai tény kapcsolódik az egyes fázisokhoz, azt már tudjuk, hogy az álmok, az álmodás folyamata a REM (rapid eye movement, magyarul gyors szemmozgás) fázisában történik. Mint a neve is mutatja, ezt a fázist gyors szemmozgás jelzi, ilyenkor a végtagok átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az agy vérellátása megkétszereződik, és olyan képet mutat, mint a tanulás, vagy épp a dolgok megszervezése során. Ilyenkor raktározódik el mindaz az információ, amit éber állapotban az agy begyűjtött, nem csoda tehát, ha az álmodás folyamata is ilyenkor történik. Egy zavartalan éjszaka során több alvási ciklus megy végbe, amiből értelemszerűen és ideális esetben több REM-ciklus is következik. Az első ilyen nagyságrendileg 10 percig tart, majd ahogy haladunk előre az alvás folyamatában, a REM-ciklus hossza is kitolódik, akár egy egész óra hosszáig is. Amennyiben a REM-fázis kimarad egy éjszaka alatt, reggel fáradtabbnak, kimerültnek érezzük magunkat. 


Ami az álmok mögött van


Márai Füveskönyve, Krúdy Álmoskönyve – látható, hogy még a legnagyobb írók is témaszerűen foglalkoztak az álommal és annak jelentésével is. Mivel az álmok során felborul az ébrenlét során megszokott logika, nehéz őket megjegyezni, illetve saját maguk értelmében feldolgozni is lehetetlen feladat. Nem árt azonban, ha aktívan foglalkozunk az álmokkal, hiszen gyakran a nap folyamán csak akkor emlékszünk rájuk vissza, ha az ébrenlét során megpillantunk egy olyan tárgyat, ami szerepelt bennük. Nem mást jelent ez, mint hogy bizonyos szintig tudunk belőlük következtetni személyiségünkre, vagy éppen arra, hogy aktuálisan milyen állapotban van a lelkivilágunk. Ilyen szempontból nem véletlen, hogy sokan a lélek tükrének is nevezik az álmokat, hiszen egy adott időpontban ezek képezik le leginkább elménk állapotát. Természetesen nem létezik tökéletes fordítás, szimbolikájukkal, torzításukkal nehéz is lenne mit kezdeni. Nem árt azonban odafigyelni rájuk, adott esetben többet árul el a tudatalattink, mint amennyit tudatosan hajlandóak vagyunk beismerni magunknak.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom