Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Így fejlesztheted a gyermeked érzelmi intelligenciáját

2022.05.06. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Az érzelmi intelligencia azért fontos, mert segít megérteni, feldolgozni azokat a dolgokat, amelyek életünk során történnek velünk. Ahogyan cseperedik az ember, egyre inkább szembesül a világgal, egyre több olyan dolog jön vele szembe, amelyet fel kell dolgoznia. Ezek között vannak egyszerűbb és nehezebb feladatok. Emiatt lényeges, hogy fejleszd gyermeked érzelmi intelligenciáját.


Szeretni, elfogadni, változni


Gyermeked érzelmi intelligenciáját csak úgy tudok fejleszteni, ha magad is rendelkezel a megfelelő érzelmi intelligencia szinttel. Fontos, hogy kívülről lássuk magunkat, s ha kell változtassunk magatartásunkon, hozzáállásunkon. Szeretni, elfogadni, változni – ezek mind olyan képességek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy érzelmi intelligenciánk rendben legyen. Legyünk biztosak abban, készen állunk arra, hogy gyermekünk mellett legyünk az adott pillanatokban.


Háttér és mozgástér


A gyermeknevelés egyik alapja a kielégítő, őszinte kommunikáció, ami egyáltalán nem magától értetődő egy szülő-gyerek viszonyban. Néha nagyon nehéz közel kerülni egymáshoz, nap, mint nap dolgozni kell azon, hogy gyermekünk merjen és tudjon hozzánk fordulni kérdéseivel, problémáival. Sem túl tolakodóak, sem túl hidegek és elfoglaltak nem lehetünk, különben nem fog működni a kölcsönös kommunikáció. Ez persze nem túl egyszerű helyzet – különösen nem az, ha a gyerek kamasz –, ám akad néhány dolog, ami megkönnyítheti a szülő dolgát. Mi tegyünk? Először is legyünk figyelmesek, de ne tolakodóak. Próbáljuk megérteni a gyerek érzéseit, gondolatait, még akkor is, ha felnőtt fejjel furcsának, butaságnak is tűnnek. Ehhez jó módszer lehet, ha a helyébe képzeljük magunkat. Legyünk nyitottak, legyen határozott véleményünk, adjunk stabil, biztos hátteret, de hagyjunk mozgásteret is. Ne tegyünk úgy, mintha kizárólag a saját elképzeléseink lennének tökéletesek és minden szempontból megfelelőek. Az emberek tudnak tanulni egymástól, ha odafigyelnek egymásra, ez igaz a szülő-gyerek viszonyra is.


Az odafigyelés fontossága


Ha egy gyermeknek gondja van, akkor azt valahogy kifejezi. Ez lehet szélsőséges viselkedés, vagy akár valamilyen zavar, okozhat betegséget is. Ha odafigyelünk a jelekre, a változásokra, elcsíphetjük a gondot, még akkor is, ha nem mondja. El kell mondani neki, hogy közösen megoldjátok a problémát, s ha így halad a kapcsolat, fejlődni fog a gyermek érzelmi intelligenciája, egészen addig, hogy már egyedül is képes lesz megoldani helyzeteket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szülőre onnantól már nincs szüksége, még ha ezt is kommunikálja, ez nincs így, legfeljebb kicsit a háttérből igyekszünk részt venni életében.


Ne csak mondd, tedd!


A példamutatás szintén alapvető eleme a nevelésnek és annak is, hogyan fejleszd megfelelően gyermeked érzelmi intelligenciáját. A szülők viselkedése sokszor fontosabb annál, amit mondanak. A szeretetteljes, őszinte légkörben felnövő gyermekek könnyebben megoldják a konfliktusokat, elfogadóbbak, könnyebben kifejezik érzéseiket, nyíltabban állnak problémáikhoz. 


Az őszinteség fontossága


Szokták mondani, hogy a gyerek nem buta, hanem gyerek. A gyerekek sokszor sokkal többet felfognak abból, amit a szülő, a környezet gondol róluk. Ezért is lényeges az őszinteség, ami a gyerekre (is) tartozik, arról beszéljünk neki nyíltan és bátran. A titkolózás nem segít. Ne görgessük magunk előtt, ha valami kényelmetlen, mondjuk el neki azt is, ha szeretnénk, ha valamin változtatna. Képes vagy fejleszteni gyermeked érzelmi intelligenciáját, de ehhez tudatos nevelésre és ami a legfontosabb odafigyelésre, és őszinte szeretetre van szükség.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom