Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan segíthet az irodalomterápia?

2022.01.14. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az irodalomterápia szövegeket használ terápiás és önismereti célokra. Már nálunk is elérhető ez a kevéssé ismert és ritkán alkalmazott módszer. Mutatjuk, hogy hogyan segíthet az irodalomterápia


Irodalomterápia – mi is ez?


Az irodalomterápia egy művészetterápiás módszer, amivel a személyiségfejlődésünket támogathatjuk úgy, hogy szövegek használunk fel hozzá. Az irodalomterápia szót hallva a szépirodalomra gondolhatunk, de az irodalomterápiához a kortárs irodalom, de még a saját írásunk is megfelelő lehet. Az irodalomterápia egyéni vagy csoportos formában is megvalósulhat, és mindig szakember vezeti. A szépirodalmi művek gyógyító hatását évszázadok óta szinte mindenhol ismerik. Ma az irodalomterápiában két módszert alkalmaznak. A receptív terápiában a művek élményszintű, élőszóban történő feldolgozása történik meg, az aktív terápiában pedig mi magunk írunk verset, naplót vagy novellát.


Az irodalomterápia úgy is működhet, ha a terápiás beszélgetésen fizikailag nincs is írás, hanem egy könyvből származó közismert idézet vagy részlet a kiindulópont. Idősebbeknél vagy gyermekeknél ez bevált gyakorlat, ahogy betegek esetében is.


Mire jó az irodalomterápia? 


A szépirodalmi és egyéb írások sokfélesége egy jó lehetőség, hogy a csoport összetételéhez igazítsák a csoportokban folyó munkát a szakemberek. Mindkét alkalmazási terület célja, hogy javuljon a kommunikációs és problémamegoldó készségünk, erősödjön az empátiánk, és fogékonyak legyünk a csapatmunkára. A kreativitásunk fejlesztése is fontos szempont. A lényég azonban az önismeret fejlesztése. Mindig azon van a fókusz.


A klinikai pszichológiában az egyik cél lehet a rehabilitációs folyamat felgyorsítása. Gyerekcsoportoknál az életkori sajátosságokból adódó problémákat kell pontosítani, és azokat kell megoldani. A közszférában dolgozóknál hatékonyan alkalmazható az irodalomterápia a társadalom által elvárt értékrend mélyebb megismertetésére vagy kifejlesztésére. Az irodalmi vagy saját alkotásokon keresztül közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, megélhetjük és felvállalhatjuk az érzéseinket, és oldódhat a szorongásunk. Az irodalomterápia ezáltal az egész életünkre kihat, mégpedig pozitív módon.


Hogyan működik az irodalomterápia?


Az irodalomterápiás foglalkozás előtt mindig eldöntésre kerül, hogy milyen irodalmi alkotás vagy saját írás lesz a középpontban. Ez egy olyan írás lesz, ami a csoporttagok problémáját világítja meg. Az írás, vagy annak egy fejezete, részlete elolvasása után, a csoportot vezető szakember vezetésével egy beszélgetés kezdődik. Ez a beszélgetés, a csoport többi tagjának véleménye, gondolatai segítenek a többieknek, hogy pontosítsák az írás témájához való viszonyukat. Ez felismerésekhez vezethet, segíthet önmaguk megismerésében és mások megítélésében is. Felismerhetjük, hogy a megmerevedett gondolkodásunk talán nem teljesen helytálló. 


Szó sincs azonban irodalomóráról, nem műelemzést végeznek a résztvevők. Teljesen lényegtelen lesz ugyanis, hogy mit gondolt a költő. A csoporttagok személyes élményein lesz a hangsúly, azt csoportban közkinccsé lehet tenni. Ezzel nem csak önmagunkra, de a csoport tagjaira is hatással leszünk. Az irodalomterápiás foglalkozásokon a kiválasztott írás élményszinten kerül feldolgozásra, ez pedig lehetőséget ad a felmerülő problémáink közös továbbgondolására. Ezzel megtalálhatjuk azt az üzenetet, amit írás nekünk jelent az adott pillanatban.


Kinek ajánlható az irodalomterápia? – depressziósok kizárva


A rövid válasz az, hogy mindenkinek. Mivel az irodalomterápia egyik fő célja az önismeret elmélyítése, önmagunk jobb megismerése, ezért mindenkinek csak ajánlani lehet a részvételt. Nincs olyan rétege a társadalomnak, aki ne tudna profitálni az irodalomterápiából, az ugyanis mindenkinél sikeresen alkalmazható. 


Mint minden terápiás módszernél, itt is vannak ellenjavallatok. Az irodalomterápia nem ajánlott akut pszichotikus állapotban, és a súlyos depresszióban szenvedőknek sem. Állandósult krízishelyzetben is kerülni kell az irodalomterápiát. Ezekre az esetekre más terápiát javasolnak a szakemberek


Az írás is része lehet az irodalomterápiának


Nem túl meglepő módon az írás is része lehet az irodalomterápiának. Senkitől nem várják persze, hogy a Háború és békével állítson be a következő csoport-összejövetelre, de kutatások szerint az írás gyógyíthat. Ilyenkor a bennünk lévő érzéseket testet öltenek, és magunkon kívül helyezzük őket. És így már talán nem is olyan ijesztőek.


Az írást több szakember is ajánlja, és nem csak naplót vezethetünk ám, írhatunk verseket, esszéket, vagy akár egy huszonegyedik századi Háború és békét is. 


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom