Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így éld meg a pillanatot

2021.12.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét spirituális fogalom. Ugyanakkor nem csak a spiritualitásban ismert, a pszichológia is használja ezt a fogalmat. A pillanat megélésének technikáit pszichés problémák esetén javasolják, de bárki teljesebbé teheti vele az életét.


Tudatos jelenlét – mindfulness


A tudatos éberségnek három alapköve van. Az első és legfontosabb, hogy mindig a jelen pillanatra koncentrál. Tudatos éberség esetén figyelmünket a jelenre fókuszáljuk, és nem foglalkozunk a múltból vagy a jövőből érkező gondolatainkkal. A második, hogy tudatos éberség közben tudatosítjuk közvetlen környezetünket és saját magunkat, így kerülve közvetlen kapcsolatba a jelen legteljesebb fizikai valóságával. A harmadik a helyzet elfogadása. Bármilyen is a jelen pillanat, elfogadjuk olyannak, amilyen. Teljesen. Semmi nem változik meg ugyanis attól, ha értékeljük a helyzetet, esetleg feszültek leszünk tőle.


A pillanat megélése – gyakorlatok


Az egyik vélemény szerint az éberség-meditáció mindennapi gyakorlása akkor fejti ki legjobban jótékony hatását, ha önfegyelmet és elegendő időt fordítunk rá. Fontos tehát a rendszeresség. A másik megközelítés szerint még a rendszertelenül végzett, rövid gyakorlatok is javítják az ember testi, lelki egészségét, és javulhat tőle az életminőségünk. Elegendő lehet tehát csak alkalmanként jelenlét gyakorlatokat végezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el. 


A test


Figyeljük meg a testünket. Feszülnek az izmaink? Érzünk fájdalmat? Fázunk, vagy éppen melegünk van? Normális a légzésünk, vagy kapkodjuk a levegőt? Ezzel a gyakorlattal a jelenre irányítjuk a figyelmünket, és tudatosul bennünk testünk pillanatnyi állapota. Ezzel az egyszerű gyakorlattal összeszedettebbé és energikusabbá válhatunk.


Étkezés mindfulness módra


Evés közben előfordul, hogy sietünk valahová. TV-t nézünk vagy telefonon olvassuk a híreket. Érdemes lehet megállni egy kicsit. Lelassulni. Leülni egy asztalhoz telefon nélkül, és amikor beleharapunk az ételbe, arra figyelni, hogy olvad szét a szánkban a falat. Erős vagy édes? Kemény vagy lágy? Ahogy csúszik le a szétrágott étel a nyelőcsövünkön, szétárad bennünk egy kellemes érzés. Nem is tudtuk, hogy az almás pite ennyire finom. Ezek az érzések eddig is ott voltak, csak a mi figyelmünk volt máshol. Együnk lassan, az ételre figyelve. Hagyjuk, hogy ne csak a testünk, de az elménk és a lelkünk is befogadja a táplálékunkat. Érdekes dolgokat fogunk tapasztalni. 


A fejünkben folyamatosan jönnek-mennek a gondolatok. Próbáljuk megfogni és megfigyelni őket. Ne hagyjuk őket zabolátlanul, kedvükre száguldozni. A tudatos jelenlét, az éberség egyszerű dolog. Mindössze egy kis odafigyelést és tudatosságot kíván. Kevés kell, hogy megtapasztalhassunk egy kis csodát.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom