Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Önismeret és önegyüttérzés

2021.07.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az ember, ha nem a saját lelki világáról van szó, sokkal okosabban oszt tanácsokat, könnyen vigasztalja meg a barátját, ismerősét, rokonát. Ha azonban önmagunkról van szó, gyakran elfogynak a kedves szavak, az együttérző mondatok. A megfelelő önismeret sokat használ abban, hogy kikeveredjünk a lelki válságokból. 


Az önegyüttérzés első lépése a sikeres önismeret


Az önegyüttérzés fogalma alatt azt értjük, hogy önmagunk iránt is együttérzést mutatunk. Fontos megtanulni ezt a képességet, majd rendszeresen gyakorolni, mert a mentális egyensúlyi állapot és az egészségünk egyik nélkülözhetetlen eleme. Valami olyasmit jelent, hogy érjen bármilyen kudarc, hibázzunk bármekkorát, megértéssel, kedveséggel forduljunk saját magunk felé, ne kritikával. Legyünk ugyanolyan empatikusak, megértőek saját magunkkal szemben, mint egy barátunkkal, ismerősünkkel, rokonunkkal. Az emberek ehelyett hajlamosak nem így, hanem önkritikával fordulni saját maguk felé. 


Az önismeret és ezen keresztül az önegyüttérzés első állomása a jelentudatosság. Hogy ezt gyakorolni tudjuk, nyugodtan üljünk le néhány percre saját magunkkal, és kudarc esetén kérdezzünk rá: mit érzünk most? Dühösek vagyunk, szorongunk, megkönnyebbültünk? Bármelyik is jellemez bennünket az adott pillanatban, ne nevezzük azt rossznak. Inkább ismerjük el, milyen nehéz az adott szituáció. Ha ennek ellenállunk, a dolgunk megnehezedik. 


Önismeret: trükkök, tippek, praktikák


A második lépés, hogy beismerjük, olyan az emberi természet, amilyenek mi vagyunk. Az, hogy nem sikerül minden tökéletesen, hogy az életben léteznek akadályok és sok mindenért meg kell szenvednünk, az valójában természetes dolog. Ezek a tulajdonságok, momentumok ugyanis mindenkire jellemzők, mindenkivel megtörténnek, nem csak velünk. 


A harmadik lépés az önmagunk iránt tanúsított kedvesség. Ez azt jeleni, hogy hiba esetén megértéssel viszonyulunk saját magunkhoz, anélkül, hogy minősítenénk magunkat. A belső monológunk a szidalmazás helyett váltson át kedves beszélgetésbe. 


„Nem gond, hogy ezt érzed, mindenkivel előfordul. Értékes ember vagy, ne izgulj annyira”. 


Ezeket mind elmondhatjuk saját magunknak – bármit, amit egy jó barátnak is mondanánk. Az önegyüttérzést azonban ne keverjük össze az önsajnálattal. Fogadjuk el az adott helyzetet, de csak ismerjük el, ne vigyük túlzásba az ezzel kapcsolatot érzéseinket. Talán a legfontosabb tanács, hogy csak olyat mondj magadnak a belső monológod során, amit a szeretteidnek is mondanál.

További blog bejegyzések
ghosting

Ghosting - Miért tűnt el?

2023.11.23.A ghosting Az eltűnés, kámforrá válás jelenségről akkor beszélünk, amikor egy ember úgy szakítja meg a kommunikációt az ismerkedés egy bizonyos ...
Elolvasom
gondolatok ereje

Kezdd a gondolatok megváltoztatásával

2023.11.20."Nincs a világon se jó, se rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." A gondolataink határozzák meg az életünket. Ez egy elég merész kijelentésnek h...
Elolvasom
lelki neszeszer táska

Lelki neszeszer táska

2023.11.03.Képzeljünk el egy nagy lufit, amibe folyamatosan folyik a víz és amikor megtelik, akkor nagy zajjal, csattanással kidurran. Most képzeljük el az...
Elolvasom