Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így éld meg a pillanatot

2021.12.08. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét spirituális fogalom. Ugyanakkor nem csak a spiritualitásban ismert, a pszichológia is használja ezt a fogalmat. A pillanat megélésének technikáit pszichés problémák esetén javasolják, de bárki teljesebbé teheti vele az életét.


Tudatos jelenlét – mindfulness


A tudatos éberségnek három alapköve van. Az első és legfontosabb, hogy mindig a jelen pillanatra koncentrál. Tudatos éberség esetén figyelmünket a jelenre fókuszáljuk, és nem foglalkozunk a múltból vagy a jövőből érkező gondolatainkkal. A második, hogy tudatos éberség közben tudatosítjuk közvetlen környezetünket és saját magunkat, így kerülve közvetlen kapcsolatba a jelen legteljesebb fizikai valóságával. A harmadik a helyzet elfogadása. Bármilyen is a jelen pillanat, elfogadjuk olyannak, amilyen. Teljesen. Semmi nem változik meg ugyanis attól, ha értékeljük a helyzetet, esetleg feszültek leszünk tőle.


A pillanat megélése – gyakorlatok


Az egyik vélemény szerint az éberség-meditáció mindennapi gyakorlása akkor fejti ki legjobban jótékony hatását, ha önfegyelmet és elegendő időt fordítunk rá. Fontos tehát a rendszeresség. A másik megközelítés szerint még a rendszertelenül végzett, rövid gyakorlatok is javítják az ember testi, lelki egészségét, és javulhat tőle az életminőségünk. Elegendő lehet tehát csak alkalmanként jelenlét gyakorlatokat végezni ahhoz, hogy eredményt érjünk el. 


A test


Figyeljük meg a testünket. Feszülnek az izmaink? Érzünk fájdalmat? Fázunk, vagy éppen melegünk van? Normális a légzésünk, vagy kapkodjuk a levegőt? Ezzel a gyakorlattal a jelenre irányítjuk a figyelmünket, és tudatosul bennünk testünk pillanatnyi állapota. Ezzel az egyszerű gyakorlattal összeszedettebbé és energikusabbá válhatunk.


Étkezés mindfulness módra


Evés közben előfordul, hogy sietünk valahová. TV-t nézünk vagy telefonon olvassuk a híreket. Érdemes lehet megállni egy kicsit. Lelassulni. Leülni egy asztalhoz telefon nélkül, és amikor beleharapunk az ételbe, arra figyelni, hogy olvad szét a szánkban a falat. Erős vagy édes? Kemény vagy lágy? Ahogy csúszik le a szétrágott étel a nyelőcsövünkön, szétárad bennünk egy kellemes érzés. Nem is tudtuk, hogy az almás pite ennyire finom. Ezek az érzések eddig is ott voltak, csak a mi figyelmünk volt máshol. Együnk lassan, az ételre figyelve. Hagyjuk, hogy ne csak a testünk, de az elménk és a lelkünk is befogadja a táplálékunkat. Érdekes dolgokat fogunk tapasztalni. 


A fejünkben folyamatosan jönnek-mennek a gondolatok. Próbáljuk megfogni és megfigyelni őket. Ne hagyjuk őket zabolátlanul, kedvükre száguldozni. A tudatos jelenlét, az éberség egyszerű dolog. Mindössze egy kis odafigyelést és tudatosságot kíván. Kevés kell, hogy megtapasztalhassunk egy kis csodát.

További blog bejegyzések
megfeleles

A másoknak való folyamatos megfelelés hatásai

2023.03.23.Nyilván minden kultúrában megvannak az alapvető viselkedési formák, melyeket kötelesek vagyunk betartani. Az is teljesen egészséges, hogy egy pá...
Elolvasom
flow-elmeny

Mi a flow-élmény, és hogyan hat ránk?

2023.03.16.A tárgyalt jelenség nem más, mint a Flow, azaz áramlat-élmény. A cikkben bemutatok néhány általános jellemzőt, illetve bepillantást nyerhetsz ab...
Elolvasom
energiavampirok

Így ismerheted fel az energiavámpírokat

2023.03.10.Kik azok az energiavámpírok? A fogalom széles körben ismert, olyan személyeket szoktunk ezzel a megnevezéssel illetni, akikkel való kapcsolat, b...
Elolvasom