Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan működik a meseterápia?

2021.10.25. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mesét olvasni és hallgatni is igazán jó dolog. Szülőként, nagyszülőként olvashatunk esténként mesét a gyermekünknek vagy az unokáinknak. A klasszikus népmesétől a modern mesékig sokféle közül választhatunk. Talán kevésbé ismert, de komolyabb probléma esetén a mese terápiás célra is jó lehet. 


Mi az a meseterápia?


A szakértők szerint minden élethelyzetnek van egy mesei párja. Szükség esetén ezt használják egy probléma megoldására. A szakértők megvizsgálják, hogy a segítségre szoruló hol tart éppen az életében, és ezt illesztik bele egy mesébe. Itt kiderülhet, hogy mi a feladat, mit tett eddig, és mit kell még tennie. Kiderül, hogy kire számíthat, ki segít neki, és az is, hogy kik az ellenfelei. A mese utat mutathat, hogy merre kell továbbmennie, megmutatja, mi legyen a következő lépés.


Mese minden korosztálynak


A mese nem csak gyermekeknél működik, fiatalok és felnőttek is hallgathatnak mesét. Ez életkortól független. Mindenki olvashat mesét. Mesét akár a születendő gyermekünknek is mondhatunk, bár a szakértő születés előtt és csecsemőkorban a mondókákat javasolja. Később jöhetnek az én-mesék, azután pedig a rövid állatmesék következnek. Aztán persze eljön a klasszikus mesék kora is. 


A mesehallgatás nem terápia, alapvető szükséglete gyermeknek, szülőnek egyaránt. Mesemondás közben együtt vagyunk, figyelünk a gyermekünkre, időt töltőnk vele. A mese csökkentheti a szorongást, utat mutathat, és együttérzésre, bátorságra nevelhet. Probléma esetén ne próbáljuk meg a mesét terápiaként használni. Forduljunk szakemberhez. 


A lelkünkig hatoló mese


A mesének gyógyító ereje van, a mese a lélekhez szól. A mese – jó esetben – egy különleges történet, ami akár évszázadok óta csiszolódik, így válva tökéletessé. Amikor mesét olvasunk, belső képek alakulnak ki, ezek pedig segítenek fenntartani vagy visszaállítani a belső egyensúlyt. 


Belekerülni a történetbe


A szakemberek többféle módon használják fel a meséket segítségnyújtáskor. Nem ritka, hogy saját mesét írnak, vagy egy meglévőt írnak át az adott helyzetnek megfelelően. Azt mondják, nincs biztos recept, minden eset más és más, ezért nem lehet olyat kijelenteni, hogy például szorongás esetén valamelyik mese mindig beválik. 


Általános tanács a szülőknek, hogy a mesével ne próbáljanak segíteni vagy gyógyítani. Csak meséljenek. Közben figyeljenek a gyermekükre, hiszen ők tudják, melyik mesére van éppen szükségük. Nem ritka, hogy egy mesét újra meg akarnak hallgatni, akár hosszabb időn át is. Csak meséljünk. Ennyi a dolgunk. Bizonyos helyzetekben persze szükség lehet segítségre. Ilyenkor forduljunk szakemberhez. Ő ajánlhatja a meseterápiát vagy másik segítségnyújtó módszer felé irányíthat bennünket. 

További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom