Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan segíthetek gyermekemnek a pályaválasztás során?

2021.01.15. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az egyik legnehezebb időszaka a szülői létnek, amikor a gyermek továbbtanulásra, karrierre készül. Hogyan segítsek? Milyen tanács kell neki a pályaválasztás során? Kell-e egyáltalán? Segítünk megválaszolni a teljesen jogosan felmerülő kérdéseket. 


Mikor hasznos a szülői tanács?


Ahhoz, hogy egy szülő hasznos tanácsot tudjon adni gyermekének, nem elég a felvételi határidő lejárta előtti hetekben leülni és átbeszélni a témát. Ahhoz, hogy ez valódi segítség legyen, több kell: családi minta, a problémák, választások megbeszélése, tisztázása gyermekkor óta. Ennek végkifejlete lehet pályaválasztás során történő hasznos beszélgetések, tanácsok, közös ötletelések időszaka. 

Amikor véget ér az általános iskola, a döntés nem ennyire határozottan a gyermeké, ekkor a szülő még hangsúlyosan ott van. Jó esetben a gyermekkel egyeztetve keresik fel az érdeklődésének megfelelő középiskolát. A felősoktatás vagy szakmatanulás és az ezzel szorosan összefüggő pályaválasztás azonban sokkal a gyermekünk döntése kell, hogy legyen. 


Három fő viselkedés figyelhető meg a szülőknél ebben az élethelyzetben. Az első a „nem szólok bele, ez a te életed” típus, a második túlságosan is belefolyó szülő, aki minden főiskola, egyetem honlapját átküldte már a gyermekének egy évvel a felvételi jelentkezés határideje előtt. Mondanunk sem kell, hogy egyik viselkedés sem segítség. A helyes út a támogató, de kívül maradó magatartás. 


Döntések a pályaválasztás során


Ilyen pont lehet, amikor a 17-18 éves gyermeket nevelő szülő belátja, a világ megváltozott: olyan sok a szakma, annyi a továbbtanulási lehetőség, hogy nagy valószínűséggel már nem tud ebben a témában hitelesen nyilatkozni. Tehát nem a konkrét jelentkezésben kell segíteni, hanem az útkereső módszer kidolgozásában, több verzióval. Segítség az is, ha mesélünk neki a saját szakmánkról, az útról, amit bejártunk. Munkahelyekről, kollégákról, az esetlegesen továbbtanulással töltött évekről. Sikerekről, kudarcokról, mindenről, ami hasznos lehet egy ekkora gyermeknek. 


Ha partnerként tekintünk rá a témában, ő is úgy néz majd ránk. Ez a valódi segítség, nem pedig az egyetemi könyvtárak Facebook-oldalának ajánlása. Fontos az is, hogy elfogadjuk: közel sem biztos, hogy a gyermekünk ugyanazt a karriert látja maga előtt, amit elképzeltünk neki. A legnehezebb talán azt belátni szülőként a pályaválasztás során, ha addig túlértékeltük a gyermekünk képességeit. Könnyen lehet, hogy nem való neki minden egyetem valamennyi tanszéke. Nagy segítség lehet, ha megértetjük vele: bármit újra lehet kezdeni, a váltás mindenki számára adott. Ha valaki 25 évesen végzi el az egyetemet, azzal sincs semmi probléma. Nem dől össze világ, ha nem egyből veszik fel. Akkor sem, ha a szakmatanulást választja a felsőoktatás helyett. 


Ahhoz kétség sem férhet, hogy minden szülő a lehető legjobbat kívánja gyermekének a pályaválasztás során, hogy aztán boldog, kiegyensúlyozott élete legyen. Ehhez azonban meg kell érteni, hogy ezt a döntést ezúttal nem a szülőnek kell meghoznia, hanem annak, aki számára a legfontosabb. Hiszen ő nevelte olyan emberré, aki képes a választásra.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom