Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A gyermekek elsődleges lelki szükségletei

2021.10.05. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mire van szüksége egy gyermeknek? A kérdésre – így, vagy úgy – de minden szülő igyekszik megtalálni a választ és a tankönyvi, tudományos (vannak annak vélt) ismereteket a gyakorlatba átültetni. Nem olyan könnyű a feladat, hiszen minden gyermek önálló, egyedi személyiség, így eltérő lelki szükségletei lehetnek.


Akad néhány alapvető szükség


Akadnak azért bizonyosságok, olyan alapvető dolgok, amelyek meghatározóak a gyerekek lelki szükségletei terén. Ilyen például a szeretet, a figyelem, vagy az elfogadás. Ezeket lehet közhelyesen emlegetni, de az igazi az, ha a kicsik valódi szeretetet, odafigyelést, minőségi időt kapnak a szüleiktől, hiszen így fejlődnek megfelelően és válnak egyre érettebbé és érettebbé. A másik dolog az elfogadás, ami szintén nagyon fontos. Nyitottan és őszintén kell kezelni a gyermeket, aki ezáltal olyan szülői reakciókat kap, amelyek megerősítik, magabiztossá teszik. Az is lényeges, hogy a gyerek biztonságban érezze magát a szülőkkel, akiktől nemcsak fizikai szükségletei kielégítését kapja, hanem egyre több lelki támaszt, biztosítékot és bizonyosságot.


Mutassuk ki a szeretetet!


Egy gyermek lelki szükségletei természetesen az idővel változnak, így a felnőtteknek ehhez alkalmazkodniuk kell. Bizonyos dolgoknak viszont állandóknak kell lenniük, ilyen például az őszinte, feltétel nélküli szeretet és annak kimutatása. Nemcsak éreztetni, mutatni is kell, hogy szeretjük gyermekünket. Fontos, hogy tudja, büszkék vagyunk rá, ha helyesen cselekszik és akkor sem fordulunk el tőle, ha nem.


A napi rutin fontossága


A gyermeknek sem mindig könnyű, vannak olyan helyzetek, életszakaszok, amikor nehéz megnyílni, nehéz túllendülni bizonyos problémákon. Ilyenkor a gyerek lelki szükségletei háttérbe kerülhetnek, főképp, ha a felnőtt kicsit figyelmetlen. Sokat segíthet a megfelelő környezet. Ha az évek során kialakítunk egy közös családi napi rutint, a problémásabb időszakok is könnyebb átvészelhetőek. Ez a fajta rutin biztonságérzetet ad a gyermeknek, másfelől lehet egyfajta jelzőrendszer is. Ha valami nem működik, az egy rendezett, tudatos környezetben gyorsabban kiderül, mint egy rendezetlen életritmusban.


Az odafigyelés, mint csodaszer


Nem bonyolult dolog az odafigyelés, sokaknak mégis komoly nehézséget okoz. A titka az, hogy szakítsunk időt arra, hogy képesek legyünk minőségi időt eltölteni gyermekünkkel. A minőségi idő azt jelenti, hogy akkor nincsenek korlátok, nincs munka, telefon, internet, csak egymásra koncentrálunk. Az ilyen alkalmakkor lehet a legjobban kimutatni a szeretetet és törődést, a gyermek lelki szükségletei töltődnek, a generációk közelebb kerülnek egymáshoz, jobban megértik a másikat. Ha a gyermek valódi biztonságban, komfortosan érzi magát, sokkal jobban megnyílik, megosztja gondjait és idővel erős, megértő, szeretni képes felnőtté válik.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom